BIH

Usvojen Zakon o akcizama u BiH, sa 22 glasa "za" i 20 "protiv"

E. Ma. - S. D.

15.12.2017

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+6

04:10 Sa 22 glasa "za" i 20 "protiv", Predstavnički dom PSBiH usvojio je set zakona o akcizama. 

Sjednica na kojoj se počelo raspravljati o ovim zakonima počela je jučer oko 15 sati i tek sada su zakoni izglasani, a set akciznih zakona tek je treća tačka dnevnog reda.

Podsjećamo, ovi zakoni usvojeni su iz petog pokušaja, u proceduri su bili duže od godinu dana i do danas nije bilo većine za njihovo usvajanje. Protiv izmjena zakona su bile iste opozicione stranke koje su bile i protiv hitne procedure koje je izglasana prije same rasprave o zakonu, i to Savez za promjene, Nezavisni blok, SDP, DF, A-sda, BPS i Đorđo Krčmar, nezavisni poslanik. Za izmjene seta zakona o akcizama glasali su SDA, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990 i SNSD.

Usvajanju seta zakona prethodila je rasprava uglavnom poslanika opozicionih poslanika, koji su pokušali na sve načine oboriti set zakona o akcizama. 

Napominjemo, ovaj set zakona usvojen je ranije u Domu naroda PSBiH u oba čitanja.

Njegovim usvajanjem u Predstavničkom domu, te nakon objave u Službenom listu, ovi zakoni će stupiti na snagu. 

Podsjećamo, ključna izmjena modifikovanog zakona o akcizama se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine. 

Na raniji zahtjev SBB-a zakon garantira da će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Nakon glasanja sjednica je prekinuta i donesena je odluka da bude nastavljena danas s početkom u 10 sati. 

Inače, za danas je bilo planirano održavanje još jedne, 55. sjednice Predstavničkog doma. No, s obzirom na upravo prekinutu, maratonsku sjednicu, pitanje je hoće li nova sjednica sutra biti i održana. 

Na dnevnom redu te sjednice, između ostalog, nalaze se izmjene Izbornog zakona BiH predlagača poslanika SDA u Predstavničkom domu, te Zakon o sprečavanju sukoba interesa u institucijama BiH.  

03:50 Rasprava o setu zakona o akcizama je još u toku. Zastupnici, uglavnom oni koji se protive ovom zakonskom rješenju, iznose argumente kojim nastoje dokazati tvrdnju da će usvajanje zakona negativno utjecati na ekonomsku situaciju u državi.

03:45 Maja Gasal-Vražalica je rekla da se predlagač zakona referira da je ovaj zakon jedan od uvjeta iz Reformske agende.

- Podsjećam, Reformska agenda ima nešto što se zove Reforma javne uprave, ali ništa se o tome nije uradilo - kazala je Gasal-Vražalica.

03:30 Borislav Bojić je rekao da je ovo drugi dan kako se raspravlja o važnom pitanju i da je ovo pitanje to i zaslužilo.

- Povećanje cijene goriva će dodatno uticati na to da će naši privrednici ozbiljno osjetiti probleme u proizvodnji, a sigurno će biti i otpuštanja. Smatram da ovakva vrsta postupka naše privrednike i poljoprivrednike dovodi u ozbiljan problem - kazao je Bojić koji tvrdi da će se povećati cijena svih životnih potrepština.

03:15 Saša Magazinović je ponovo komentirao reakciju Zelenike da je Nermin Nikšić 2014. kada je bio federalni premijer tražio povećanje akciza.

- Ne da nije isto, nego nije ni blizu. Očigledno to niste ni pročitali pa o tome nećemo ni razgovarati. Kada to pročitate, onda možemo razgovarati – rekao je Magazinović. 

03:10 Zelenika je rekla da nije bila na kolačima s Vigemarkom, a Magazinovića je pitala "da li je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić imao isto objašnjenje kada je u aprilu 2014. zatražio povećanje akciza". 

Magazinović je rekao da mu je drago da je zastupnica Zelenika došla na sjednicu. 

- Ono što obećavam da ću učiniti, jeste da što veći broj ljudi sazna kakav je ko imao stav po pitanju akciza - rekao je Magazinović.

03:05 Diana Zelenika (HDZ 1990) je podsjetila da zakoni predviđaju formiranje posebnog računa na kojem će se prikupljati sredstva od akciza i da će biti transparentno utrošena. 

