Foto: Kuća se nalazi pored magistralnog puta

SREBRENIK

Neobična kuća Omera Smajlovića plijeni pažnju znatiželjnika: Savršen spoj stare bosanske arhitekture i novog dizajna

Autor: O. MUJKIĆ
17.10.2017 07:00
A
A
A

Omer Smajlović, 65-godišnji kipar iz Srebrenika, iako je završio Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu, u duši je bio i ostao arhitekta i veliki zaljubljenik u tradicionalnu bosansku arhitekturu. Ta svojevrsna opsesija starim bosanskim stilom gradnje najbolje se uočava na njegovoj neobičnoj bosanskoj kući, koju gradi i dograđuje već više od dvije decenije.  


Samo čardaklije

– U svim gradovima širom BiH dominiraju ogromne kuće, preslikane iz evropskih zemalja, koje se nikako ne uklapaju u naše podneblje. Izvorna bosanska arhitektura još se može vidjeti samo u udaljenim seoskim naseljima u vidu čardaklija, koje su u većini slučajeva u ruševnom stanju. Neizmjerno sam tužan što se ruše i uništavaju rijetki ostaci tradicionalne bosanske arhitekture i upravo zbog toga sam odlučio da u centru grada izgradim pravu bosansku kuću - ističe Smajlović.

Njegova kuća predstavlja savršen spoj stare bosanske arhitekture i novog dizajna, a zbog svog neobičnog izgleda, svakodnevno plijeni pažnju prolaznika. Nije rijedak slučaj, ističe Smajlović, da nepoznati ljudi koji prolaze magistralnim putem Tuzla – Orašje, zaustave svoja vozila, svrate u dvorište, fotografišu.

Kuća je izgrađena isključivo od kamena i drveta, a sve je poslove sam obavio, počevši od idejnog projekta, iskopa temelja, zidanja kamenih zidova i uklapanja drvenih greda, do izrade prelijepih mozaika i najfinije rezbarije. U skladu sa stilom stare bosanske kuće, uredio je i dvorište, čiji ulaz ukrašava velika kapija, izrađena na tradicionalan način, uklapanjem greda, bez upotrebe eksera.

Iako se kuća nalazi u centru grada, iza drvene kapije i kamenih zidova nalazi se prava bosanska avlija, koja odiše mirom i tišinom. Kompletna avlija popločana je starim bosanskim ciglama, koje su usklađene s velikom sećijom, izrađenom od fino klesanog kamena, i nekoliko kamina.

Ambijent je upotpunjen česmom s kamenim koritom, starim ibricima, verigama, sačom, zemljanim posudama i brojnim drugim starinskim predmetima koji su nakada davno bili u svakodnevnoj upotrebi. Ovu kuću posebno ukrašavaju brojne prostrane terase s fino izrađenim drvenim ogradama i mozaicima, na kojima se nalaze motivi srednjovjekovne tvrđave i drugih starih bosanskih objekata.

Nove ideje

- Svakodnevno se rađaju nove ideje o uljepšavanju kompletnog ambijenta, a iako mi već ponestaje placa za daljnje širenje kuće i avlije, još ne namjeravam stati. Mada sam svjestan da je u bilo kojoj oblasti života skoro nemoguće postići savršenstvo, moj krajnji cilj je da ovu kompoziciju bosanskog stila arhitekture dovedem do potpunog savršenstva - naglašava Smajlović.


Djela za ponos 

Ovaj veliki zaljubljenik u staru bosansku arhitekturu idejni je tvorac i prelijepe džamije u Ćehajama, kao i još nekoliko vjerskih i drugih objekata, a osmislio je i projektirao i veliki amfiteatar s fontanom i bistama šest istaknutih tuzlanskih ljekara u krugu Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli. Podjednako uspješno se bavi i kiparstvom, o čemu svjedoči učešće na dvadesetak kolektivnih izložbi u BiH i inozemstvu.