BIH

Crkva koja je, uz blagoslov pape Ivana Pavla II, na 100. rođendan postala katedrala

Od gradnje do danas nije doživjela ozbiljnija oštećenja

Piše: P. MUCOVIĆ

12.10.2017

Trebinjska katedrala nalazi se u strogom centru grada, u Dučićevoj ulici, a posvećena je rođenju blažene djevice Marije – Maloj Gospi. 

Prema riječima don Ive Šutala, trebinjskog župnika, koji je ujedno i biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju, gradnja crkve počela je 1880., a dovršena je četiri godine kasnije.


- Originalno su, prema građevinskom projektu, trebala biti sagrađena dva velika zvonika uz samo pročelje crkve. Kako nisu odmah sagrađeni, 1928. godine napravljen je mali zvonik. Na njemu je natpis: „Trojedinoga Boga slavim, Mariju (Gospu) pozdravljam, svete zazivam, žive zovem, mrtve oplakujem, gromove rastjerujem!“ Ako bude Božja volja, možda ta dva zvonika jednom i budu sagrađena – navodi Šutalo.

Misno slavlje

Povodom proslave 100. godišnjice gradnje, crkva je postala katedrala.

- Prilikom blagoslova crkve, 7. lipnja 1884., papa Leon XIII darovao je crkvi veliku sliku Gospe s djetetom Isusom. Crkva je 100. godišnjicu proslavila 1984., za vrijeme biskupa Pavla Žanića, koji je tada predvodio svečano misno slavlje. Te je godine proslavljena i 1000. godišnjica postojanja Trebinjske biskupije i tom je prigodom ova katolička crkva, po odobrenju ondašnjeg pape Ivana Pavla II, podignuta na rang katedrale - pojasnio je don Ivan Šutalo.

U samoj katedrali vidljivo je mnogo vitraža ispod kojih su navedene porodice donatori. Šutalo navodi da od gradnje crkva nije doživjela ozbiljnija oštećenja.

- Za vrijeme Prvog svjetskog rata bila je u vrlo trošnom stanju. Restauracija je rađena 1917. i 1918. godine i tada su ugrađeni i vitraži, obojeni prozori s religijskom tematikom, koje su darovale trebinjske katoličke obitelji – navodi naš sagovornik.


Brojni detalji krase unutrašnjost katedrale, a na prozorima su vitraži koje su poklonile trebinjske katoličke porodice

Dodaje da, iako za vrijeme posljednjih ratnih dešavanja u crkvi nije postojao župnik niti je u njoj bilo vjerskih obreda, ona nije oskrnavljena.

- Kroz ratno razdoblje ovdje nije bilo redovnog katoličkog svećenika. Od 1997. redovitu službu župnika preuzima don Ante Luburić. On tada preuzima kompletnu obnovu katedralne crkve i župne kuće. Zahvaljujući njemu, 2000. godine katedrala je potpuno obnovljena i zasjala je u punom sjaju. Iste godine dovršena je i obnova župne kuće - ističe Šutalo.

Orgulje i svijećnjaci

Katedrala je ukrašena i slikama križnog puta u različitim veličinama, koje su radili poznati hrvatski umjetnici. Posebno se ističe svetohranište u obliku križa iza oltara, koje je izrađeno od poludragog kamena oniksa, s umjetničkim djelom Stipe Vulasa, akademskog kipara i profesora na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

- Don Ante dao je obnoviti i ispolirati 28 velikih svijećnjaka koji danas krase sporedne oltare u crkvi. Potrudio se i da obnovljenu katedralnu crkvu ukrasi i prekrasnim orguljama koje je poručio iz Njemačke - pojašnjava Šutalo.


I biskup Ratko Perić župnikovao je u Trebinju od 1971. do 1974. godine i istovremeno predavao povijest u dubrovačkom sjemeništu, odnosno u vjerskoj klasičnoj gimnaziji za odgoj budućih katoličkih svećenika.


Biskupija nastala u 10. stoljeću

Trebinjska biskupija jedna je od najstarijih u hrvatskom katoličkom svijetu. Nastala je još u 10. stoljeću za vrijeme pape Grgura V. 

U prvih 250 godina sjedište joj je bilo u Trebinju. S prodorom Tatara ovaj je kraj opustošen i porušen, a trebinjski biskup je protjeran i sklonio se na otok Mrkan u blizini Cavtata. Biskupi su dosta vremena djelovali s Mrkana pa odatle i naziv Trebinjsko-mrkanska biskupija.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.