Snimljeno nakon pronalaska velike plantaže u okolici Laktaša

Snimljeno nakon pronalaska velike plantaže u okolici Laktaša

Zasadi indijske konoplje u privatnim dvorištima, kukuruzištima i njivama

Narkomafija: Dileri koriste naivne starce da zalijevaju plantaže marihuane

Autor: Lj. LJUBOJEVIĆ - B. CERIĆ
27.07.2017 18:44
A
A
A

Policijske agencije u našoj zemlji u posljednjih nekoliko dana, radeći na suzbijanju proizvodnje i trgovine narkoticima, otkrili su nekoliko plantaža indijske konoplje, i to najviše na području Bijeljine.

 

Neophodna vlaga

 

Prema policijskim informacijama jedan od trendova kojima se dileri služe je taj da za uzgoj i zalijevanje indijske konplje angažiraju starije članove porodice pa se često znalo dešavati da policija na plantažama zatekne i uhapsi babe i dede. S druge strane, koriste ljude slabog imovnog stanja te im plaćaju da se brinu o plantažama. Oni koriste te ljude koji nikada nisu kažnjavani niti prolaze kroz policijske evidencije da bi bili što manje sumnjivi.

 

Dragomir Perić, penzionisani policajac iz Bijeljine, kaže da se još sjeća plantaže indijske konoplje koja je otkrivena 1992. godine u Janji, kada je otkriveno 187 stabljika. Veća količina stabljika indijske konoplje otkrivena je u selu Patkovača kod Bijeljine, prošle godine su u Dvorovima, u jednom plasteniku, pored zasada paradajza, otkrivene 152 stabljike indijske konoplje, visine od 40 do 120 centimetara, ukupne mase od skoro 193 kilograma.


   (Perić: Naivci drogu uzgajaju u dvorištima )
Perić: Naivci drogu uzgajaju u dvorištima

- Oni koji uzgajaju indijsku konoplju, a uglavnom su u pitanju uživaoci droge ili dileri, znaju da se iz jedne stabljike može proizvesti od 250 do 600 grama kanabisa. Za tu namjenu koristi se “ženska” indijska konoplja, koja je razgranata, dok je “muška” stabljika slična klasu pšenice, listovi rastu uspravno. Dileri računaju na dobru zaradu te indijsku konoplju skoro uvijek uzgajaju na neutralnom terenu, na zapuštenom zemljištu, u šikarama, među drvećem - ističe Perić.

 

On kaže da se osobe koje uzgajaju indijsku konoplju, mogu otkriti u trenutku kada idu da zaliju biljke, kojima je neophodna vlaga za brži razvoj.

 

- Suše ih na tavanima i skrovitim mjestima, na promahi, melju kao duhan i onda stavljaju u promet - kaže Perić.

 

Drogirane ovce

 

On napominje da samo naivci indijsku konoplju uzgajaju u dvorištima, pravdajući se naivno da ih ta biljka štiti od komaraca. Više kao anegdota danas zvuči priča iz jednog semberskog sela, u kome je jedan stariji čovjek u zavjetrini sušio indijsku konoplju te su je u jednom trenutku pojele ovce koje su tu plandovale. Ovce su dugo nakon toga bile kao omamljene pa je bilo teško s njima uspostaviti bilo kakvu komunikaciju.

Za potrebe dilerske bande sedamdesetogodišnja gajila indijsku konoplju 
 

U velikoj policijskoj akciji 2013. godine u Sarajevu je uhapšena narkogrupa koja se bavila uzgojem, nabavkom i preprodajom marihuane. Među deset uhapšenih, koje je predvodio Goran Pržulj, bila je tada i 70-godišnjakinja, čiji je sin bio dio grupe i drogu preprodavao po Sarajevu.Tada je u Međeđi kod Višegrada pronađena plantaža kanabisa, na kojoj je zatečena starica. Ona je godinu poslije osuđena na uvjetnu kaznu, jer je, prema uputama sina, zalijevanja plantažu u Međeđi.

     

Penzionerka policiji kazala da je kanabis uzgajala za svoje potrebe 
  Prijedorska policija je u selu Volarevo 2006., 2007. i 2008. godine na imanju tada 71-godišnje starice pronašla zasade marihuane. Posljednji put su pronašli 81 stabljiku indijske konoplje, godinu prije 1.455 stabljika, a 2006. 1.290 stabljika marihuane. Starica je policajcima izjavila da je indijska konoplja sama nikla, a ranije je priznavala da je uzgaja za svoje potrebe.