BIH

Danas 13. godišnjica obnove UNESCO-ovog spomenika: Stari most je simbol pružanja ruke pomirenja

M. SMAJKIĆ

23.7.2017

Mostar danas obilježava 13. godišnjicu obnove jedinstvenog monumenta u svijetu, Starog mosta.


Baš kao u pjesmi legendarnog Kemala Montena, Stari most, koji su 9. novembra 1993. godine srušile snage Hrvatskog vijeća obrane (HVO), izronio je za one što ga vole, onakav kakvim ga je prije pet stoljeća izgradio neimar Hajrudin.


Bolja budućnost


Obnova Starog mosta trajala je šest godina i predstavlja najveći graditeljski poduhvat u poslijeratnoj BiH.


Svečana ceremonija otvorenja kamenog luka bila je svjetski događaj kojim se ponosio najveći grad na Neretvi, ali i cijela BiH, a među brojnim delegacijama je bio i britanski princ Čarls (Charles).


Godinu kasnije, tačnije 15. jula 2005, na zasjedanju UNESCO-a u Južnoafričkoj Republici u Durbanu, Stari most je uvršten na listu zaštićenih spomenika kulture UNESCO-a. Obnova Starog mosta imala je i simbolički značaj - spajanje dvije obale podijeljenog Mostara.


 - Mislim da je Stari most, uistinu, postao simbol spajanja obala i ljudi, pružanja ruke pomirenja i bolje budućnosti ovog grada - kazao nam je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.


Na ceremoniji su osmorica članova Kluba skakača „Mostari“ s bakljama u rukama izvela prve skokove sa Starog mosta, a baklje su im predali legendarni skakači, najbolji i najtrofejniji u svojim disciplinama Emir Balić i Mirsad Deda Pašić.


Postali brend


Upravo su skokovi sa Starog mosta i njegovi skakači, kako naglašava Bešlić, postali brend Mostara. Stoga je vrlo važno, kaže Bešlić, da skokovi sa Starog mosta budu uvršteni na svjetsku listu nematerijalne kulturne baštine, o čemu je ovih dana razgovarao sa UNESCO-ovim stručnjacima.


- Uistinu, činilo bi nam veliko zadovoljstvo da se skokovi nađu na listi nematerijalne svjetske baštine – naveo je Bešlić.


„Mostar Peace Connection“


U Mostaru će danas nizom sadržaja biti obilježena godišnjica obnove Starog mosta.


Tako će u organizaciji Centra za mir i multietničku saradnju biti održana završnica manifestacije „Mostar ne zaboravlja svoje prijatelje“ na kojoj se dodjeljuje tradicionalna nagrada „Mostar Peace Connection“.


Ova manifestacija, kojoj će prisustvovati i brojni visoki zvaničnici, među kojima i makedonski premijer Zoran Zaev, počet će u 21 sat šetnjom gostiju preko Starog mosta, kao i spuštanjem cvijeća u Neretvu u spomen na žrtve rata u BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.