BIH

Počele konzervacija i restauracija srednjovjekovnog obeliska: Kamenom divu, skrivenom duboko u olovskoj šumi, vraća se puni sjaj

Alić: Dio tima koji radi na restauraciji

Piše: S. MILUNIĆ

26.10.2017

U Gornjim Bakićima kod Olova, na historijskom lokalitetu Kamenica na kojem se nalaze temelji Crkve svetog Roka, nekropola stećaka i veliki turski nišani, sakriven duboko u šumi nalazi se grandiozni Obelisk, u narodu poznat kao veliki nišan.  

Prema navodima historičara, Obelisk je u 14. stoljeću podigao prvi kralj Bosne Tvrtko I Kotromanić.

Kamena kugla

Pouzdano se ne zna zašto je Tvtrko I odlučio podići ovaj kameni stub usred šume, ali postoji zanimljiva legenda o tome. Prema njoj, Tvrtko I otišao je sam u lov na divlje svinje i tamo je bio ranjen. Nakon toga na mjestu gdje je ranjen dao je da se podigne spomenik. 

I motivi na Obelisku govore tome u prilog. Na jednom dijelu spomenika jasno je isklesana glava divlje svinje. Prema vrhu spomenik se neznatno sužava i završava pravilnom četverostranom piramidom, na čijem se vrhu nalazi veća kamena kugla čija je jedna trećina odlomljena. Mještani kažu da je nekad davno prilikom sječe drva nepoznati drvosječa srušio omoriku koja je pri padu prouzrokovala oštećenja kugle.

Dimenzije spomenika su impozantne. Prelazi visinu od četiri metra, s kuglom na vrhu visine 45 centimetara. Skriven u šumi, kameni div stoljećima prkosi vremenskim prilikama i neprilikama.

Šezdesetih godina prošlog stoljeća bilo je pokušaja da se otkopa, izvadi i prenese u Zemaljski muzej u Sarajevu. Iako su za otkopavanje korištene teške mašine, nije ga bilo moguće izvaditi iz zemlje, ali se zbog otkopavanja oko postolja vremenom nagnuo.

Obelisk je nakrivljen šezdesetih godina prošlog stoljeća zbog pokušaja da se otkopa, a restauratori su ga ovih dana ispravili

Prekid radova

Kako bi Obelisk vratio izvorni sjaj i ljepotu, započela je njegova restauracija i konzervacija. Radovi su povjereni ekipi preduzeća „Restauro“ iz Sarajeva, a spomenik već je uspješno uspravljen. Oštećena kamena kugla je očišćena i uzet je otisak kako bi se nedostajući dio nadomjestio.

- U završnoj fazi uradit ćemo konzervaciju - kazala je Aida Alić, magistar kiparstva, restauracije i konzervacije.

Ekipa je trenutno prekinula radove zbog lošeg vremena, ali, kako su kazali, čim prestanu padavine, vratit će se i nastaviti s poslom. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.