BIH

Referendum u Kataloniji bit će održan, ali bez većih turbulencija u Evropi

A. TIRO/D. KOVAČ

26.9.2017

Cijela Španija skoro mjesec dana na nogama je zbog najavljenog referenduma o otcjepljenju poluautonomne pokrajine Katalonije, koji je najavljen za 1. oktobar.

I dok se centralna vlast u Madridu žestoko protivi secesionističkim najavama iz Katalonije i na svaki mogući način želi spriječiti otcjepljenje najbogatije regije u zemlji, vlasti u Kataloniji i dalje su ubijeđene da će uspjeti izboriti ono o čemu sanjaju već godinama.

Politički analitičari smatraju da će najavljeni referendum biti održan, ali da neće imati veće reperkusije na ostatak Evrope.

Bez turbulencija

Profesor Berko Zečević u razgovoru za Avaz.ba kazao je da održavanjem referenduma neće doći do nekih većih turbulencija ili, pak, ljudskih žrtava.

- Ne trebamo zaboraviti da je Katalonija u Evropi. To je jedan proces koji će se dešavati i u Belgiji, pa i u dijelu Holandije. Mislim da ni u Španiji ni u Kataloniji ne žele međusobni oružani sukob. Radi se o podizanju demokratije na jedan viši nivo nauštrb centralne državne vlasti - ističe Zečević.

Naglašava kako se u Španiji nakon referenduma mogu očekivati masovni protesti, ali da se neće desiti ništa spektakularno.

Španske i katalonske vlasti na kraju će, poručuje naš sagovornik, pristupiti pregovorima o izdvajanju finansijskih sredstava i većem ovlaštenju u korist Katalonije.

Pojavu sve masovnijih referenduma širom Evrope i svijeta okarakterisao je jednim procesom koji pokazuje da u pojedinim državama postoje određene nejasnoće u rješavanju egzistencijalnih pitanja kako državnih cjelina, tako i etničkih grupa.

Zečević: Pozicija Katalonije i BiH nije ista

Priznanje Kurdima

Referendum u Kataloniji, tvrdi Zečević, ne može se poistovijetiti s onim u Iraku, gdje su Kurdi jučer tražili svoju nezavisnost.

- Kurdistan je ogromni teritorij i objektivno postoji stoljećima kao jedna specifična organizacija koja je dovedena u ovu situaciju odgovarajućim mjerama britanske imperije, kada se ona povlačila s prostora Bliskog Istoka. U Kurdistanu se Kurdi nalaze u Siriji, Iranu, Iraku i Turskoj i vlade tih država stoljećima nikada nisu poštivale njihova ljudska i nacionalna prava. Ovo što se sad tamo dešava je pokušaj da se Kurdi podignu na jedan viši nivo u smislu pregovora o raspolaganju prirodnim bogatstvima, upostavljanju autonomije, školovanju na vlastitom jeziku, izražavanju kulturnog identiteta... – pojašnjava Zečević.

Ističe kako treba odati veliko priznanje Kurdima koji su u borbi protiv Islamske države (ISIL) znatno superiorniji nego vojske Iraka i Sirije.

Zečević poručuje kako se ni u kojem slučaju ne može povući paralela između Katalonije i Republike Srpske, s obzirom da španska pokrajina u geografskom smislu postoji stoljećima, dok je manji bh. entitet stvoren Dejtonskim mirovnim sporazumom krajem 1995. godine kako bi se spriječili daljnji ratni sukobi i ljudske žrtve.

- Pozicija Katalonije i BiH nije ista. BiH postoji stoljećima i odjednom neko hoće da jedan njen dio pripoji drugim državama, tačnije Srbiji i Hrvatskoj. Toga nema. Katalonija je stoljećima postojala kao jedna oblast, ali RS nije. Katalonija je jedan segment španske kraljevine u kojoj se jasno zna da postoje Katalonci s odgovarajućom tradicijom i jezikom - jasan je Zečević.

Vukadinović: Eventualnu nezavisnu republiku Kataloniju niko neće prihvatiti

Visoki napon

Sociolog i politički analitičar Srđan Vukadinović smatra da će najavljeni referendum u Kataloniji o otcjepljenju od Španije vjerovatno biti održan, uprkos žestokom protivljenju centralne vlasti u Madridu.

- Referendum će vjerovatno biti održan, jer se kasnije vlasti u toj autonomnoj pokrajini mogu igrati činjenicom da su održale referendum i da se on desio usljed usijane atmosfere visokog napona. To je poznato u političkim dešavanjima. Ništa drugačije ne dešava se u Kataloniji, što se ne događa i u ostalim regijama, odnosno zemljama svijeta - kazao je Vukadinović. 

Naš sagovornik smatra kako će vlasti u Kataloniji ovim referendumom igrati na kartu da učvrste svoju poziciju unutar Španije.

- Mnoge zemlje koje prave secesiju igraju na kartu da učvrste svoju poziciju i kako bi ostvarile specifične zahtjeve. Mislim da je na djelu ista stvar i u Kataloniji. Vlasti će ga provesti, ali on neće biti dalekog dometa. Međutim, ono što je jasno je da će poslužiti kao sredstvo vladajućih elita u toj pokrajini da sukob sa Španijom uvijek mogu držati otvorenim - mišljenja je Vukadinović. 

Na kraju zaključuje da eventualnu nezavisnu republiku Kataloniju niko neće prihvatiti, pa čak ni EU ni SAD.

- Da bi se sve to provelo, vlasti u Kataloniji moraju imati podršku neke velike zemlje, odnosno međunarodne zajednice. One to nemaju i ko god to naumi, bez podrške jednostavno rizikuje da banalizuje političke zahtjeve. Referendum je lako najaviti, međutim, mnogo bitnije je kako ga ostvariti, a u uslovima Katalonije to jednostavno nije moguće - zaključio je Vukadinović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.