BIH

NAŠA TEMA | Istražili smo: Koliko roditeljima treba da opreme školarca?

A. Durgut

Delvin KOVAČ

18.8.2017

A. Durgut - Avaz
A. Durgut - Avaz
A. Durgut - Avaz
A. Durgut - Avaz
A. Durgut - Avaz
+1

Dok učenici još uvijek uživaju u preostalim danima ljetnog raspusta, na finansijskim mukama su roditelji, koji, u skladu s mogućnostima, u kućni budžet pokušavaju uklopiti sve ono što je njihovim školarcima neophodno za novu školsku godinu, koja samo što nije počela.

S obzirom na to da su izrazito loše ekonomske prilike, visoka stopa nezaposlenosti i niske plate u našoj zemlji, pred roditelje se postavlja izrazito težak zadatak finansijske prirode.

Besplatni udžbenici

Petnaestak dana prije početka nove školske 2017./18. godine istražili smo koliki kućni budžet je dovoljan roditeljima da opreme jednog učenika.

Imajući u vidu da obrazovanje nije regulirano na najvišem državnom nivou, ova oblast potpada pod entitetska ministarstva, te samim tim situacija u školstvu u FBiH i RS nije identična.

U manjem bh. entitetu prvačići i učenici drugog razreda osnovne škole i ove godine će dobiti besplatne udžbenike. Ta praksa, kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvjete i kulture RS, ustaljena je od 2009./10. godine.

- U tu svrhu, u ovogodišnjem budžetu, obezbijedili smo 950.000 KM - kazali su za Avaz.ba u resornom ministarstvu.

Kako su naveli, cijene kompleta udžbenika od 3. do 9. razreda u osnovnim školama nisu se mijenjale u prethodnih nekoliko godina. Po razredima, one iznose: treći 90 KM, četvrti 97,5, peti 88, šesti 135, sedmi 128,5, osmi 156,5, te deveti 145,5 KM.

Drugačija situacija

Za razliku od RS, u FBiH je situacija znatno drugačija. Školske knjige besplatno će dobiti samo prvačići u stanju socijalne potrebe. U tu svrhu, kako nam je rečeno u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke, osigurano je između 500 i 600 hiljada KM.

- Situacija se može razlikovati od kantona do kantona, jer oni mogu dokupljivati udžbenike kako odluče - rekli su kratko za Avaz.ba u ovom ministarstvu.

U jednoj sarajevskoj knjižari kazali su nam kako je već 80 posto literature pušteno u prodaju, dok su pojedini udžbenici stranih jezika i dalje u procesu nabavke. 

- Roditelji ovih dana dolaze s djecom, ali rijetko kupuju, i uglavnom se raspituju o cijenama udžbenika i školske opreme. Pravu gužvu očekujemo već početkom naredne sedmice - govori nam prodavačica.

Komplet udžbenika u ovoj knjižari za 1. razred osnovne škole iznosi 90 KM, za 5. oko 150 KM, dok je 7. najskuplji, s cijenom od 180 KM. 

U sve navedene cijene nisu uračunate radne sveske, matematičke zbirke, udžbenici stranih jezika (cijena je oko 20 KM)...

Kada su u pitanju srednje škole, cijena jednog udžbenika iznosi 15 KM, dok literatura i radne sveske iz stranih jezika koštaju između 28 i 36 KM. 

Komplet knjiga za jedan razred srednje škole kreće se između 150 i 200 KM.

Udar na budžet svake porodice

Razgovarali smo i s roditeljima, koji ističu kako je početak svake školske godine udar na budžet svake porodice.

- Mi imamo jednog školarca, kćerku koja kreće u 7. razred, a mogu misliti kako je roditeljima s više djece. Većinu udžbenika nabavljamo razmjenom. Ali, opet, mora se kupiti i poneka nova knjiga - rekao nam je Dževad Ćesko iz Sarajeva. 

Osim toga, podsjeća, tu su i sveske, zadaćnice, ostali pribor, odjeća, oprema za sport, obuća, ruksaci, karte za prijevoz...

- Kad se to sve sabere, na opremanje samo jednog učenika potroši se jedna prosječna bh. plaća. Stoga mislim, da svi trebamo raditi na tome da se knjige razmijenjuju, a da država i škole povedu računa o standardu naših građana i uvedu olakšice za nabavku školskog pribora i opreme - poručuje Ćesko.

Edin Abaz otac je tri prekrasne djevojčice, od kojih se dvije školuju. Jedna je sedmi, a druga završni razred osnovne škole.

Danas se, kaže, snalazi kako ko može i umije. Jedna od jeftinijih opcija svakako je kupovina polovnih udžbenika, koje je moguće pronaći kod uličnih preprodavača.

Popratni troškovi

- Ja uglavnom kupujem polovne knjige. U prosjeku cijena jedne je oko 5 KM, a u zavisnosti od broja predmeta, zavisi i konačan iznos. Naravno, tu su i drugi, popratni troškovi. No, hvala Bogu, obje mi kćerkice dobro uče, pa sam siguran da će se ulaganje u njihovo obrazovanje na kraju i isplatiti - rekao je Abaz.

Naš najrelevantniji sagovornik svakako je Adisa Sokolović, nastavnica u Osnovnoj školi "Hamdija Kreševljaković" u Sarajevu. Adisa je već 15 godina u prosvjeti te je stoga veoma dobro upućena u probleme s kojima se danas suočavaju učenici i njihovi roditelji.

- Roditelji najčešće kupuju polovne udžbenike ili ih učenici nasljeđuju od brata ili sestre. S obzirom na to da se udžbenici, kao ni autori, već duže vremena nešto drastično ne mijenjaju, to je dosta praktično za roditelje - govori nam Adisa.

Nastavnica historije ujedno je i majka dvije djevojčice koje ove godine kreću u 3. i 8. razred.

- Planiram da za njihove komplete udžbenika izdvojim gotovo 260KM. Kada na tu sumu dodam troškove svesaka i ostalog pribora, ona je i znatno veća - dodala je Adisa.

Nastava u RS počinje 1., u FBiH 4. septembra

Nova školska godina na području RS počinje 1., a u FBiH 4. septembra. Nastava će trajati ukupno 35 sedmica.

U resornom federalnom ministarstvu trenutno ne raspolažu potpunim podacima o broju učenika upisanih u osnovne i srednje škole, jer ih još uvijek očekuju od kantona.

Kada je riječ o RS, nastavu u školskoj 2016./17. godini u osnovnim školama pohađalo je ukupno 92.621, a u srednjim 41.573 učenika. Preciznim podacima za školsku 2017./18. godinu u manjem bh. entitetu raspolagat će u septembru.

Dragi učenici i roditelji, želimo Vam uspješan početak nove školske godine, uz bezbroj petica!


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.