Foto: Učesnici sastanka u Goraždu zauzeli jedinstven stav

Održan regionalni sastanak o brzoj cesti Sarajevo - Beograd

Trasa preko Višegrada i Goražda bit će prometnija od Koridora 5C

Avaz.ba
15.11.2017 20:46
A
A
A

Trasa brze ceste Sarajevo – Beograd mora uključiti Goražde, Višegrad i Sandžak, zaključeno je na sastanku predstavnika vlasti iz jugoistočne Bosne i dijelova Srbije i Crne Gore, čiji su domaćini jučer bili premijer BPK Emir Oković i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.  

Poslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Sanel Mušović očekuje da se o predloženim trasama uskoro izjasni i struka, navodeći da će autoput od Soluna, preko Prištine, Novog Pazara, Višegrada, Goražda do Sarajeva biti prometniji od Koridora 5C.

Sastanku u Goraždu, iako pozvani, nisu prisustvovali predstavnici Vlade FBiH, državnih institucija i jednog broja općina.

- Ako bude sagrađen autoput od Sarajeva do Novog Pazara, ma kuda on prošao, imate još nepunih 30 kilometara da se spojite s autoputem koji je već došao do Kosovske Mitrovice. To bi značilo otvaranje BiH za nekoliko miliona putnika i ne znam koliko tona robe s Kosova, iz Albanije, Makedonije i dalje – kazao je poslanik u Skupštini Srbije Muamer Zukorlić.

Poslanik u Skupštini RS Zdravko Krsmanović upozorio je da „semberski lobi“, odlukom o određivanju kriterija za odabir trase puta, koja je trenutno na dnevnom redu Parlamentarne skupštine BiH, pokušava brzu cestu na mala vrata projektirati preko Tuzle i Bijeljine.


Nedostatak državne strategije

Zukorlić je dodao da političari u Sarajevu, preferiranjem trase preko Bijeljine i Tuzle, ignoriraju činjenicu da je projektirani Koridor 5C veza sjeverozapadne Bosne sa Sarajevom i Beogradom.

- Tako bismo imali paradoks da na pedesetak kilometara imamo dva autoputa, a cjelokupnu istočnu Bosnu, istočnu Hercegovinu, Podrinje, Sandžak i Zlatiborski okrug zapostavljamo. To je nedostatak državne strategije, državotvorne politike i ignorisanje Bošnjaka u Sandžaku koji predstavljaju važan dio bošnjačkog nacionalnog korpusa – poručio je Zukorlić.