BIH

Komšije sagradile kuću starici Vidosavi Vidović iz Srpca: Neka je i mene sunce ogrijalo, jedva čekam da založim šporet

Starica Vidosava ispred trošne kuće u kojoj je živjela

Piše: Lj. K.

13.11.2017

Članovi Savjeta Mjesne zajednice Gornji Srđevići iz Srpca pokazali su kako se vodi briga o starim i nemoćnim mještanima. Oni su skromnim sredstvima napravili novu kuću za 64-godišnju Vidosavu Vidović kako bi na sigurnom dočekala predstojeću zimu. 

- Bilo nas je sramota gledati u kakvim uvjetima živi samohrana Vidosava. Stara trošna kućica je prokišnjavala i sigurno bi se pod teretom snijega srušila ove zime. Zasukali smo rukave i, s nekoliko dobrovoljnih akcija i uz novčanu pomoć ljudi iz čitave općine i iz dijaspore, za samo mjesec ozidali i pokrili kućicu od pedesetak kvadrata – govori predsjednik Mjesne zajednice Rade Gudalović.

Priključili su struju i vodu, a prikupljaju i novac za stolariju, opremanje kupatila i nabavku najosnovnijeg pokućstva.

Vidosava nema djece niti bilo kakvih primanja i uglavnom preživljava od pomoći komšija i dobrih ljudi.

- Neka je i mene sunce ogrijalo. Stalno sam strahovala da će se kućica srušiti i da ću u njoj stradati. Vrata se nisu mogla otvarati pa sam ulazila kroz prozor. Slabog sam zdravlja i jedva čekam da uđem u novu kuću i založim šporet na drva - kaže Vidosava te dodaje da će se neko, valjda, sjetiti da joj doveze pet metara ogrjevnog drveta, jer nema para da sama kupi.

Novi dom izgrađen zahvaljujući dobrim ljudima

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.