BIH

Stanari do sutra trebaju odlučiti mogu li sakupiti 80.000 maraka za obnovu fasade pet nebodera

Neboderi: Stanari trebaju učestvovati

Piše: F. SABLJICA

31.7.2017

Stanari pet nebodera na Trgu heroja od broja 8 do 32 u Novom Sarajevu imaju rok do 1. avgusta da odluče mogu li sakupiti 80.000 maraka po neboderu za obnovu fasada.

Ostatak sredstava

Općina je obavijestila stanare da svaki neboder treba sakupiti 80.000 KM, što iznosi 400.000 KM, te da će ostatak sredstava osigurati Općina i Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i okoliša KS. Planirano je i da će se prvo obnavljati dva nebodera koji prvi sakupe novac.

Lukić: Prolazi sezona

Ministar Čedomir Lukić održao je prošle sedmice i sastanak sa predstavnicima stanara pet nebodera kako bi razgovarali o obnovi fasada, kao i na koji način da osiguraju novac za učešće.

Raspisati tender

- Stanari trebaju da osiguraju minimalno 10 posto od vrijednosti obnove nebodera. Dali smo rok do 1. avgusta da odluče pristaju li ili ne, jer nam prolazi građevinska sezona. Moramo raspisati tender da se izabere izvođač. Stanari moraju učestvovati u obnovi, a ostatak sredstava će dati Općina i Ministarstvo, koji imaju osiguran novac. Ukoliko odgovore da ne mogu učestvovati, tražit ćemo objekte gdje mogu - rekao je Lukić.

Kako da plate penzioneri sa minimalcem

Rasim Merdanović, predstavnik stanara nebodera na Trgu heroja broj 16, rekao je da neće moći sakupiti novac.

- Većina naših stanara su penzioneri koji primaju minimalnu penziju. Na svaki sprat sam okačio obavijest za stanare, ali ljudi ne mogu sakupiti 80.000 KM, a kreditiranje preko upravitelja nije moguće - rekao je Merdanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.