Od gradnje do danas nije doživjela ozbiljnija oštećenja

Od gradnje do danas nije doživjela ozbiljnija oštećenja

Više od 130 godina krasi centar Trebinja

Crkva koja je, uz blagoslov pape Ivana Pavla II, na 100. rođendan postala katedrala

Autor: P. MUCOVIĆ
12.10.2017 07:10
A
A
A

Trebinjska katedrala nalazi se u strogom centru grada, u Dučićevoj ulici, a posvećena je rođenju blažene djevice Marije – Maloj Gospi. 

Prema riječima don Ive Šutala, trebinjskog župnika, koji je ujedno i biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju, gradnja crkve počela je 1880., a dovršena je četiri godine kasnije.


- Originalno su, prema građevinskom projektu, trebala biti sagrađena dva velika zvonika uz samo pročelje crkve. Kako nisu odmah sagrađeni, 1928. godine napravljen je mali zvonik. Na njemu je natpis: „Trojedinoga Boga slavim, Mariju (Gospu) pozdravljam, svete zazivam, žive zovem, mrtve oplakujem, gromove rastjerujem!“ Ako bude Božja volja, možda ta dva zvonika jednom i budu sagrađena – navodi Šutalo.

Misno slavlje

Povodom proslave 100. godišnjice gradnje, crkva je postala katedrala.

- Prilikom blagoslova crkve, 7. lipnja 1884., papa Leon XIII darovao je crkvi veliku sliku Gospe s djetetom Isusom. Crkva je 100. godišnjicu proslavila 1984., za vrijeme biskupa Pavla Žanića, koji je tada predvodio svečano misno slavlje. Te je godine proslavljena i 1000. godišnjica postojanja Trebinjske biskupije i tom je prigodom ova katolička crkva, po odobrenju ondašnjeg pape Ivana Pavla II, podignuta na rang katedrale - pojasnio je don Ivan Šutalo.

U samoj katedrali vidljivo je mnogo vitraža ispod kojih su navedene porodice donatori. Šutalo navodi da od gradnje crkva nije doživjela ozbiljnija oštećenja.

- Za vrijeme Prvog svjetskog rata bila je u vrlo trošnom stanju. Restauracija je rađena 1917. i 1918. godine i tada su ugrađeni i vitraži, obojeni prozori s religijskom tematikom, koje su darovale trebinjske katoličke obitelji – navodi naš sagovornik.


Brojni detalji krase unutrašnjost katedrale, a na prozorima su vitraži koje su poklonile trebinjske katoličke porodice
Brojni detalji krase unutrašnjost katedrale, a na prozorima su vitraži koje su poklonile trebinjske katoličke porodice

Dodaje da, iako za vrijeme posljednjih ratnih dešavanja u crkvi nije postojao župnik niti je u njoj bilo vjerskih obreda, ona nije oskrnavljena.

- Kroz ratno razdoblje ovdje nije bilo redovnog katoličkog svećenika. Od 1997. redovitu službu župnika preuzima don Ante Luburić. On tada preuzima kompletnu obnovu katedralne crkve i župne kuće. Zahvaljujući njemu, 2000. godine katedrala je potpuno obnovljena i zasjala je u punom sjaju. Iste godine dovršena je i obnova župne kuće - ističe Šutalo.

Orgulje i svijećnjaci

Katedrala je ukrašena i slikama križnog puta u različitim veličinama, koje su radili poznati hrvatski umjetnici. Posebno se ističe svetohranište u obliku križa iza oltara, koje je izrađeno od poludragog kamena oniksa, s umjetničkim djelom Stipe Vulasa, akademskog kipara i profesora na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

- Don Ante dao je obnoviti i ispolirati 28 velikih svijećnjaka koji danas krase sporedne oltare u crkvi. Potrudio se i da obnovljenu katedralnu crkvu ukrasi i prekrasnim orguljama koje je poručio iz Njemačke - pojašnjava Šutalo.


I biskup Ratko Perić župnikovao je u Trebinju od 1971. do 1974. godine i istovremeno predavao povijest u dubrovačkom sjemeništu, odnosno u vjerskoj klasičnoj gimnaziji za odgoj budućih katoličkih svećenika.


Biskupija nastala u 10. stoljeću

Trebinjska biskupija jedna je od najstarijih u hrvatskom katoličkom svijetu. Nastala je još u 10. stoljeću za vrijeme pape Grgura V. 

U prvih 250 godina sjedište joj je bilo u Trebinju. S prodorom Tatara ovaj je kraj opustošen i porušen, a trebinjski biskup je protjeran i sklonio se na otok Mrkan u blizini Cavtata. Biskupi su dosta vremena djelovali s Mrkana pa odatle i naziv Trebinjsko-mrkanska biskupija.