Predložila je zaključak da se sredstva koja budu osigurana od akciza koriste za istovremenu izgradnju puteva na sjeveru, jugu, zapadu i istoku BiH,a posebnu odgovornost imaju Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH. 

- Mislim da evropski put nema alternativu - kazala je Zelenika.    

03:00 Jasmin Emrić je rekao da je ovaj zakon veoma važan da bi se u pola godine prijedlog promijenio.

02:50 Momčilo Novaković je rekao da se studirajući ekonomiju naučio da se ekonomske reforme nedovoljno razvijenih zemalja ne mogu provoditi povećanjema poreznih stopa.

On je rekao da je protiv ekonomskih reformi baziranih na povećanju poreza. 

02:40 Sjednica je nastavljena.

02:25 Trenutno je na zahtjev HDZ-a zatražena pauza od 15 minuta.

02:15 Raprava o setu zakona o akcizama nastavljena je poslovničkim intervencijama poslanika Jasmina Emrića (A-sda), Senada Šepića (Nezavisni blok) i Maje Gasal-Vražalica (DF), no njihova javljanja, predsjedavajuća Krišto ocijenila je zloupotrebama Poslovnika i sviju ih je prekinula i oduzela im riječ. 

02:10 Podsjećamo, ključna izmjena modifikovanog zakona o akcizama se odnosi na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju cestarine. 

Na raniji zahtjev SBB-a, zakon garantira da će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju autocesta i za izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

02:05 Nakon što je konačno prihvaćen zahtjev da se o setu zakona o akcizama raspravalja po hitnoj proceduri, izglasan je i prijedlog da se objedini rasprava o sva tri ova zakona. 

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto, upozorila je poslanike da više nemaju pravo tražiti pauzu tokom rasprave o ovim zakonima, jer su prema istoj tački već iscrpili mogućnost pauza, te da nove pauze Poslovnik ne dozvoljava. 

02:00 Sa 22 glasa "za" i 20 "protiv" Predstavnički dom PSBiH prihvatio je da se izmjene zakona o akcizama razmatraju po hitnoj proceduri kako je to predložio i Dom naroda PSBiH koji je ovaj zakon usvojio u oba čitanja. 

Za hitnu proceduru izmjena seta zakona o akcizama glasali su SDA, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990 i SNSD. Protiv hitne procedure bili su Savez za promjene, Nezavisni blok, SDP, DF, A-sda, BPS i Đorđo Krčmar, nezavisni poslanik. 

Također, sa 22 glasa "za" i 20 "protiv" usvojen je i zahtjev Doma naroda da se o izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, raspravlja po hitnom postupku.

01:50 U skoro dva sata poslije ponoći, poslanici opozicionih stranaka ne odustaju od rasprave o zahtjevu Doma naroda PSBiH da se o setu zakona o akcizama raspravlja po hitnom postupku. 

Očigledno prema dogovoru, poslanici SDS-a,DF-a, SDP-a, NDP-a i Nezavisnog bloka već po ko zna po koji put ponavljaju da se ne zna ko je predlagač seta akciznih zakona, te “vrte” istu priču, samo kako bi dobili na vremenu, odnosno što više odugovlačili s glasanjem o hitnoj proceduri za ove zakone, za što očigledno postoji većina. 

Opozicioni poslanici ponovo su tražili skidanje ovih zakona s dnevnog reda, no većina ne odustaje od namjere da ove tačke dovede do kraja, odnosno da se iscrpe sve procedure i da se konačno glasa o proceduri za zakone, a potom da se otvori sama rasprava o akciznim zakonima.

Borjana Krišto, predsjedavajuća Doma više puta je ustvrdila da se zloupotrebljava Poslovnik, te da poslanici tim zloupotrebama, kako je kazala odugovlače raspravu. Za sada je neizvjesno do kada može trajati ova iscrpljujuća rasprava, koja, očito je ne vodi nigdje, a neki su već iznijeli mišljenje da bi rasprava mogla potrajati i do jutarnjih sati. 

01:30 Završena je rasprava o hitnosti procedure donošenja seta zakona o akcizama.

No, poslanici se još ne izjašnjavaju jer se protive predloženoj proceduri razmatranja seta zakona o akcizama.

