BIH

Sarajevo sa cijelim svijetom povezano sa 20 aviokompanija

Piše: A. SOKOLOVIĆ

8.11.2017

Međunarodni aerodrom Sarajevo dočekat će u decembru 900.000. putnika.  Novo obaranje rekorda dio je višegodišnjeg trenda koji podrazumijeva kontinuirani enormni rast broja putnika koji dolaze i odlaze s najvećeg aerodroma u Bosni i Hercegovini.

U ovom trenutku blizu 20 aviokompanija, uključujući i sezonske i čarter-letove, djeluje sa Sarajevskog aerodroma, koje povezuju Sarajevo s otprilike isto toliko destinacija širom svijeta.



Profesionalni odnos

Sa Sarajevskog aerodroma možete poletjeti ka Zagrebu, Beogradu, Ljubljani, Podgorici, Beču, Istanbulu, Minhenu, Dohi, Štokholmu, Kuvajt Sitiju, Dubaiju, Kelnu, Štutgartu, Budimpešti, Oslu, Antaliji, Kopenhagenu...

- Profesionalan odnos uposlenika najvećeg aerodroma u Bosni i Hercegovini prepoznali su mnoge kompanije poput "Lufthanse", "Austrian Airlinesa", "Turkish Airlinesa", "Qatar Airwaysa", "Adria Airwaysa", "Croatia Airlinesa", "Air Serbie", "Eurowingsa", "Wizz Aira", "Air Arabie", "Flydubaia", "Pegasusa", "Swissa" i druge kompanije, s kojima na obostrano zadovoljstvo godinama sarađujemo – kaže za Avaz.ba Sanja Bagarić-Arnaut, portparol Sarajevskog aerodroma.

Samo u ovoj godini šest novih aviokompanija je započelo operacije sa Sarajevskog aerodroma, te je uvedeno sedam novih destinacija, čime ovaj aerodrom nastavlja impresivan rast na svim poljima... 

Jačanje slike BiH 

- Sve to direktno doprinosu jačanju ekonomske slike Bosne i Hercegovine i razvoju turističkih potencijala, ali i omogućava našim građanima sve širi izbor kada su u pitanju evropske i svjetske destinacije – dodaje Bagarić-Arnaut.

S letovima je ove godine započeo "TUI Fly", koji je uveo sezonske letove prema Šarleroiju kod Brisela. Od aprila leti i "Wizz Air" prema Budimpešti, zatim redovnu liniju je uveo i AtlasGlobal prema Istanbulu.

Kompanija "Wataniya Airways" povezala  je naš glavni grad s Kuvajt Sitijem, dok je "Nesma Airlines" uvela čarter-letove prema Rijadu. "Fly Dubai" je redovnoj liniji Sarajevo - Dubai, dodao i Podgoricu.

- Najtraženija destinacija za putnike iz Sarajeva je Istanbul, a o tome svjedoči podatak da u ovom trenutku redovne linije prema tom gradu imaju čak tri aviokompanije, koje lete na dva istanbulska aerodroma. I dok "Turkish Airlines" i "Atlas Global" lete prema najvećem istanbulskom aerodromu "Ataturku", jednom od najvećih transfernih centara na svijetu, a koji naši putnici najčešće koriste, kada su u pitanju daljnji transferi, kompanija "Pegasus Arlines" koristi Sabiha Gokcen aerodrom u tom gradu – pojašanjava Bagarić-Arnaut.


Bagarić-Arnaut. Bagarić-Arnaut

Osim Istanbula, prema kojem dnevno možete poletjeti i do tri puta, najčešće korištene destinacije su i Beč, Zagreb i Minhen, a za sve ove tri destinacije postoje svakodnevni letovi i do dva puta dnevno. 

Nekoliko puta dnevno u ljetnoj sezoni prema Dubaiju lete "Fly Dubai" i "Air Arabia". "Air Arabia" koristi aerodrom u Šarži, 20 kilometara udaljen od Dubaija.

Iz svega ovoga, kada je u pitanju Sarajevski aerodrom, konkurencija je jača nego na drugim aerodromima u regionu, ali bez obzira na tu oštru konkurenciju, menadžment konstatno radi na privlačenju novih kompanija. 

- U ovoj godini zabilježen je konstatan rast opsluženih putnika. Samo u avgustu imali smo najveći broj opsluženih putnika u povijesti aerodroma, a ostvarena je i značajna finansijska dobit – dodaje Bagarić-Arnaut.

Taksa od 20 KM

Premda je MAS poslovni subjekt koji posluje po isključivo komercijalnim principima, te na kojem za razliku od drugih aerodroma u BiH, egzistira i taksa koju je uvela Vlada Federacije BiH za razvoj civilne avijacije u visini od 20 KM po odlazećem putniku, naporima menadžmenta ipak se uspjelo privući i nekoliko aviokompanija koje nude povoljnije cijene karata.

Ova taksa, od koje Međunarodni aerodrom Sarajevo ne ostvaruje nikakav prihod, u određenoj mjeri je objektivno destimulirajući faktor za dolazak novih aviokompanija, te napominjemo da se, prema publiciranim revizorskim izvještajima, sredstva od iste takse usmjeravaju za finansiranje aerodroma u Tuzli, Mostaru, Bihaću...

- Od novosti koje su interesantne za naše putnike ističemo da od nedavno "Fly Dubai", pored linije prema Dubaiju, Sarajevo odnedavno povezao i sa Podgoricom. Putnici će srijedom i subotom moći letjeti između ovih gradova – kaže Bagarić-Arnaut.

I "Qatar Airways", jedna od najvećih i najrenomiranijih aviokompanija u svijetu, otpočela je letove sa Sarajevskog aerodroma.

- Zrakoplovna veza između Sarajeva i Dohe znatno će olakšati putovanja u Katar sve većem broju državljana BiH koji žive i rade u ovoj zemlji. Pored jačanja poslovnih veza, uvođenjem leta Doha - Sarajevo značajno će se povećati broj turističkih posjeta našoj zemlji. Konačno, ova linija će omogućiti putnicima iz Sarajeva da se sa samo jednim presjedanjem kroz centar "Qatar Airwaysa", "Hamad International Airport", spoje sa više od 150 destinacija širom svijeta, od Sjeverne i Južne Amerike, Azije do daleke Australije – objašnjava Bagarić-Arnaut.

Zimska pauza 

U zimskoj sezoni letenja, ne lete sljedeće aviokompanije: "Air Arabia" prema Šarži, "Swiss" prema Cirihu, "Nesma Airlines" prema Rijadu, "Tui Fly" prema Šarleroiju. 

"Norwegian Air Shuttle" zimi ne leti prema Oslu i Kopenhagenu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.