Foto: Melje na tradicionalan način, uz pomoć kamena

Majstorske čarolije Josipa Barišića iz Bosanske Gradiške

Majstorske čarolije Josipa Barišića: U mini sušari koju je sam napravio, suši kukuruz i melje brašno koje svi traže

Autor: B. GRGIĆ
28.11.2017 07:21
A
A
A

Penzioner Josip Barišić, inače vrhunski majstor metalske struke, uvijek ima pune ruke posla. Danju ore parcele za kukuruz koji će narednog proljeća sijati u nebranjenom dijelu uz rijeku Savu, siječe ogrjevno drvo i bavi se majstorijama. U večernjim satima suši kukuruz u mini sušari, koju je sam napravio, i melje žito u mlinu, koji je adaptirao za svoje potrebe. 

- Od starog bojlera napravio sam pećicu bubnjaru, koja zagrijava radionicu. Onda sam u gornjem dijelu napravio limenu kištru, koja opasuje peć. Unutra su tri ladice sa metalnom mrežom na dnu. Tu dosušujem kukuruz koji meljem - kaže Josip.

Ovaj agilni majstor kukuruz za brašno proizvodi na prirodan način. Pripremio je i izoštrio nekoliko motika tako da je iz proizvodnje potpuno izbacio herbicide. Zanimljivo je da Josip već godinama sije rani kukuruz, još u martu, što je nezabilježeno na našem podneblju s obzirom na to da optimalni rok za sjetvu kukuruza počinje polovinom aprila.


  • Josipova sušara sa tri ladice
    Josipova sušara sa tri ladice

- Meljem i žuti i bijeli kukuruz, a brašno je vrhunsko. Zanimljivo je da Lijevčani traže isključivo bijelo kukuruzno brašno, a mušterije iz viših krajeva žuto. Meni je svejedno, važno je da imam posla, jer treba nadomjestiti malu penziju - kaže ovaj bravar, koji je godinama radio u nekadašnjem bosanskogradiškom “Standardu”.

Barišić je potpuno preuredio mlin koji melje na tradicionalan način, uz pomoć kamena. Zaštitio ga je sa svih strana gustim mrežama i tako eliminirao bilo kakvu mogućnost štete od miševa.

- Na mjestu gdje izlazi brašno, napravio sam ekscentrično sito, koje ga odmah prosijava. Želim da zadržim vrhunski kvalitet, miris i okus brašna, koje se posebno traži zimi –govori Barišić.

Brašno samljeveno u njegovom mlinu, poznato je mušterijama ne samo u bosanskogradiškoj općini nego sve do Banje Luke i Prijedora, pa i do Zagreba i Nove Gradiške u susjednoj Hrvatskoj.


Precizno sječenje kolača

Josip je poznat po mnoštvu izuma koje je sam kreirao.

- Napravio sam mašinu koja žicama od tambure siječe kolače na precizne kocke. Tu su i nekoliko sušara i mješaonica za žito i stočnu hranu, mlinovi čekićari i tačno 25 okretaljki za pečenje. Tu su i priključci za traktor i frezu i niz drugih kreacija - nabraja Barišić.