BIH

{TEMA DANA} / Spasonosna injekcija za liječenje raka pluća stigla u BiH: Evo kojim pacijentima je namijenjena

Piše: A. SOKOLOVIĆ

8.12.2017

Prije tačno godinu čuvena kubanska vakcina protiv raka pluća „CIMAvax” stigla je u Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje regiona.

Nakon početne euforije i nezapamćenog broja oboljelih, zainteresiranih da prime ovaj „čudotvorni eliksir”, počelo je liječenje odabranih pacijenata, čiji se identitet čuvao u najstrožoj tajnosti.


“Dnevni avaz” ekskluzivno objavljuje tačne podatke za koga je namijenjena ova vakcina, kojoj je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH, još 6. aprila 2016., dala dozvolu za stavljanje lijeka u promet. 

“CIMAvax-EGF” je namijenjen populaciji pacijenata koji ispunjavaju sljedeće kriterije:

a) pacijenti s nesitnoćelijskim karcinomom pluća (NSCLC), stadija bolesti IIIB/IV, koji su prošli prvu liniju liječenja prema standardnom hemioterapijskom protokolu baziranom na jedinjenjima platine, s objektivnim kliničkim odgovorom, ili stabilnom bolešću;

b) pacijenti čija je bazična koncentracija serumskog EGF-a veća od 900 pg/mL;

c) pacijenti koji su dali dobar imuni odgovor, odnosno koji su u kategoriji Good Antibody Responders (GAR) i super Good Antibody Responders (sGAR) - kod pacijenata kod kojih je evidentiran antibody odgovor protiv EGF-a u trajanju od 60 dana i duže, zabilježen je duži period preživljavanja;

d) pacijenti koji su imali zabilježen pad koncentracije serumskog EGF ispod 168 pg/ml nakon provedene vakcinacije CIMAvax-om;

e) koji su mlađi od 60 godina.


Vakcina „CIMAvax” stigla je u Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje regiona.. Vakcina „CIMAvax” stigla je u Bosnu i Hercegovinu i ostale zemlje regiona.

Kod pacijenata u terminalnom stadiju bolesti (ECOG≥3), ordinirajući (odgovoran) ljekar treba da odluči hoće li nastaviti s imunizacijom, ili će je zaustaviti, kao i da li je treba prilagoditi prema njegovom mišljenju.

- Primjena lijeka u BiH je moguća u sklopu zdravstvenih ustanova u kojima se tretira navedena kategorija pacijenata. Potrebno je da ordinirajući ljekar propiše lijek i da ga sistem zdravstvenog osiguranja učini dostupnim pacijentima koji su ispunili nabrojane kriterije – pojasnili su za “Avaz” iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Nas je zanimala informacija koja se posljednjih dana pojavila u javnosti, “da je vakcina trenutno u fazi kliničkog ispitivanja”.

Davanje dozvole

Iz ove agenciju su za “Avaz” pojasnili da lijekovi mogu biti u premarkentiškoj, ili postmarkentiškoj fazi kliničkih ispitivanja.

- Premarketinške faze (faza I, faza II I faza III) kliničkih ispitivanja odvijaju se u periodu prije davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet (prije registracije lijeka). Postmarketinška faza (faza IV) kliničkih ispitivanja odvija se u periodu nakon davanja dozvole za stavljanje lijeka u promet – dodali su iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Istraživanje počelo 1995. godine

Istraživanje za ovu injekciju počelo je 1995. godine.

- Kod raka pluća, tri mjeseca života poslije otkrivanja je uspjeh, a primjenom injekcije, imamo ogroman broj pacijenata koji su imali po devet godina kvalitetnog života. To su godine kada ljudi imaju vremena za sebe, za porodicu i posao - rekla je kubanska doktorica Zoraida Akosta-Bruks (Acosta-Brooks), jedna od stručnjaka zaslužnih za djelotvornu injekciju u liječenju raka pluća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.