BIH

Mještani Kruščice ne odustaju od protesta protiv gradnje mini hidroelektrane

Grade montažni objekt na mostu

Piše: D. PUCAR

26.11.2017

Mještani Kruščice kod Viteza, koji mjesecima protestiraju protiv gradnje mini hidroelektrane na rijeci Kruščici, odlučni su cijele zime stražariti i ne dozvoliti nastavak radova.

Pored mosta, koji su simbolično nazvali „mostom hrabrih žena Kruščice“, grade montažni objekt u kojem će i zimi danonoćno dežurati. Od borbe za rijeku, poručuju, neće odustati uprkos prijavama i drugim problemima.

- U mjestu od oko 4.000 ljudi pokazalo se da je za gradnju elektrane samo njih stotinjak. Rezultate izbora u našoj Mjesnoj zajednici poslali smo općinarima, ali još nismo dobili verifikaciju, bez koje nemamo ni pristupa dokumentaciji MZ, da vidimo šta se to radilo - kazala je Tahira Tibold, novoizabrana predsjednica MZ.


Tibold: Čekamo verifikaciju

Najavila je tužbu protiv odgovorne osobe koja je potpisala saglasnost u ime MZ.  

Mještani još čekaju sudski epilog prijava koje su zaradile 23 žene iz ovog mjesta, zbog protesta i blokiranja puta. Jedna od njih je i Dženana Đelilović, koja kaže da očekuju oslobađajuće presude. 

Đelilović: Razne priče

- U Općinskom sudu u Travniku rekli su nam da odluku možemo očekivati u roku od 10 do 15 dana, a prošlo je skoro 20 i još ništa. Čujemo razne priče, da će ponoviti suđenje, da će nas osloboditi… - kazala je Đelilović.  

Pomoć obudsmana 

Nedavno su ih posjetili, kažu, ombudsmani, koji su im obećali pomoć u vezi s pokretanjem postupka revizije dozvola i druge dokumentacije.

- Pomoć nam je dobro došla i svakako ćemo ustrajati. Spremamo se za zimu, da nam je toplo i to je to - kazala je Đelilović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.