BIH

Naša tema | Jesu li bh. radnici ugroženi zbog ekstremnih vrućina i postoje li sankcije za poslodavce?

Piše: E. MASLO

2.8.2017

Ekstremne vrućine koje su posljednjih dana zahvatile našu zemlju, vjerovatno najteže padaju ljudima koji na otvorenom obavljaju teške fizičke poslove.


Ipak, iako postoje preporuke o zaštiti radnika u kojima stoji da je poslodavcima preporučeno da prekinu poslove na otvoreno u terminima od 12 do 16 sati, mnogi od njih ne poštuju ove preporuke.


Kako nam je rekao federalni ministar rada i socijalne politike, Vesko Drljača,  još 7.jula su izdate preporuke za zaštitu radnika po visokim temperaturama.


Pa je tako ovo ministarstvo preporučilo poslodavcima da se zbog vremenskih neprilika i visokih temperatura na teritoriji FBiH uvedu posebne mjere zaštite koje će spriječiti nastupanje štetnih posljedica po zdravlje radnika.


Preporučuje se poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova u periodu od 12 do 16 sati te nastavka istih nakon tog perioda.


- No, ako proces rada koje poslodavac organizira na takav način da je nemoguće primjeniti takvu  mjeru je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH preporučilo da radnici koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutru. Poslodavcima se preporučuje da tokom trajanja vremenskih neprilika omoguće korištenje godišnjeg odmora radnicima sa hroničnim bolestima  - kazao je Drljača za Avaz.ba.


On je rekao i da se preporučuje da bi za osobe kojima radno vrijeme počinje od 9 sati i kasnije, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odijevanje radnika u ustanovama i preduzećima.


No, zbog nepoštivanja preporuka poslodavcima se ne mogu izreći sankcije.


- Zbog kršenja ove preporuke mi ne možemo izreći sankciju, ali može pojedinac koji je zakinut jer mi još uvijek počivamo na Zakonu o zaštiti na radu iz SFRJ. Mi smo pokrenuli potpuno novi zakon i on je prošao Vladu i oba Doma Parlamenta. U septembru ćemo ponovo ići na Vladu i utvrditi prijedlog i očekujemo da ćemo do Nove godine taj zakon donijeti i on će imati decidnu normu kojima će se moći i sankcije izricati – rekao je ministar Drljača.


Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH ističu kako se veliki broj poslodavaca trudi da zaštiti svoje radnike te da i oni traže rješenja kako bi se izbjegli eventualni problemi u njihovim kompanijama zbog ekstremno toplog vremena.


Predsjednik Saveza samostalnih sindikata  BiH, Ismet Bajramović, kazao je za Avaz.ba da su tražili da se proglasi stanje elementarne nepogode jer postoje naznake da će ovakve temperature potrajati inarednih deset dana.

-  Zahtijevali smo da se proglasi stanje elementarne nepogode, ali svi bježe od tog, kažu da to treba da uradi Civilna zaštita. Poslodavcima su izdate preporuke i oni su reagirali i rekli da poštuju Zakon o zaštiti radnika.  Svakako inspekcije trebaju  tokom ovih dana preispitati jesu li ugroženi  sigurnost i zdravlje radnika – kazao je Bajramović.

Drljača: Izdate preporuke

Preporučuje se poslodavcima da razmotre mogućnost prekida obavljanja poslova u periodu od 12 do 16 sati te nastavka istih nakon tog perioda.

- No, ako proces rada koje poslodavac organizira na takav način da je nemoguće primjeniti takvu mjeru je Ministarstvo rada i socijalne politike FBiH preporučilo da radnici koji obavljaju poslove na otvorenom početak radnog vremena pomjere na šest sati ujutru. Poslodavcima se preporučuje da tokom trajanja vremenskih neprilika omoguće korištene godišnjeg odmora radnicima sa hroničnim bolestima - kazao je Drljača za Avaz.ba.

On je rekao i da se preporučuje da bi za osobe kojima radno vrijeme počinje od devet sati i kasnije, poslodavci bi trebali omogućiti adekvatnije odjevanje radnika u ustanovama i preduzećima.

No, zbog nepoštivanja preporuka poslodavcima se ne mogu izreći sankcije.

- Zbog kršenja ove preporuke mi ne možemo izreći sankciju, ali može pojedinac koji je zakinut jer mi još uvijek počivamo na Zakonu o zaštiti na radu iz SFRJ. Mi smo pokrenuli totalno novi zakon i on je prošao Vladu i oba Doma Parlamenta. U septembru ćemo ponovo ići na Vladu i utvrditi prijedlog i očekujemo da ćemo do Nove godine taj zakon donijeti i on će imati decidnu normu kojima će se moći i sankcije izricati – rekao je ministar Drljača.

Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH ističu kako se veliki broj poslodavaca trudi da zaštiti svoje radnike te da i oni traže rješenja kako bi se izbjegli eventualni problemi zbog ekstremno toplog vremena u njihovim kompanijama.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH, Ismet Bajramović, kazao je za Avaz.ba da su tražili da se proglasi stanje elementarne nepogode jer postoje naznake da će ovakve temperature potrajati i u narednih deset dana.


Bajramović: Proglasiti stanje elementarne nepogode

- Zahtijevali smo da se proglasi stanje elementarne nepogode, ali svi bježe od tog, kažu da to treba da uradi Civilna zaštita. Poslodavcima su izdate preporuke i oni su reagirali i rekli da poštuju Zakon o zaštiti radnika. Svakako inspekcije trebaju tokom ovih dana preispitati jesu li ugroženi sigurnost i zdravlje radnika – kazao je Bajramović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.