Foto: Sa jedne od ranijih akcija čišćenja lokaliteta koju su organizirali članovi Udruženja “Stari grad Kaštel”

BH. BLAGO

Rijetki Novotravničani čuli su za ruševine kod sela Pećine: Srednjovjekovni grad Kaštel neispitan je i slabo očuvan

Autor: D. PUCAR
11.11.2017 08:00
A
A
A

Iako se arheolozi godinama njime bave, tek malobrojni Novotravničani znaju da desetak kilometara od grada, u blizini sela Pećine, postoje ruševine srednjovjekovnog grada Kaštela (Fenarlika).

Turski defter

Prema projektu “Kulturno-historijsko naslijeđe općine Novi Travnik” novotravničkog “Preporoda”, u saradnji s arheolozima Zemaljskog muzeja u Sarajevu i Zavičajnog muzeja u Travniku, organizirano je nekoliko akcija kojima su se pokušali djelimično konzervirati i zaštititi ostaci ovog srednjovjekovnog grada.

Kako nam je kazao Džemil Jakić, profesor historije i geografije i član “Preporoda”, prema savjetima arheologa, očišćen je dio oko grada.

- Jarak smo očistili, a ostavili smo panjeve koji su duboko urasli u zidine kule s obzirom na to da su arheolozi naglasili da bi zidovi bili uništeni kad bi bili izvađeni. Ostavljeni su i nasipi nastali rušenjem i rastom korova po vanjskom i unutrašnjem dijelu preostalog zida kule, jer bi se bez konzervacije i to urušilo - kazao je Jakić.

Kaštel grad nalazi se na nadmorskoj visini od 1.218 metara, sagrađen je od škriljevca, ponešto od krečnjaka i sedre. Izuzetno je slabo sačuvan, a imao je opseg od 186 kvadratnih metara, kulu promjera od 8,5 metara i opkop širok od 10 do 12 metara.

Ovaj grad prvi put se spominje u turskom defteru iz 1474. godine, a spominju ga i putopisci Benedikt Kuripešić 1503. i Katarino Zeno 1530. godine.

  • Zidine se skoro i ne vide
    Zidine se skoro i ne vide
  • Arheolozi i članovi “Preporoda” na lokaciji Kaštela
    Arheolozi i članovi “Preporoda” na lokaciji Kaštela

Utvrda i vojnici

U putopisu Kuripešića, koji je tim putem prošao s carskim izaslanstvom, spominje se grad sa posadom od 20 vojnika.

Arheolozi su se složili, kaže Jakić, da treba prikupiti više podataka o gradu Kaštelu, koji nije arheološki ispitan i uvršten u monografije o starim gradovima u BiH, iako su mnogi autori sa područja srednje Bosne o njemu pisali.

1474. godine ovaj grad se prvi put spominje  

8,5 metara bio je promjer kule