BIH

Strpljenje najstarije populacije pri kraju | Penzioneri: Vladi istječe rok u petak

FOTO: F.Fočo. Penzioneri nezadovoljni trenutnim stanjem

Piše: A. NUHANOVIĆ

30.8.2017

Vladi Federacije BiH dat je rok do petka da održi sastanak s predstavnicima najstarije populacije i da im pismenu potvrdu da će u narednom mjesecu biti donesen novi zakon o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO), a penzije povećane za deset posto.

U suprotnom, 16.000 penzionera iz svih gradova Federacije izaći se 14. septembra na proteste.

Poručio je to u razgovoru za „Dnevni avaz“ Mehmedalija Rapa, predsjednik Saveza penzionera FBiH, kazavši da vremena za čekanje i „prazna sastančenja za stolom“ više nema.

Jasni zahtjevi

- Mi još nismo odustali od protesta. Očekujemo od Vlade da se do kraja sedmice izjasni o našim zahtjevima. Ni dana više, jer mi nećemo imati vremena poslije da odgodimo proteste, s obzirom na to da moramo poduzeti sve što je zakonom predviđeno. Poručujemo Vladi da bez pismene potvrde da će penzije biti povećane i da će biti prihvaćeni svi naši zahtjevi mi više ne želimo pregovarati. Dakle, ostalo joj je tri dana da reaguje, inače će na ulicama imati 16.000 nezadovoljnih penzionera. To je već 99 posto sigurno - poručio je Rapa.

Prema njegovim riječima, nezadovoljstvo penzionera nikad nije bilo veće, pogotovo zato što su do sada bezbroj puta izvarani.


Rapa: Pismena potvrda

Rapa je prokomentirao i izjavu premijera Fadila Novalića da će „penzije biti smanjene onima koji su u penziju otišli nakon 2009. godine, a takvih je 118.000“.

Sporan i obračun

- Malo ćemo oduzeti onima koji su otišli od 2009. u penziju, a dati deset posto onima koji su otišli u penziju do 1998. Ovima u sredini primanja ostaju na istom nivou. To bi bilo pošteno - izjavio je Novalić.

Rapa kaže da u Udruženju penzionera o tome ne znaju ništa.

- Obračun penzija mora biti pravedan. Tačno je da ima osoba koje primaju više penzije nego što su im bile plaće. Nama je u cilju da se sve to riješi, ali nećemo pristati na bilo kakva rješenja bez dogovora s nama. Želimo da se naše penzije povećaju za deset posto, da se donese novi zakon o PIO i da niko ne bude oštećen - navodi Rapa.


Brojke

- 18 godina nije mijenjan Zakon o PIO

- 408.000 penzionera u Federaciji BiH

- 80 posto prima minimalnu penziju od 326 KM 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.