BIH

Poražavajuće: Bh. državljanstva odreklo se čak 76.065 građana!

Sve manji broj ljudi želi državljanstvo BiH

Piše: M. AŠČIĆ

16.8.2017

Čak 76.065 građana odreklo se bh. državljanstva od 1996. do juna ove godine, zvanični su podaci Ministarstva civilnih poslova BiH, otkriva „Dnevni avaz“.

Dvojno državljanstvo

To, u prijevodu, znači da je BiH za posljednju 21 godinu izgubila cijeli jedan grad.

U prosjeku oko 3.500 građana BiH se godišnje odriče državljanstva naše zemlje. Samo u prvih šest mjeseci ove godine čak 2.121 osoba podnijela je zahtjev za odricanje od državljanstva, a u prošloj godini njih 4.417 prestalo je biti državljanima BiH.

Poražavajuća je činjenica da se u posljednjih deset i po godina čak 41.368 osoba odreklo bh. dokumenata. No, sporazum o dvojnom državljanstvu BiH ima samo sa Švedskom, Srbijom i Hrvatskom.

Samo u 2002. godini, prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, 8.218 osoba se odreklo državljanstva, a godinu kasnije čak 9.078.

Iz Ministarstva civilnih poslova BiH kažu za „Avaz“ da se građani BiH najčešće odriču bh. državljanstva da bi stekli državljanstva Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske, Češke, Srbije, Hrvatske, Crne Gore...

Olakšano putovanje

- U postupku odricanja od bh. državljanstva stranke nisu dužne da kažu druge razloge, osim činjenice da već posjeduju ili im je zagarantirano stjecanje državljanstva druge države. U neformalnim razgovorima kao stvarne razloge najčešće navode pravo na posjedovanje nekretnina, olakšano putovanje, olakšano studiranje u inozemstvu, sigurniji radno-pravni status i slično - kažu iz Ministarstva civilnih poslova za „Avaz“.

Odricanje košta 800 maraka

Taksa za odricanje od bh. državljanstva iznosi 800 KM, a za države bivše SFRJ 200 KM. Ukoliko se odricanje vrši putem diplomatsko-konzularne mreže BiH u inozemstvu, plaća se još i konzularna taksa, kažu nam iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

S druge strane, mizeran je broj stranih državljana koji se odrekao svog državljanstva radi stjecanja državljanstva BiH, u pitanju su deseci.

Brojke

2.121 osoba se odrekla bh. državljanstva u prvoj polovini ove godine

9.078 osoba se odreklo bh. državljanstva 2003. godine

18.523 osobe se odrekle bh. državljanstva u posljednjih pet godina





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.