BIH

Saša Lazović vratio se iz Danske: Podiže plantažu borovnice

Piše: S. JEREMIĆ

7.11.2017

Jedna od najvećih plantaža borovnica podignuta je u Dubravama kod Živinica. Zahvaljujući tom iskustvu, predstavnici njemačke firme „Elisa Berry" u BiH pružili su podršku Modričaninu Saši Lazoviću da plantažu borovnica podigne u trebavskom naselju Riječani. Sadnja se privodi kraju i svi se nadaju da će Lazović uspjeti.  

Mirza Muratović iz ove firme kaže da je plantaža borovnica u Živinicama najveća u Evropi, sa 16.000 sadnica na 7 hektara i 105.000 sadnica borovnica na 35 hektara.

Dobra cijena

- Borovnica je veoma dobra i jedan od najjačih antioksidanasa. Cijena je dobra, zarada odlična. Svima bih preporučio da se bave uzgojem borovnica, da ne ide narod vani, nego da ovdje radi i dobro zaradi - kaže Muratović.

Zemljište na ovim prostorima pogodno je za podizanje plantaža borovnice, kaže Muratović, očekujući uspjeh poslovnog partnera iz Modriče.

- Zemljište i klima idu naruku. Borovnicu beremo kada je nema skoro nigdje u svijetu. Početkom juna prestaje sa zrenjem u Španiji i Maroku i onda ima samo borovnica iz BiH, Srbije i Hrvatske. Saša Lazović ima moju punu podršku, sve je pripremio kako treba, dobio sadnice iz Holandije i on će uspjeti. Radi se o sorti koja se bere kada je najveća potražnja za borovnicom - rekao je Muratović.

Snažna podrška

Modričanin Saša Lazović je 25 godina živio u Danskoj, gdje je imao svoju firmu. O borovnici je učio, a snažnu podršku dobio i od poslovnih partnera iz Živinica. Uz oca agronoma je zavolio poljoprivredu. Plantaža je od dva hektara sa 7.000 biljaka. Jedna sadnica je i do 4 eura. Lazović zna da će prve prave prinose borovnice imati za oko pet godina.

- Biljke su tri godine stare. Naredne godine imat će 10 do 15 grama. Trebale bi za pet godina da imaju 8 kilograma po biljci. Kada se sve završi, trebalo bi biti 20 tona. U Danskoj kilogram borovnice je do 13, a ovdje 4 eura - navodi Lazović.

Planira izgraditi hladnjaču 

Kada završi s podizanjem zasada, Lazović planira izgraditi hladnjaču gdje će zadržati ubrane plodove do plasmana na evropsko tržište.

- Moramo imati hladnjaču. Ta biljka, dok čeka plasman, mora biti obezbijeđena. Ona je nježna, treba je njegovati. Jako je isplativa, s jednog hektara može se ubrati oko 15 tona. Po cijeni od 4 KM za kilogram, to je 120.000 maraka. Najbolju borovnicu imaju Španci, a onda mi - kazao je Lazović, kojem na podizanju plantaže pomaže sedam radnika.

Kada dođe vrijeme branja, bit će ih više. Jer po kilogramu ubrane borovnice zaposleni će zaraditi marku. I svi će imati interes da posao napreduje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.