BIH

Muke pčelara Muharema Trepanića: Spas vidi u tri vrste medonosnih biljaka

Trepanić: Ovo su biljke koje ne znaju izdati

Piše: H. Č.

4.11.2017

Loši vremenski uvjeti pčelare u BiH treću godinu zaredom dovode do očaja. Ove godine, meda nema ni za jesenju i zimsku ishranu pčelinjih društava, a o vrcanju se ne može ni govoriti. Snijeg i mraz uništili su behar, jednu od važnih pčelinjih ispaša. U vrijeme bagrema i bagremca također je padala je kiša, a tada pčele ne rade. Kada su stigli ljeto i livadska ispaša, desila se suša... 

Muharem Trepanić iz Gračanice, jedan od iskusnih i vrijednih pčelara s više od 50 pčelinjih društava, kaže da su pčelari, praktično, na koljenima. Protiv prirodnih nedaća su nemoćni. Sada je na redu kupovina hrane za pčele, jer drugačije ne mogu opstati.

- Kod mene je nešto meda ostalo, zahvaljujući tome što sam svoje pčele vozio na ispašu u okolicu Bosanskog Kobaša, ali je i to bilo tanko. Sada nam predstoji borba za spas pčelinjih društava - kaže Trepanić.

Ovaj pčelar izlaz nastoji naći u zasadima novih medonosnih biljaka. Već je zasadio špalir paulovnije, čuda od biljke, koja godišnje naraste tri metra u visinu i cvjeta u maju.

- Osim što je medonosna biljka, odlično je drvo za građevinarstvo. Do nje je medonosno kinesko-korejsko drvo kerleuterija, koje je, ujedno, i lijepo parkovsko drvo, te evodija, medonosno drvo koje cvjeta u julu i avustu, u vrijeme kada pčele imaju najmanje hrane.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.