BIH

Još na čekanju izmjene Pravilnika o tehničkim pregledima vozila: Lasićeva odluka građane će ove godine koštati 15 miliona KM

Građani nepotrebno više plaćaju registraciju vozila

Piše: E. HALIMIĆ

2.11.2017

Iako je Radna grupa za pripremu izmjena Pravilnika o tehničkim pregledima vozila uspostavljena još u martu, do danas nema ni naznaka da će biti ukinuta diskriminatorna odluka federalnog ministra prometa i komunikacija Denisa Lasića prema kojoj građani FBiH od početka ove godine plaćaju višu cijenu eko-testa prilikom registracije svojih vozila.

Viša cijena

Lasić je, pozivajući se na Zakon o cestovnom prijevozu FBiH, donio Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko-test) kojim je, s predviđenih pet, cijena testiranja povećana na 30 KM.

Inače, nije jasno kakve veze Federalni zakon ima s eko-testom, jer Zakon tretira obavljanje djelatnosti prijevoza, a Pravilnik definira poslove tehničkog pregleda za sva vozila u BiH.

Iz Državnog ministarstva komunikacija i prometa kazali su za „Avaz“ da su cijene tehničkog pregleda vozila u BiH regulirane Pravilnikom koji je objavljen i u „Službenom glasniku BiH“, a kojim je definirana cijena eko-testa od pet KM.

Radni materijal

 - U okviru Ministarstva formirana je Radna grupa za pripremu izmjena i dopuna Pravilnika o tehničkim pregledima vozila, čiji je zadatak njegovo usklađivanja sa Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. Radni materijal dijelom je pripremljen, čeka se još mišljenje Ministarstva prometa i komunikacija FBiH, ali ono do danas nije dostavljeno - pojasnili su iz Državnog ministarstva.

Dok se čeka mišljenje federalnog ministra Lasića, građani u FBiH neopravdano plaćaju skuplju registraciju vozila. Uzimajući u obzir da se na području FBiH godišnje registrira oko 600.000 vozila, eko-test skuplji za 25 KM Federaciji će donijeti novih 15 miliona KM, a za isti iznos bit će oštećeni građani.

Javne konsultacije

Iz Državnog ministarstva komunikacija i prometa poručili su da će po dobivanju mišljenja Federalnog ministarstva Radna grupa nastaviti s finaliziranjem teksta izmjena i dopuna Pravilnika. Nakon toga o Pravilniku će biti održane javne konsultacije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.