BIH

Dvadeset dvije godine od završetka agresije stižu nam donacije: Humanitarne organizacije šalju školski pribor u BiH, Jordan, Siriju i Liban

Neadekvatna obrazovna politika dovodi nas do sadake

Piše: E. HALIMIĆ

18.8.2017

Jedan od najboljih pokazatelja u kakvom je stanju obrazovanje u BiH, ali i životni standard, jeste činjenica da su humanitarne organizacije „Sonoma Global Heart“ i „Mennonite Central Committee“ (MCC) našoj državi donirale komplete školskog pribora.  

Humanitarna akcija je provedena širom svijeta, a djeca su u školama prikupljala novac i školski pribor da bi kasnije, u saradnji s MCC-om, inače neprofitnom humanitarnom organizacijom iz SAD, pomoć poslala onima kojima je potrebna. Prikupljeno je 89.900 paketa i poslano, između ostalog, u Jordan, Siriju, Lebanon, Haiti i Bosnu i Hercegovinu.


Školski komplet

- Svaki školski komplet sastoji se od ruksaka koji je pun školskih potrepština. Inače, svaki set mora sadržavati četiri sveske od po 70 ili 80 strana, dvije nenaoštrene olovke, jedan linijar koji je označen u metričkom sistemu, veliku gumicu i 12 do 24 olovke u boji - navodi se u opisu školskih setova.  

Ajka Baručić iz Instituta za razvoj mladih „Kult“ kazala je da BiH, definitivno, ima ozbiljnih problema u obrazovnom sistemu.

- Sistem je još tradicionalan i nije usklađen s evropskim i svjetskim trendovima, dok je, s druge strane, tržište rada turbulentno i dinamično - istakla je Baručić.

Dodala je da, osim ovog, postoje i drugi mnogobrojni problemi koji se vežu za infrastrukturu i opremljenost škola i fakulteta.

- Poznati su primjeri da fakulteti ne pružaju pristup internetu, a u BiH itekako ima manjih sredina koje još primaju finanasijsku pomoć i donacije. Te donacije krpe rupe umjesto da se radi na sistemskim rješenjima, koja bi ulazila u srž obrazovnog sistema u BiH - naglasila je Baručić.

Treće zemlje

Politički analitičar Adis Arapović za naš list je kazao da ova donacija korespondira sa stanjem u našoj državi.

- Mi jesmo nerazvijena država, koja po ovome spada u zemlje trećeg svijeta. Ovakvim donacijama krpe se rupe koje je trebala popuniti država, a ne strane humanitarne organizacije. Takve rupe napravila je neodgovorna obrazovna politika. Obrazovanje vlastite nacije je nešto što svaka država radi, a ovakvi podaci o donacijama su frapantni i iznenađujući. Više od 20 godina nakon završetka rata mi primamo donacije školskog pribora i to je za nas poniženje, jer bismo mi kao evropska zemlja trebali slati humanitarne pakete širom planete, a ne obrnuto - naglasio je Arapović.


Nije samo pitanje obrazovanja

- Nije ovo izolirani primjer, mi primamo desetine miliona bespovratne pomoći koja dolazi iz Japana, EU, SAD, Kanade i mnogih drugih država. To je nenormalno za državu koja ima neopravdanu ambiciju da postane članica EU. Te dvije stvari nisu kompatibilne, imamo na političkoj sceni šizofrenu situaciju, imamo plejadu političara koji nas uvjeravaju da smo razvijena država, a s druge strane naša realnost nas svaki dan demantira - istakao je Arapović.

Glupljim masama je lakše vladati

- Ovakvoj političkoj eliti obrazovanje je teret, a ne investicija u budućnost. Obrazovanje u BiH je pretvoreno u pitanje ideologije koja je retrogradna i nastoji obrazovanje iskoristiti da masu učini lojalnom i tihom. Dok bi trebalo biti obrnuto i da uči djecu da budu kritični i sumnjičavi. Zvanična politika ne želi da djeca, studenti budu kritični prema politici da ne bi provjeravali činjenice - pojasnio je Arapović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.