01:20 Mladen Bosić je rekao da ovo nikome nije trebalo i da su sada budni "samo lopovi i kriminalci", eventualno neki pijanac.

- Sve zbog toga da se usvoji zakon zbog kojeg će nam svima biti žao - kazao je Bosić.

On je rekao da je jasno ko je predlagač, a to je, prema njegovim riječima, Vijeće ministara.

- Do kraja mandata ovaj Parlamentarni dom neće više povratiti kredibilitet koji je danas izgubljen - kazao je Bosić.

01:05 Momčilo Novaković predložio je da se predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić i ministar finansija Vjekoslav Bevanda puste da idu kući, ako nisu predlagači.

- Ako oni nisu predlagači neka idu, da mislimo na njihovo zdravlje. Ako jesu, onda nek kući ide Safet Softić - kazao je Novaković. 

Za ispravku krivog navoda javio se Zaim Backović, a kada mu je predsjedavajuća Krišto dala riječ, Backović je izazvao smijeh u sali.

- Da se prvo ja ispravim, ukočio sam se ovdje danas - kazao je Backović što je izazvalo smijeh u sali, iako je 54. sjednica ušla u drugi dan zasjedanja. 

01:00  I u novom nastavku rasprave u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH o zahtjevu Doma naroda za razmatranje po hitnom postupku seta zakona o akcizama učestvovali su isključivo poslanici stranaka koje se protive hitnoj proceduri i usvajanju ovih zakona.

00:50 Maja Gasal-Vražalica pozvala je dopredsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Safeta Softića, koji je prisutan na sjednici, da kaže da li je on tu uime predlagača zakona.

Upozorila je i predsjedavajuću Borjana Krišto da nije smjela objediniti raspravu tri zakona koja se tiču akciza.

00:40 Nastavljena je sjednica, a na pitanje Borjane Krišto zašto je DF zatražio pauzu, Bećirović je kratko odgovorio "konsultacije".

- Baš me čudi - rekla je na to Krišto. 

00:10 Predsjedavajuća PDPSBiH Borjana Krišto upozorava zastupnike da prije napuštanja sjednice moraju najaviti svoj izlazak.

Oni poslanici koji su protiv usvajanja seta zakona o akcizama napuštaju sjednicu kako ne bi bilo kvoruma za njeno održavanje.

Na zahtjev da se utvrdi postojanje kvoruma, utvrđeno je da kvorum za održavanje sjednice postoji.

Deset minuta iza ponoći Damir Bećirović (DF) zatražio je polusatnu pauzu, jubilarnu desetu.

23:55 Mensura Beganović (DF) kazala je da joj je najveći šok da od razgovora s predsjedavajućim Vijeća ministara Denisom Zvizdićem i prijedloga Vijeća ministara dođemo do nekog drugog predlagača.

- Ovo je nepotrebna farsa koja se dešava. procedura koju mi providimo i odnos Kolegija prema zastupnicima, niti zastupnika prema domu, nije dobar - kazala je Beganović.

Nenad Lalić (SDS) je rekao da niko nije protiv prosperiteta i izgradnje puteva, ali postavlja se pitanje je li pravi izvor finansiranja povećanje akciza.

- Mislim da nije. Povećavati akcize iz kojih bi finansirali budžetske rupe i građani imaju sumnju da se dosta tog novca ne troši zašta je namjenjeno - rekao je Lalić.

23:50 Borislav Bojić (SDS) također je pitao ko je predlagač zakona, pa je citirao Dušanku Majkić.

- Kad se jednom uruši sistem više nema sistema. Tako i ja sada mislim. Ovo nam ne smije postati praksa. I Nikola Špirić je jednom govorio interesantno, pa ću i njega citirat. On je kazao da je problem što nemamo stručne rasprave već političke bez imalo socijalne osjetljivosti. Ja se sada pitam je li nestalo te socijalne osjetljivosti - kazao je Bojić.

23:35 Sjednica je ponovo nastavljena.

23:00 Ali, rasprava opet nije dugo trajala, svega 10-ak minuta. Ponovo je zatražena pauza od strane Kluba Nezavisnog bloka.

22:35 Sjednica je ponovo nastavljena. 

22:10 Aleksandra Pandurević (SDS) kazala je da teške riječi koje su izgovorene ostavljaju impuls i na cijelo društvo.

