BIH

Rijetki Novotravničani čuli su za ruševine kod sela Pećine: Srednjovjekovni grad Kaštel neispitan je i slabo očuvan

Sa jedne od ranijih akcija čišćenja lokaliteta koju su organizirali članovi Udruženja “Stari grad Kaštel”

D. PUCAR

11.11.2017

Iako se arheolozi godinama njime bave, tek malobrojni Novotravničani znaju da desetak kilometara od grada, u blizini sela Pećine, postoje ruševine srednjovjekovnog grada Kaštela (Fenarlika).

Turski defter

Prema projektu “Kulturno-historijsko naslijeđe općine Novi Travnik” novotravničkog “Preporoda”, u saradnji s arheolozima Zemaljskog muzeja u Sarajevu i Zavičajnog muzeja u Travniku, organizirano je nekoliko akcija kojima su se pokušali djelimično konzervirati i zaštititi ostaci ovog srednjovjekovnog grada.

Kako nam je kazao Džemil Jakić, profesor historije i geografije i član “Preporoda”, prema savjetima arheologa, očišćen je dio oko grada.

- Jarak smo očistili, a ostavili smo panjeve koji su duboko urasli u zidine kule s obzirom na to da su arheolozi naglasili da bi zidovi bili uništeni kad bi bili izvađeni. Ostavljeni su i nasipi nastali rušenjem i rastom korova po vanjskom i unutrašnjem dijelu preostalog zida kule, jer bi se bez konzervacije i to urušilo - kazao je Jakić.

Kaštel grad nalazi se na nadmorskoj visini od 1.218 metara, sagrađen je od škriljevca, ponešto od krečnjaka i sedre. Izuzetno je slabo sačuvan, a imao je opseg od 186 kvadratnih metara, kulu promjera od 8,5 metara i opkop širok od 10 do 12 metara.

Ovaj grad prvi put se spominje u turskom defteru iz 1474. godine, a spominju ga i putopisci Benedikt Kuripešić 1503. i Katarino Zeno 1530. godine.

Zidine se skoro i ne vide

Arheolozi i članovi “Preporoda” na lokaciji Kaštela

Utvrda i vojnici

U putopisu Kuripešića, koji je tim putem prošao s carskim izaslanstvom, spominje se grad sa posadom od 20 vojnika.

Arheolozi su se složili, kaže Jakić, da treba prikupiti više podataka o gradu Kaštelu, koji nije arheološki ispitan i uvršten u monografije o starim gradovima u BiH, iako su mnogi autori sa područja srednje Bosne o njemu pisali.

1474. godine ovaj grad se prvi put spominje  

8,5 metara bio je promjer kule

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.