BIH

NAŠA TEMA| U Srbiji se nevakcinisanje djece kažnjava, u BiH postoji kaznena odredba koja se ne primjenjuje

Ilustracija

Aldin TIRO

15.8.2017

U Srbiji su nedavno izrečene prve zakonske kazne za roditelje ili staratelje koji su odbili da vakcinišu djecu. Naime, okrivljeni su osuđeni na novčanu kaznu u iznosu od 8.000 dinara, odnosno (130 KM), a također su obavezni platiti i troškove prekršanjnog postupka u paušalnom iznosu od 1500 dinara (oko 25 KM).

Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koji je usvojen prošle godine, vakcinisanje u Srbiji je obavezno, a za roditelje ili staratelje koji ne vakcinišu svoju djecu predviđene su kazne od 30.000 do 150.000 dinara (od 500 do 2.500 KM).

Iako je Bosni i Hercegovini zakonski obavezno vakcinisanje djece, kako su nam kazali iz Federalnog zavoda za zdravstvo, još nikome nikada nije izrečena novčana kazna zbog kršenja ovog Zakona.

- Postoji kaznena odredba u Zakonu, ali nije nikada primijenjen. Koliko nam je poznato, 99,9 posto slučajeva roditelji, odnosno staratelji nisu kažnjeni zbog nevakcinisanja djece - kazali su nam u Federalnom zavodu za zdravstvo. 

Nema kažnjenih

Istovremeno, u našoj zemlji jača lobi protiv vakcinisanja djece, a iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH su obavijestili kako zadnjih nekoliko godina opada broj cijepljene djece, a pogotovo opada pokrivenost cjepivom protiv ospica, rubeole i zaušnjaka (MMR cjepivo). 

Veliki broj roditelja ne želi da cijepi svoju djecu zbog oboljenja koja, kako tvrde, su posljedica vakcina. Naime, MMR vakcina se  daje  u drugoj i sedmoj godini života, a roditelji u posljednjih nekoliko godina izbjegavaju tu vakcinu zbog jakog lobija protiv vakcina koji je ojačao u svijetu, a koji dovodi u vezu tu vakcinu s pojavom autizma. Epidemiolozi kažu da ta veza nikada nije dokazana, a da zbog pada vakcinacije MMR vakcinom u mnogim evropskim zemljama vlada epidemija malih boginja (morbili).

Doktorica Amra Junuzović-Kaljić, pedijatar JU Dom zdravlja KS, za Avaz.ba, je kazala da je u našim uslovima vakcinacija obavezan vid zaštite i dostupna je svakom djetetu.

- U tom pogledu višedecenijska praksa vakcinacije u BiH je utemeljena u pravnom okviru, kojeg čine: Zakon o zdravstvenoj zaštiti FBiH, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti FBiH, Pravilnik o načinu sprovođenja obavezne imunizacije, te Naredba o programu obaveznih imunizacija stanovništva protiv zaraznih bolesti. U zakonskim propisima, također, su predviđene i sankcije za neprovođenje vakcinacije, kako za pojedince, tako i za ustanove - kazala je Junuzović-Kaljić.

Junuzović Kaljić: U uslovima kada dođe do obolijevanja i epidemije, zagovarača nevakcinisanja i protivnika vakcinacije, nema nigdje na sceni

Naša sagovornica smatra kako je vakcinacija najuspšešnije oružje u rukama biomedicinske nauke u borbi za ljudsko zdravlje i dala je nemjerljiv doprinos u smanjenju obolijevanja i smrtnosti od zaraznih bolesti, koje se mogu prevenirati vakcinama.

- Kao rezultat široke primjene imunizacije, mnoge bolesti su eliminirane i mnoge zarazne bolesti su postale manja opasnost za ljudski rod. Stoga je imunizacija civilizacijski značajno dostignuće, temeljeno na naučnim dokazima. Paradoksalno, njena je efektivnost dovela i do pojave antivakcinalnih stavova, razmišljanja i odbijanja ovog vida prevencije - kazala je Junuzović-Kaljić.

Interes djeteta primaran

Naglasila je da je osnovno pravo svakog djeteta  da bude zaštićeno od bolesti koje se mogu spriječiti vakcinacijom, te da je interes djeteta primaran.

- U trenutnoj situaciji, u kojoj na jednoj strani imamo kvalitetan program rutinske imunizacije, kvalitetne vakcine i visoke standarde u izvođenju imunizacije, odbijanje roditelja da vakcinišu svoju djecu, dovelo je do pada pokrivenosti vakcinacijom na kritične granice, te se u ovim uslovima suočavamo sa manjim ili većim epidemijama zaraznih bolesti, kao što su krzamak (Morbilli), zaušnjaci, veliki kašalj i druge bolesti, koje se efikasno mogu spriječiti vakcinacijom. U uslovima kada dođe do obolijevanja i epidemije, zagovarača nevakcinisanja i protivnika vakcinacije nema nigdje na sceni sa tzv. njihovom argumentacijom. Konkretno govoreći, nevakcinisanjem, roditelji svoju djecu stavljaju u rizik od obolijevanja od teških zaraznih bolesti, sa nepredvidim ishodom od komplikacija i oštećenja zdravlja - ističe Junuzović-Kaljić. 

Kazala je kako su stavovi roditelja koji odbijaju imunizaciju, najčešće posljedica neinformiranosti i pogrešnog tumačenja određenih pojava.

- Također je uočljiva društvena pojava da je povjerenje u snagu ekspertize sniženo, te donošenje odluka bez citiranja stručnih izvora, je dovelo do izloženosti roditelja nerelevantnim, lažnim vijestima. U tom pogledu, pročitati članak na internetu, ne znači stjecanje znanja iz neke oblasti. Nevakcinisana i nepotpuno vakcinisana djeca nisu sama donijela tu odluku, nego njihovi roditelji, čime na sebe preuzimaju rizike i odgovornosti koji iz te odluke proizilaze. Stoga je poruka za roditelje: sve što vas interesuje o vakcinaciji, pitajte medicinske profesionalce - zaključila je Junuzović-Kaljić.

Zemlje u kojima je vakcinacija obavezna:

1. Srbija

2. Crna Gora

3. Makedonija

4. Bosna i Hercegovina

5. Hrvatska

6. Slovenija

7. Bugarska

8. Češka

9. Slovačka

10. Mađarska

11. Poljska

12. Rumunija

Zemlje u kojima vakcinacija nije obavezna:

1. Njemačka

2. Italija

3. Holandija

4. Luksemburg

5. Velika Britanija

6. Danska

7. Irska

8. Grčka

9. Španija

10. Portugal

11. Austrija

12. Finska

13. Švedska

14. Norveška

15. Kipar

16. Estonija

17. Litvanija

18. Švicarska

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.