BIH

Mladost iz Doboja kod Kaknja, od kantonalca do lidera Premijer lige BiH: Čuda rade ljudi, a ne novac

Fudbaleri Mladosti: Odličan učinak u četiri kola

Piše: Dž. HASAGIĆ

18.8.2017

Godina je 2009., ekipa Mladosti iz naselja Doboj kod Kaknja igra ligu Zeničko-dobojskog kantona. U vremenima u kojima živimo, niko tada nije mogao ni slutiti da je to samo početak jedne lijepe fudbalske priče, kakvima sve rjeđe svjedočimo.

Mladost iz Doboja kod Kaknja lider je Premijer lige BiH, sa 10 bodova iz prva četiri kola, od čega su po tri osvojena u teškim duelima protiv Borca i Željezničara. Možda neočekivano, ali za ljude okupljene oko kluba nije.

Historijski gol

Nakon kantonalne lige, Mladost je 2010. prešla u Drugu ligu, a nakon tri godine, i u Prvu ligu FBiH. I onda, u sezoni 2012/2013. uslijedio je historijski uspjeh – plasman u elitni rang bh. fudbala.

Najveće zasluge za taj uspon pripadaju predsjedniku kluba Mensuru Mušiji, koji je prije nekoliko godina donio odluku da investira i promijeni sudbinu ovog kluba. Kada je najavljivao pohod na elitni rang bh. fudbala, ni najvjerniji simpatizeri kluba nisu mu vjerovali, ali je on svoju ideju proveo u djelo. 

Mušija: Klub ima jasnu viziju

- Ovo je naša treća sezona u Premijer ligi i u prethodnim sezonama mnoge smo iznenadili. Iako nam nisu davali šanse da opstanemo, mi smo radili, trudili se da napravimo ekipu koja će se ravnopravno nositi sa svim klubovima u našoj ligi i, hvala Bogu, uspjeli smo u tome. Nakon četiri kola, lideri smo na tabeli i ponovo smo u centru pažnje – kaže Mušija.

Mnogi se u Doboju kod Kaknja još sjećaju finiša sezone 2014/2015., kada je Mladost u ključnoj utakmici Prve lige FBiH protiv GOŠK-a, koja je odlučivala o putniku u viši rang, u 90. minuti preko Harisa Dilavera postigla pogodak koji je na noge digao 4.000 navijača i ušao u historiju kluba.

Više i bolje

Danas, ovaj klub igra treću sezonu u elitnom rangu bh. fudbala i rezultati ostvareni na početku ove, potvrda su da žele i ostati među najboljima. Ljudi iz FK Mladost pravi su primjer da je radom, trudom i entuzijazmom moguće pokazati da se može više i bolje.

Mladost je primjer da novac ne mora biti glavni razlog za stvaranje fudbalskog čuda, za koje nisu potrebne fudbalske zvijezde. Čuda rade ljudi, svaki čovjek koji zna raditi i dati čitavog sebe za taj rad.

Mladost je lijepa sportska priča, koju bi trebali pratiti i klubovi koji su svojim budžetima daleko ispred njih.

- Ovdje nisam došao da bih nešto zaradio, moja najveća želja je da ovdje stvorimo igrača koji će sutra igrati u velikim klubovima i koji će sa ponosom reći da je svoju fudbalsku abecedu učio u Akademiji fudbala MGM Farmi na stadionu u Doboju.

Moja misija će biti realizirana ako dovedemo ovdje djecu da se druže, da uče živjeti sportskim životom - ističe Mušija.

Napravili i stadion  

Kako stadion u Doboju nije ispunjavao uvjete, Mladost je u prvoj sezoni u Premijer ligi do 13. kola svoje domaće utakmice igrala na Kamberovića polju u Zenici da bi 24. oktobra 2015. u meču protiv Sarajeva debitirala na svom renoviranom stadionu, što je bio još jedan historijski događaj za klub, ali i za naselje Doboj. Debi je bio i više nego uspješan, jer je upisana pobjeda od 2:1.

Imamo sjajnog trenera

- Imamo sjajnog trenera Edisa Mulalića, uspjeli smo ponovo sastaviti dobar tim, koji je svoj kvalitet pokazao, evo, već na startu nove sezone. Ostali smo bez dosta igrača, ali mi je drago kada vidim da su uspjeli da naprave prave angažmane – naglašava Mušija.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.