BIH

Misterija u Jajcu: Kula u koju su medvjedima bacani zarobljenici i kažnjenici

Zid kule na nekim mjestima debeo šest metara

Piše: E. CRNKIĆ

19.10.2017

Jajce, grad nastao na ušću Plive i Vrbasa, na geografski vrlo skučenom prostoru, u prošlosti je često igrao značajnu ulogu u odbrani srednjovjekovne Bosne i tadašnjih kraljevstva.

Otuda Jajce obiluje kulturno-historijskim spomenicima, nekadašnjim vojnim utvrdama, ali i bogomoljama, od kojih je čak 29 proglašeno nacionalnim spomenicima i kao takve su pod zaštitom države.


Pojava oružja 

Nad kraljevskim gradom stoljećima dominira tvrđava s visokim i masivnim zidinama. Ali, objekt koji na samom ulazu u grad često zapne za oko posjetiocima je Medvjed kula.

Okruglog, valjkastog oblika, građena romaničkim stilom, jajačka Medvjed kula spada u najstarije građevine bosanskog srednjeg vijeka, a pretpostavlja se da je sagrađena posljednje decenije bosanske samostalnosti, između 1448. i 1463. godine.

Ono što posebno intrigira u pričama o ovoj masivnoj građevini, čija se debljina zida kreće od 4,70 metara u istočnom do šest metara u zapadnom dijelu objekta, jeste sam naziv.

- Postoje dva vjerovanja, od kojih je jedno da je nazvana medvjeđom zbog glomaznosti i debljine zidova, dok drugo, među jajčanima popularnije, kaže da su je tako zvali jer su u njoj živjeli medvjedi kojima su bacani zarobljenici i kažnjenici – navodi Samed Žužić, turistički vodič u Agenciji za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu Jajce.


Medvjed kula nije zaseban spomenik, već pripada nacionalnom spomeniku „Bedemi i tabije“. Uklapa se u zapadni odbrambeni zid i pripada tipu odbrambenih, okruglih i masivnih kula, koje se počinju graditi s pojavom vatrenog oružja.

Jedino ojačanje

- Ona je jedino ojačanje na zapadnom perimetralnom bedemu, a služila je i kao eventualna posljednja odstupnica branilaca, sama se mogla braniti, a čuvala je i pristup gradu sa zapada. Sa njenog vrha moglo se pratiti kretanje neprijatelja iz tog pravca. Dakle, položena je i građena tako da se neprijatelj u bližem i daljem prostoru izvan grada ne bi mogao zadržavati – pojašnjava Žužić.

Sanacija rađena 2013.

Tokom 2013. godine urađena je sanacija Medvjed kule, čime je spriječeno njeno propadanje. Tako je posjetiocima kraljevskog grada omogućeno da se još dugo dive historijskoj vrijednosti, ali i misterioznosti ovog objekta.

Žužić: Različita vjerovanja. Žužić: Različita vjerovanja

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.