Starica Vidosava ispred trošne kuće u kojoj je živjela

Starica Vidosava ispred trošne kuće u kojoj je živjela

Komšije sagradile kuću starici Vidosavi Vidović iz Srpca: Neka je i mene sunce ogrijalo, jedva čekam da založim šporet

Autor: Lj. K.
13.11.2017 22:53
A
A
A

Članovi Savjeta Mjesne zajednice Gornji Srđevići iz Srpca pokazali su kako se vodi briga o starim i nemoćnim mještanima. Oni su skromnim sredstvima napravili novu kuću za 64-godišnju Vidosavu Vidović kako bi na sigurnom dočekala predstojeću zimu. 

- Bilo nas je sramota gledati u kakvim uvjetima živi samohrana Vidosava. Stara trošna kućica je prokišnjavala i sigurno bi se pod teretom snijega srušila ove zime. Zasukali smo rukave i, s nekoliko dobrovoljnih akcija i uz novčanu pomoć ljudi iz čitave općine i iz dijaspore, za samo mjesec ozidali i pokrili kućicu od pedesetak kvadrata – govori predsjednik Mjesne zajednice Rade Gudalović.

Priključili su struju i vodu, a prikupljaju i novac za stolariju, opremanje kupatila i nabavku najosnovnijeg pokućstva.

Vidosava nema djece niti bilo kakvih primanja i uglavnom preživljava od pomoći komšija i dobrih ljudi.

- Neka je i mene sunce ogrijalo. Stalno sam strahovala da će se kućica srušiti i da ću u njoj stradati. Vrata se nisu mogla otvarati pa sam ulazila kroz prozor. Slabog sam zdravlja i jedva čekam da uđem u novu kuću i založim šporet na drva - kaže Vidosava te dodaje da će se neko, valjda, sjetiti da joj doveze pet metara ogrjevnog drveta, jer nema para da sama kupi.

Novi dom izgrađen zahvaljujući dobrim ljudima