BIH

Posljednja šansa za spas GRAS-a

Kontrolirat će dolaske i odlaske svih radnika

Piše: A. TABAK

26.7.2017

Smanjenje broja radnika sa 1.400 na 1.190, ukidanje neprofitabilnih radnih mjesta, pooštrena kontrola odlazaka i dolazaka na posao uposlenika, nove cijene karata u komercijalama, samo su neke od mjera pomoću kojih će privremeni upravnik Haris Gušić posljednji put pokušati spasiti GRAS od stečaja.  


Prodaja kupona


Spisak sa 45 predloženih sanacionih mjera uskoro će se naći i pred zastupnicima Skupštine KS. Kako je zamišljeno, Gušić će s ministarstvima saobraćaja i obrazovanja, nauke i mladih te Univerzitetom pregovarati o ponovnom uvođenju obaveznog plaćanja prijevoza studentima prilikom upisa na fakultet.


- Upravnik Gušić će, da bi poboljšao stanje u GRAS-u, povećati i kontrolu nad skladištenjem rezervnih dijelova, kao i najoštrije kazniti one uposlenike koji ne dolaze redovno na posao. A pokušat će se nagoditi i s radnicima koji su tužili preduzeće. I to na način da se odreknu kamata i 50 posto dosuđenog iznosa od tužbe - kazali su nam iz GRAS-a.


 Smanjenje plaća


Ukoliko ovakav prijedlog mjera dobije podršku zastupnika Skupštine KS, Vlada će morati osigurati 20 miliona KM za izmirivanje dugova prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH i „Elektroprivredi“. Isto tako, Vlada je dužna u narednoj godini izdvojiti 6.000.000 maraka za penzionisanje radnika i uplatu doprinosa.


Među mjerama koje, vjerovatno, neće naići na podršku radnika jesu pregovori o smanjivanju plaća do izlaska preduzeća iz krize.


Izmještanje depoa u krug preduzeća


S obzirom na to da se nalazi na trasi Prve transverzale, minibuski depo bit će izmješten u krug preduzeća. Osim toga, Uprava treba, u saradnji s resornim ministarstvom, Direkcijom za puteve KS i Zavodom za izgradnju KS, obračunati troškove eksproprijacije i izmještanja.  



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.