BIH

NATO otišao, smeće ostalo

A. Bajrić. Ovako danas izgleda teren na kojem je održana vježba

Piše: E. Sk.

16.10.2017

Petnaest dana nakon završetka NATO civilne vježbe „Bosna i Hercegovina 2017“ u Tuzli u Kampusu Univerziteta u ovom gradu, gdje su bili smješteni timovi iz 35 zemalja, ostalo je smeće. 

Ugovorom o davanju na privremeno korištenje dijela objekata i terena u Kampusu između Univerziteta i Ministarstva sigurnosti BiH u članu 4. definirana je obaveza da se po okončanju vježbe objekti i tereni ostave u urednom, ispravnom i čistom stanju. 

No, dvije sedmice nakon što su učesnici NATO vježbe ispraćeni kućama smeće još niko nije uklonio. Vjetar je donekle otpuhao kese, papir i plastiku svuda okolo, a tek ovih dana s travnatog terena uklonjene su karoserije automobila koje su brusilicama sječene prvog dana terenske vježbe.  

Novca je, sudeći prema riječima ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, bilo i viška, jer osiguranih 800.000 KM za realizaciju vježbe nije u cijelosti potrošeno. 

Ipak, to nije bilo dovoljno da Mektić, kao prvi čovjek Ministarstva i najodgovorniji u ovom slučaju, u potpunosti ispoštuje ugovor s Univerzitetom. 

No, nakon spuštene zavjese na vježbu visoke zvanice su se razišle, a smeće je ostalo kao podsjetnik na činjenicu da se u našoj državi nijedan posao ne može kvalitetno okončati bez obzira s koliko novčanih sredstava raspolagali. 

Timovi civilne zaštite iz 35 zemalja svijeta u Tuzlu su stigli sa najsavremenijom opremom. Međutim, nakon pakovanja i transporta robe iza mnogih od njih ostalo je smeće, koje nije pokupljeno ni do današnjeg dana. Ipak da ima i pozitivnih primjera pobrinuli su se timovi iz Slovenije i Federalne uprave civilne zaštite, koji su svoje smeće odložili u za to predviđene posude. 

 Ugovorom koji je potpisao Dragan Mektić o davanju na privremeno korištenje dijela objekata i terena definirana obaveza da se po okončanju vježbe objekti i tereni ostave u urednom, ispravnom i čistom stanju

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.