CRNA GORA

Do ponedjeljka dogovor ili izbori u Podgorici

To su od njih zatražili predstavnici ostalih konstituenata vlasti na jučerašnjem sastanku vladajuće većine u lokalnom parlamentu

Ne mogu se dogovoriti iz PES-a i Pokreta za Podgoricu. Nikola Saveljic / Vijesti.me

N. H.

prije 6 dana

Pokret Evropa sad (PES) i Pokret za Podgoricu koji čine nekadašnji odbornici te partije imaju rok do ponedjeljka da naprave dogovor o rješavanju krize u glavnom gradu ili da saopće da se ide na vanredne lokalne izbore, pišu crnogorske "Vijesti".

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, to su od njih zatražili predstavnici ostalih konstituenata vlasti na jučerašnjem sastanku vladajuće većine u lokalnom parlamentu.

Ipak, jedan dio vladajuće većine nije za to da se Skupštini glavnog grada skrati mandat.

“Vijestima” je nezvanično potvrđeno da se bivši i sadašnji odbornici PES-a spore oko toga da li će sve pozicije koje su koalicionim sporazumom pripale toj partiji ići “u bubanj” ili će se oni funkcioneri koji su dobro radili ostaviti na pozicijama.

Izvor iz vladajuće većine kazao je “Vijestima” da Pokret za Podgoricu zamjera nepoštovanje ranijih dogovora poput onog da nema sjednica parlamenta dok se kriza ne riješi, a u međuvremenu su održane dvije.

Na sastanku je vođena na momente žustra rasprava, a ona između Tihomira Dragaša (PES) i Miloša Krstovića (Pokret za Podgoricu) navodno je bila na ivici fizičkog sukoba.

Vasilije Čarapić (PES) rekao je “Danu” nakon sastanka da sjednica neće biti do kraja ljeta, pa da “ima dovoljno vremena da se stvari stave na svoje i da se konačna odluka donese u nekom doglednom vremenu”.

Podgorička opozicija je u aprilu najavila da će podnijeti inicijativu za razrješenje gradonačelnice Olivere Injac, uključujući i zbog toga što lokalnom parlamentu nije u roku dostavila izvještaj o radu, koji je usvojen bez glasova odbornika Pokreta za Podgoricu.

Predsjednik kluba Socijaldemokrata (SD) i Liberalne partije (LP) Miloš Mašković je tada “Vijestima” kazao da su u toku neformalni pregovori "s određenim odborničkim klubovima unutar vladajuće većine", među kojima, kako je naveo, "postoji raspoloženje da zbog tog stanja razriješe Injac".

Izvor “Vijesti” iz opozicije rekao je da bi ta inicijativa trebalo da se podnese ove ili naredne sedmice.

Čarapić je rekao da je stav vladajuće većine da nema raspuštanja Skupštine.

- Niko ne isključuje kao krajnju opciju, ali ne vidim da je to odbornicima Pokreta za Podgoricu primarna opcija. Barem to nisu deklarisali na ovom sastanku. Konkretnih predloga Pokreta za Podgoricu nije bilo na sastanku - saopćio je Čarapić.

Prema informacijama “Vijesti”, Pokret za Podgoricu zahtijeva barem dva ili tri direktorska mjesta, kao i poziciju zamjenika gradonačelnice, ali i dio od novca koji pripada PES-u iz budžetskih sredstava za finansiranje redovnog rada partija u lokalnom parlamentu.

Čarapić je istakao da “ne vidi pretjerane izazove koji se ne mogu prevazići”, kao i da “mnogi smatraju da je prostor za dogovor apsolutno prisutan i da do toga može doći”.

- Na tom fonu smo i mi, navijamo uvijek za stabilnost, ali jako je teško pronaći taj zajednički jezik i dalje sa Pokretom za Podgoricu - poručio je odbornik PES-a i dodao da sumnja da se “radi o nekoj bočnoj političkoj agendi, kao i da bi “dogovor bio napravljen za nekoliko minuta ukoliko bi se ta agenda eliminisala”.

Nakon martovskog raskola u PES-u na lokalnom nivou, tu partiju napustilo je pet odbornika koji su napravili Pokret za Podgoricu, i sa Građanskim pokretom (GP) URA i Pokretom za promjene (PzP) dogovorili se o zajedničkom djelovanju.

Oni imaju 11 odbornika (tzv. Blok 11) i najbrojnija su grupacija u gradskom parlamentu. Poseban klub odbornika čine Dragan Radović, Dragutin Vučinić, Ranka Otašević, Jevrosima Pejović i Nađa Ljiljanić, koji su napustili PES i koji su bliski predsjedniku države Jakovu Milatoviću, bivšem zamjeniku predsjednika PES-a.

Ranije je pet odbornika novoformiranog kluba tražilo da budu involvirani u sve organe uprave Glavnog grada, ali su iz PES-a to odbili.

Ni iz Pokreta za Podgoricu ni iz PES-a ne žele zvanično da kažu koje funkcije odbornici Pokreta za Podgoricu traže.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.