BIH

Majstorske čarolije Josipa Barišića: U mini sušari koju je sam napravio, suši kukuruz i melje brašno koje svi traže

Melje na tradicionalan način, uz pomoć kamena

B. GRGIĆ

28.11.2017

Penzioner Josip Barišić, inače vrhunski majstor metalske struke, uvijek ima pune ruke posla. Danju ore parcele za kukuruz koji će narednog proljeća sijati u nebranjenom dijelu uz rijeku Savu, siječe ogrjevno drvo i bavi se majstorijama. U večernjim satima suši kukuruz u mini sušari, koju je sam napravio, i melje žito u mlinu, koji je adaptirao za svoje potrebe. 

- Od starog bojlera napravio sam pećicu bubnjaru, koja zagrijava radionicu. Onda sam u gornjem dijelu napravio limenu kištru, koja opasuje peć. Unutra su tri ladice sa metalnom mrežom na dnu. Tu dosušujem kukuruz koji meljem - kaže Josip.

Ovaj agilni majstor kukuruz za brašno proizvodi na prirodan način. Pripremio je i izoštrio nekoliko motika tako da je iz proizvodnje potpuno izbacio herbicide. Zanimljivo je da Josip već godinama sije rani kukuruz, još u martu, što je nezabilježeno na našem podneblju s obzirom na to da optimalni rok za sjetvu kukuruza počinje polovinom aprila.


Josipova sušara sa tri ladice

- Meljem i žuti i bijeli kukuruz, a brašno je vrhunsko. Zanimljivo je da Lijevčani traže isključivo bijelo kukuruzno brašno, a mušterije iz viših krajeva žuto. Meni je svejedno, važno je da imam posla, jer treba nadomjestiti malu penziju - kaže ovaj bravar, koji je godinama radio u nekadašnjem bosanskogradiškom “Standardu”.

Barišić je potpuno preuredio mlin koji melje na tradicionalan način, uz pomoć kamena. Zaštitio ga je sa svih strana gustim mrežama i tako eliminirao bilo kakvu mogućnost štete od miševa.

- Na mjestu gdje izlazi brašno, napravio sam ekscentrično sito, koje ga odmah prosijava. Želim da zadržim vrhunski kvalitet, miris i okus brašna, koje se posebno traži zimi –govori Barišić.

Brašno samljeveno u njegovom mlinu, poznato je mušterijama ne samo u bosanskogradiškoj općini nego sve do Banje Luke i Prijedora, pa i do Zagreba i Nove Gradiške u susjednoj Hrvatskoj.


Precizno sječenje kolača

Josip je poznat po mnoštvu izuma koje je sam kreirao.

- Napravio sam mašinu koja žicama od tambure siječe kolače na precizne kocke. Tu su i nekoliko sušara i mješaonica za žito i stočnu hranu, mlinovi čekićari i tačno 25 okretaljki za pečenje. Tu su i priključci za traktor i frezu i niz drugih kreacija - nabraja Barišić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.