Ona je zatražila da se po hitnoj proceduri glasa pojedinačno, a prije toga da bi se strasti smirile tražila je pauzu od pola sata.

21:55 Nermina Kapetanović kazala je da se njen komentar odnosi na kolege iz Nezavisnog bloka.

- Moja rasprava o tome da je neko psihijatrijski slučaj odnosi se na Nezavisni blok. Salko Sokolović je meni prijetio i to je strašno - kazala je Kapetanović. 

Sadik Ahmetović tražio je da Kolegij upozori Kapetanović.

- Ja nikada ne bih mogao tako reći čovjeku koji je u ratu izgubio nogu. Salko ju je za ovu zemlju izgubio. Ovo je sramota. Ja sam nekad bio u SDA, nekad se to cijenilo, jer se prestalo to cijeniti. Je li poltronstvo cijena da se uvrijedi ovakav čovjek - kazao je Ahmetović.   

Zaim Backović je rekao da ipak neke stvari treba umjerenije reći.

Salko Sokolović je kazao da nije rekao, kao što su neki poslanici istakli, da je Kolegij za Haga nego da je današnje ponašanje za Haga jer je sve na silu, navodi na proces silovanja, jer se danas, uslovno rečeno kako je rekao, silovali procedure, propise.  

- Rekao sam kolegici Kapetanović nešto privatno nisam prijetio. Ja njoj želim uspješan rad, sa željom da bolje sluša šta drugi govore - rekao je Sokolović.

21:45 Nermina Kapetanović (SDA) istakla je u raspravi da je kao doktor danas ustanovila da neke kolege imaju dijagnozu.

Ovo je izazvalo burne reakcije u sali. prije svih reagirao je Sadik Ahmetović kazavši da je ovo grubo kršenje poslovnika i najveće vrijeđanje kolega. I Saša Magazinović je reagirao kazavši da je neprimjereno reći kolegama da imaju dijagnozu. 

21:40 Momčilo Novaković (NDP) također se pozvao na kršenje poslovnika i pitao je da li predsjedavajući PD može sam da skrati raspravu na pet minuta. 

Predsjedavajuća Krišto je kazala da ostaje kod svoje odluke i da su održane konsultacije. Mladen Bosić je kazao da on kao zamjenik nije dao saglasnost i nije učestvovao u konsultacijama. 

- Možda i ne treba moja saglasnost. Ali poslije ovoga ništa neće biti isto. Meni predsjedavajuća nije dala riječ kada se raspravljalo o dnevnom redu. Političko nasilje nije dozvoljeno, jer smo danas vidjeli ono što nisam želio vidjeti. Nisam sretan što prisustvujem ovoj sjednici– kazao je Bosić.

21:30 Jasmin Emić je u raspravi kazao da predloženi hitni postupak Zakona o akcizama nije predložen u skladu sa poslovnikom.

- Građani ove zemlje su uznemireni zbog ovog zakona, jer se boje poskupljenja - kazao je Emrić kazavši da predlagač nije dovoljno obrazložio hitnost.

Maja Gasal Vržalica je rekla da Krišto treba da poštuje poslovnik, jer prije rasprave treba predlagač da obrazloži i objasni sve oko Zakona. 

Krišto je kazala da je predlagatelj nije tražio riječ da govori. 

Senad Šepić kazao je da će tražiti stenogram ove sjednice da bi se vidjelo kako Krišto i Džaferović danas vode sjednicu. 

- Imamo višestruko kršenje i poslovnika i pravila – kazao je Šepić. 

21:15 Sjednica je nastavljena. U toku je rasprava o hitnoj proceduri seta zakona o akcizama.

20:20 Nakon šeste pauza u nizu u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine trebala je uslijediti rasprava o izmjenama Izbornog zakona koje je predložio Dom naroda, ali nije bilo predlagača, na šta je upozorio poslanik SBB-a Damir Arnaut te su poslanici prešli na tačku koja se odnosi na akcize.

Predsjedavajuća Doma Borjana Krišto predložila je da se objedini rasprava o hitnosti procedure za set zakona koji se odnosi na akcize što su poslanici prihvatili. Radi se o izmjenama zakona o akcizama, o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te o sistemu indirektnog oporezivanja.

Nakon što su prihvatili hitnost procedure za ovaj set zakona uime Kluba Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Saša Magazinović tražio je novu, sedmu, polusatnu pauzu.

