BIH

Direktor "BH-Gasa" Jasmin Salkić za "Avaz": "Srbijagas" traži da BiH plaća 10 puta višu cijenu za transport plina

Salkić: Nezabilježeno u Evropi

Piše: E. HALIMIĆ

13.11.2017

Firma „Srbijagas“ je našoj državi ponudila cijenu transporta plina koja nije zabilježena nigdje u Evropi, kazao je za „Avaz“ direktor „BH-Gasa“ Jasmin Salkić. 

Pojasnio je da trenutni ugovor o transportu preko Srbije istječe 31. decembra ove godine, a prema pristiglom prijedlogu produženja, BiH se nudi da plaća 60 dolara za transport 1.000 kubika plina.  



Nepoznat primjer

- Na 100 kilometara transporta tarifa bi bila oko 20 dolara za 1.000 kubika plina. Naprimjer, cijena transporta putem „Sjevernog toka“, koji ide podmorjem, jeste dva do tri dolara na 100 kilometara. Dakle, od nas se traži da plaćamo deset puta višu cijenu - istakao je Salkić.  

Dodao je da se istim ugovorom u BiH uvodi i novi operater plina, kompanija „Gaspromet“ s Pala.

- Dolazimo do apsurdne situacije, a to je da se krše odredbe 3. energetskog paketa koje predviđaju da operater ne može biti kompanija koja nema u svom vlasništvu plinovod, a jasno je da „Gaspromet“ nema ni metar plinovoda. Dato im je na korištenje 19 kilometara plinovoda na teritoriju RS, a, prema istom ugovoru, za taj dio odgovara „Srbijagas“. Što je apsurdno! Budući da „Gaspromet“ preuzima plin, jasno je da nas to dovodi u situaciju da Sarajevo ove zime neće imati dovoljno plina i to je ono na što mi upozoravamo - pojasnio je Salkić.

Prema njegovim riječima, jasno je da će „Gaspromet“ prednost dati potrošačima u RS i reducirati isporuku za Sarajevo.

- Istim ugovorom predviđena je isporuka manjih količina za BiH, a posebno za Federaciju. Ponuđen nam je milion kubika plina, što znači da za Sarajevo ostaje 700.000 kubika po danu, a ovaj grad zimi prosječno troši milion i 200 hiljada kubika. Dakle, evidentno je da će nam nedostajati plina, a, ako želimo više od milion kubika dnevno, onda moramo dokupiti, ali to onda znači da moramo plaćati ove znatno više cijene - kazao je Salkić.

Nadležni političari

Uzimajući u obzir sve navedeno, Salkić tvrdi da je vrlo teško shvatiti i komentirati izjave odgovornih političara u BiH koji zanemaruju ovaj problem.

- Simptomatično je da se sve ovo, počinjući od problema s Rafinerijom Bosanski Brod, pa sve do prijedloga „Srbijagasa“, dešava u posljednjih 10 dana i liči na koordiniranu akciju Srbije i Hrvatske. Ipak u ovom trenutku prioritetno nam je da produžimo ugovor o transportu preko Srbije, jer zima je već tu - zaključio je Salkić.

Ko će za ovo odgovarati  

 - Nema dileme da bi neko trebao biti odgovoran za to što je FBiH dovedena u ovakvu situaciju. Ali, da se ne bi postavilo to pitanje, „BH-Gas“ pokušava alarmirati nadležne da bi preduprijedili ove događaje. Ne želimo mi sebe ograditi od odgovornosti, već želimo da nadležni u vlasti preuzmu i svoj dio odgovornosti i da se počnu baviti ovim problemom, kako građani njih ne bi u januaru pitali zašto nemaju dovoljno plina - poručio je Salkić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.