BIH

Prodavači očajni: Zbog vrućina truhne voće i povrće na tezgama

Raznovrsna ponuda na pijaci Otoka

Piše: A. TABAK

8.8.2017

Uprkos vrućinama i temperaturama koje su dosezale čak 39 stepeni, prodavači voća i povrća na Otoci jučer su bili na svojim radnim mjestima. U izjavi za „Dnevni avaz“ kažu da i po ovakvom vremenu moraju raditi jer trebaju prehraniti svoju porodicu i platiti režije. Žale nam se i na to da im propadanje nabavljene robe predstavlja najveći problem pa je često na kraju dana daju po najnižoj cijeni.

Slaba zarada

- Slabo se može zaraditi. Kako bismo uspjeli prodati sve što imamo, da ne istruhne, dajemo čak i ispod nabavne cijene. Sve se rastopi. Ništa ne može stajati više od jednog dana, naročito maline, kupine i borovnice – požalila nam se jedna od prodavačica.

Zornić se žali na gubitke. Zornić se žali na gubitke

Zbog vrućina prodavači ističu da je slabo i kupaca jer se niko ne usuđuje izlaziti vani bez prijeke potrebe.

Džemal Zornić, kojeg smo zatekli za štandom, kazao nam je da većina od izloženog voća i povrća propadne i da je šteta nemjerljiva.

- Dosta toga se mora baciti, tako da smo mi na gubitku. Ništa ne možemo učiniti da zaštitimo naše proizvode. Pokrivanje ne dolazi u obzir jer samo se gore napravi. Jedini način je da nikako ne prodajemo u ovom periodu, ali šta ćemo, moramo – rekao je Zornić.

Dobra ponuda

S druge strane, kupci su veoma zadovoljni raznovrsnom ponudom sezonskog voća i povrća kao i cijenama. Našu sugrađanku Almu Zubetljak sreli smo jučer u kupovini. Kako kaže, izašla je ranije na pijacu, dok nije sunce jače ugrijalo.

Zubetljak: Povoljne cijene. Zubetljak: Povoljne cijene

- Kakve su temperature vani, dobro je da išta od voća i povrća ima, da se nije sve osušilo. Za sada sam zadovoljna ponudom na ovoj pijaci. A i cijene su veoma povoljne u odnosu na ostale gradske pijace – kazala je Zubetljak.

Najtraženije maline

Kako su nam kazali prodavači, trenutno se najviše kupuje voće, a najtraženiji su maline, grožđe, lubenica i borovnice. Njihova cijena kreće se od dvije do 7 KM. Paradajz se prodaje po 1,5 KM, a banane po marku. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.