BIH

Ministarstvo saobraćaja KS anketiralo putnike: GRAS rješava problem gužvi, u vrijeme špica bit će više tramvaja

Anketari s revizorima evidentirali karte putnika

Piše: A. TABAK

11.10.2017

Da bi se povećao broj vozila u javnom prijevozu u jutarnjim satima, kada se voze radnici, a smanjio van špice, Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo je, u saradnji s Ekonomskim fakultetom, anketiralo putnike.

Najviše đaka

Prema riječima Emira Hote iz resornog ministarstva, anketa će im pomoći da dobiju podatke o tome u kojem se dijelu dana voze radnici, penzioneri, a kada ima najviše đaka. Ističe da je itekako važno da građani imaju veći broj vozila za vrijeme špice, da gužve budu manje, što bi ih stimuliralo da više koriste javni prijevoz.

- Radnici plaćaju kartu 53 KM, a imaju lošiju uslugu zbog prevelikih gužvi. Oni koji najmanje plaćaju, voze se kasnije, kada nema gužve, i imaju najbolju uslugu - istaknuo je Hota.

Dobiveni podaci, prema riječima Hote, poslužit će Ministarstvu i pri formiranju novih cijena karata, kao i pri poboljšavanju linija i redova vožnje.

Jedan od anketara Adis Delić, koji je sedam dana bio na terenu, kazao nam je da su se najviše vozili penzioneri, kao i radnici, ali da to nije konačno.

Čekaju prijevoz

Ipak, nije suvišno postaviti pitanje svrhe ovog anketiranja, rekao nam je jedan Sarajlija koji redovno koristi gradski prijevoz. Kaže, opće je poznato da je najviše putnika ujutro između 7 i 8 sati, kada se ide na posao, fakultet, u školu... A tada najviše čekaju prijevoz. I, kako dodaje, možda se otkriju i neki revolucionarniji podaci.

Rezultati za 15 dana 

Prema riječima Hote, 20 anketara bilo je u prethodnih sedam dana raspoređeno u osam tramvaja, šest autobusa, četiri trolejbusa i dva minibusa. Evidentirali su putnike od 6 do 22 sata. Ističe da će rezultati ankete biti poznati najkasnije za 15 dana.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.