BIH

Univerzitet u Sarajevu dobiva softver za detekciju plagijata

UNSA: Kupljena licenca za naredne tri godine

Piše: E. HALIMIĆ

31.7.2017

Posljednji slučajevi plagiranja naučnih radova profesora na Fakultetu političkih nauka u Banjoj Luci Radmile Čokorilo i Ljubomira Zubera uzdrmali su akademsku zajednicu u BiH te pokrenuli širu raspravu. Sve je, izgleda, urodilo plodom.

Univerzitet u Sarajevu (UNSA) će tako biti prvi javni univerzitet koji će novu akademsku godinu dočekati naoružan specijalnim softverom za detekciju plagijata.

Stiže iz SAD

Voditeljica ovog projekta, profesorica s Prirodno-matematičkog fakulteta (PMF) Univerziteta u Sarajevu Senada Kalabušić za „Avaz“ je kazala da je putem „ERASMUS +“ projekta Univerzitet u mogućnosti nabaviti softver za detekciju plagijata.

 - Već je potpisan ugovor i softver će uskoro stići iz Sjedinjenih Američkih Država. Inače ovaj specijalni softver ima mogućnost pretraživanja i poređenja naučnih radova, a Univerzitet će dobiti licencu na tri godine – pojasnila je Kalabušić.

Dodala je da će ovo, svakako, poboljšati kvalitet naučnog rada te da je sigurna da će mnogi nakon što budu saznali za ovaj softver zaista biti puno oprezniji.

Profesorica Kalabušić istakla je da svima treba biti jasno koliko slučajevi plagijata mogu uništiti akademsku zajednicu.

- Ako želimo biti dio evropskog obrazovnog sistema, moramo suzbijati ovakve pojave. Također, nakon što stigne ovaj softver, treba formirati komisiju koja će raditi na izradi pravilnika koji će regulirati njegovo korištenje. Sva procedura je završena, dobavljač iz SAD je javio da su potpisali sporazum i još čekamo da stigne u BiH – kaže Kalabušić.

Javni poziv

Podsjećamo, slična inicijativa postoji i na Univerzitetu u Banjoj Luci, a rektor Milan Mataruga za „Avaz“ je kazao da bi uskoro sličan softver trebao stići i na ovaj univerzitet.

 - Već je raspisan javni poziv za softver, koji košta oko 6.000 KM. Cilj nam je da se ne ponavljaju slučajevi kakav smo imali na Fakultetu političkih nauka, odnosno da ih ima što manje - istakao je Mataruga.

Krivić: Potrebna su sistemska rješenja

- Obrazovanje u BiH je organizirano na nivou kantona, a plagijarizam kao pojava djeluje na širem području. Zato bi borba protiv plagijarizma prvenstveno zahtijevala sistemska rješenja, uključivanje svih nivoa vlasti, donošenje odgovarajućih zakonskih preduvjeta za složenu borbu protiv plagijarizma, kao i pokretanje ozbiljne inicijative, te ulaganje u softvera za borbu protiv plagijarizma - kazao je za „Avaz“ kantonalni prosvjetni inspektor za visoko obrazovanje u KS Anis Krivić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.