Zvizdićeva vlada ostala bez podrške u Predstavničkom domu

Nakon što je odbijen Izvještaj o radu Vijeća ministara

Zvizdićeve moralne ostavke nema, gube jedino građani

Autor: S. DEGIRMENDŽIĆ
28.07.2017 21:56
A
A
A

Činjenica da Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. godinu nije dobio podršku Predstavničkog doma Parlamenta BiH, čime je predsjedavajući Denis Zvizdić izgubio podršku većine narodnih poslanika, najvjerovatnije neće donijeti nikakve promjene u strukturi državne vlasti.

Premda je u zemljama gdje demokratija istinski živi očekivano i moralno da premijer u ovakvim situacijama podnese ostavku, teško je da će do toga doći i u BiH. Ocjena je ovo kako onih poslanika koji su glasali protiv tako i onih koji su bili za Izvještaj.

Mogući scenarij

S druge strane, Ivica Ćavar, projekt-menadžer Centara civilnih inicijativa (CCI), kaže da, nakon što je Zvizdićeva vlada ostala bez podrške u Predstavničkom domu, postoji mogućnost podnošenja inicijative za glasanje o smjeni ili potrebi rekonstrukcije Vijeća ministara BiH.

- I Predsjedništvo BiH može predložiti smjenu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Ali, teško je očekivati da će se takvo nešto dogoditi u narednom razdoblju, dakle, prije izbora u BiH 2018. godine - kaže Ćavar.

No, ističe da će, šta god da se dogodi i kako god bude funkcionirala državna vlast do izbora, negativne posljedice, kao i uvijek, osjetiti najviše građani.

- Najveći ili jedini gubitnici uvijek su građani naše zemlje, preko kojih se prelamaju sve moguće političke igre, nesuglasice i taktiziranja ili, bolje reći, nadmudrivanja onih koji su dobili povjerenje građana da rade u njihovom interesu, kao servis za rješavanje ključnih problema, jer, u konačnici, porezni obveznici na određeni su način poslodavci našim političarima, koje iznimno dobro plaćaju za njihov rad ili nerad - zaključuje Ćavar.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Lazar Prodanović smatra da bi bilo logično i moralno da Vijeće ministara BiH podnese ostavku, jer nema podršku ni vlastite parlamentarne većine.

Najava smjene

Saša Magazinović, poslanik SDP-a, kaže da politička kultura nalaže Vijeću ministara da se samo povuče nakon što je Izvještaj pao.

- Kako ne vjerujem u scenarij da će se sami povući, mi ćemo ih na jednoj od narednih sjednica morati smijeniti – kazao je Magazinović.

Poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Momčilo Novaković izjavio je da bi bilo logično da Vijeće ministara BiH podnese ostavku ako njegov Izvještaj o radu ne dobije podršku i u Domu naroda.

- U suprotnom, ako ga jedan od dva ravnopravna doma prihvati, a drugi ne, onda je to pat-pozicija - rekao je Novaković.

Svojevrsna opomena

Ćavar kaže da državne vlasti nepodršku izvještaju moraju shvatiti kao svojevrsnu opomenu da konačno počnu raditi.

- Samo povratak na stvarne probleme građana i koncentriranje energije na njihovo rješavanje može dovesti do poboljšanja kvaliteta života u BiH i do njezinog približavanja Europskoj uniji i njezinim standardima. Moraju se omogućiti neophodne ustavne izmjene i promjene Izbornog zakona BiH u pravcu bolje funkcionalnosti i stvaranja mehanizama za otklanjanje blokada i rješavanje određenih spornih pitanja, vlastitim snagama - ističe on.

Više o:

Denis Zvizdić