19:15 Nakon pete pauze, zatražena je i šesta. Opet je u ime Kluba DF-a Damir Bećirović tražio 30 minuta pauze.

19:01 Pet članova Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamenta BiH koji se protive usvajanju seta zakona o akcizama uputili su prije dopis za hitno sazivanje sjednice Komisije, a nakon toga je i održali. Na toj sjednici odbacili su principe predloženih izmjena Zakona o akcizama.

Na komisiji su bili uz poslanicu SDS-a, Aleksandru Pandurević i Nenad Lalić, Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka, Damir Bećirović iz DF-a, i Jasmin Emrić iz A-sda.

Oni su na sjednici tražili da se jasno kaže ko je predlagač ovog zakona o akcizama, jer je na Domu naroda usvojen na prijedlog Vijeća ministara BiH. Vijeće ministara je kao predlagač tražilo da se zakon usvaja po skraćenoj proceduri. No, pred poslanike Predstavničkog doma PSBiH došao je u hitnoj proceduri i to na prijedlog Doma naroda.

Pet članova Komisije za finansije i budžet ovog doma iz opozicionih stranka u jednoj od pauza održali su i sjednicu Komisije kojoj nisu prisustvovali predsjedavajući Predrag Kožul iz HDZ-a, te po jedan član iz SDA,SBB-a i SNSD-a.

Njih pet i to Aleksandra Pandurević, Nenad Lalić, Salko Sokolović iz Nezavisnog bloka, Damir Bećirović iz DF-a, i Jasmin Emrić iz A-sda, razmatrali su prijedlog seta zakona o akcizama koji je stigao na prijedlog Vijeća ministara BiH i tom prijedlogu su dali negativno mišljenje. 

To je čitavu priču unijelo dodatnu zabunu, jer je na dnevni red Predstavničkog doma uvršten prijedlog Doma naroda Parlamenta BiH o ovim zakonima. Razlika je u tome što je Vijeće ministara ove zakone u proceduru uputilo po skraćenom postupku,a Dom naroda je od Predstavničkog doma tražio da razmatra ove zakone po hitnom postupku. 

I, na dnevnom redu današnje sjednice u stvari se nalazi prijedlog Doma naroda, a ne Vijeća ministara, o kojem je Komisija raspravljala.

19:00 Nakon četvrte uzastopne pauze, Damir Arnaut (SBB) je rekao da je zadovoljan odgovorom Ministarstva pravde i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice na njegovo poslaničko pitanje. No, kako je rekao, izuzetno je nezadoljan odgovorima Ministarstva vanjskih poslova i Upravnog odbora BHRT-a te je najavio da će postaviti dopunska poslanička pitanja.

Mirsad Đonlagić (SBB) rekao da je u junu Ambasada Velike Britanije skrenula pažnju građanima da ne putuju u BiH zbog terorističke prijetnje, a tek nakon pola godine je dobio odgovor od Ministastva sigurnosti.   

- Taj odgovor mi nije pokazao da smo mi kao država intervenirali kod nadležne britanske institucije vezano za tako neko upozorenje, a u odgovoru stoji da nema informacije vezane za opasnost terorizma. Institucije BiH bi u takvom slučaju trebaju da reagiraju pa da zatraže dodatno objašnjenje. Inače, zadovoljan sam odgovorom, ali ne i vremenskom roku i reakcijom – kazao je Đonlagić.

Nenad Lalić (SDS) rekao je da je zadovoljan odgovorom Ministarstva civilnih poslova BiH o tome je li formiran Savjet za sport BiH. Nakon toga je zatražio pauzu u ime Kluba SDS-a.

No, predsjedavajuća PDPSBiH Borjana Krišto rekla je da je već Aleksandra Pandurević u okviru tačke dnevnog reda. Komentari na dobivene odgovore na poslanička pitanja tako da SDS pod ovom tačkom više nema pravo da traži pauzu.

Nakon toga, prešlo se na sljedeću tačku dnevnog reda, no odmah se javila Pandurević tražeći pauzu u ime Kluba SDS-a, inače petu uzastopnu. 

- Tražim da mi se dostavi da li sam zahtjev za prethodnu pauzu dostavila i da li sam obrazložila zbog čega sam tražila pauzu – rekla je Pandurević.

Ona se oglasila na Twitteru.

