Tokom obilaska Hercegovine

Tokom obilaska Hercegovine

U okviru projekta prekogranične saradnje BiH i Crne Gore

Novi turistički proizvod na rutama hercegove zemlje

Autor: M. Sm.
01.11.2017 07:10
A
A
A

Do kraja godine bit će izrađena jedinstvena turistička ponuda “Tematske rute srednjovjekovne hercegove zemlje - tema srednji vijek”, koja će doprinijeti predstavljanju tradicionalnih proizvoda i kulturno-historijskih atrakcija BiH, odnosno Hercegovine i Crne Gore. 

Riječ je o projektu koji finansira Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje između BiH i Crne Gore, a čija je ukupna vrijednost 466.933,55 eura.

U ovu vrlo zanimljivu turističku ponudu uključeni su Zapadnohercegovački (ZHK) i Hercegovačko-neretvanski kanton (HNK) u BiH te u Crnoj Gori općine Žabljak, Šavnik, Plužine, Pljevlja, Nikšić, Kotor i Herceg-Novi.

Tako su se ovih dana predstavnici turističkih agencija iz Crne Gore upoznavali s turističkim proizvodima na području nekadašnje hercegove zemlje radi stvaranja novog prekograničnog turističkog proizvoda, utemeljenog na historijskoj i kulturnoj baštini područja, kao i na kvalitetnim domaćim proizvodima i uslugama.

- Sarađujući, Hercegovina, Crna Gora i Dalmacija mogu napraviti bum 21. stoljeća u turizmu. Riječ je, naravno, o seoskom turizmu, koji će u budućnosti biti sve traženiji, jer nudi mir – kazala je Julija Živanović iz Crne Gore prilikom boravka u BiH.

U okviru posjete BiH, gosti iz Crne Gore upoznali su dva lica Hercegovine kroz dvije cjeline – “Destinaciju srednjeg vijeka u hercegovačkom selu”, gdje su doživjeli narod, legende i tradiciju običnog naroda u Grudama, Širokom Brijegu, Posušju i Blidinju, te “Destinaciju srednjovjekovnih zamaka i podgrađa”, u kojoj se srednji vijek humskih vladara, feudalaca i vitezova otkriva kroz Stolac, Blagaj i Ljubuški.