- Komisija za finansije i budžet sa pet glasova upravo oborila Zakon o akcizama čiji je predlagač Vijeće ministara.  Sad je jasna muljaža sa hitnom procedurom - navela je Pandurević. 

Upravo završen nastavak Komisije za finansije i budžet. Set zakona koji tretira povećanje akciza dobio negativno mišljenje komisije! - naveo je Damir Bećirović iz Demokratske fronte.


16:25 Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto rekla je da je utvrđen dnevni red u skladu s Poslovnikom te da set zakon o akcizama ostaje na dnevnom redu.

Ovo je izazvalo burne reakcije u sali, s obzirom na to da su poslanici iz opozicije tražili da se skine s dnevnog reda. 

Ti poslanici su dovikivali da se ne radi na silu, ali Krišto je kazala da je rasprava završena, nakon čega je dala pauzu od pola sata koju je zatražila Aleksandra Pandurević (SDS).

Pandurević je tražila da se u dnevni red uvrsti po hitnoj proceduri Prijedlog zakona o namjesništvu, ali je Krišto kazala da nisu dobili dokumente, nakon čega je data pauza.

15.20 U okviru rasprave o dnevnom redu 54. sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, poslanici SDP-a, DF-a, SDS-a, Nezavisnog bloka, BPS-a, A-sda, zatražili su da se s dnevnog reda današnje sjednice skine set zakona o akcizma. 

Poslanici ovih stranaka Saša Magazinović, Damir Bećirović, Aleksandra Pandurević, Senad Šepić, Zaim Backović i Jasmin Emrić, pojedinačno su postavili isto pitanje - Ko je predlagač seta zakona o akcizama, da li je to Vijeće ministara BiH ili Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH koji je ovaj zakon Predstavničkom domu uputio da ga razmatra po hitnoj proceduri. 

Podsjećamo, Dom naroda je ovaj set zakona usvojio po skraćenoj proceduri u oba čitanja, a od Predstavničkog doma traži da ga razmatra po hitnoj proceduri.

U toku rasprave o dnevnom redu, Saša Magazinović (SDP)  rekao je da se moraju razjasniti neke stvari i da moraju znati ko je predlagač zakona o akcizama.

- Zvizdić je poručio da ćemo prijedlog razmatrati u skraćenoj proceduri, s mogućnošću davanja amandmana. Formalno-pravno nije Vijeće ministara predlagač, nego Dom naroda. Kako je prijedlog Vijeća ministara koji je trebao ići po skraćenoj proceduri postao prijedlog zakona Doma naroda po hitnoj proceduri? Softić će u ime predlagača postati zaštitno lice poskupljenja goriva i ostalog. Ja bih mu rekao, ne sam Safete, jer on će trpiti manje kritika od drugih članova. Da li je ovo isti zakon koji je ušao u Parlament – upitao je Magazinović.    

Pandurević , Bećirović i Šepić predložili su da se set zakona o akcizama skine s dnevnog reda. 

Kazala je i da je pravi "zastupnik ovog zakona Vigemark (Lars Gunar, op.a) koji je, prema njenim riječima, lobirajući za ovaj zakon - neke pozivao svojoj kući na kolače, a neki su njega pozivali kući na kolače.  

- Najbolje bi bilo da raspustimo i Vijeće ministara i Parlament i da Vigemark bude ovdje namjesnik – kazala je Pandurević, dodajući da bi u dnevni red trebalo uvrstiti donošenje prijedloga zakona o namjesništvu.

Senad Šepić, poslanik Nezavisnog bloka, predložio je da se u dnevni red sjednice uvrsti informacija u okviru koje bi Borjana Krišto, predsjedavajuća Doma, upoznala poslanike o zaključcima sastanka između HDZ-a BiH i SNSD-a, održanom danas na Jahorini, a kojem je dok je trajala pauza u radu sjednice Predstavničkog doma, prisustvovala i Krišto, kao članica užeg rukovodstva HDZBiH. 

  - Kažite i ovom domu, koje je to vaše zajedničko opredjeljenje o čemu su izvijestili mediji, pa da i mi možemo zauzeti stav o tome – poručio je Šepić.

Salko Sokolović, poslanik Nezavisnog bloka, kazao je tokom rasprave o dnevnom redu da želi pojasniti da je on jedan od onih koji je "jeo kolač s Vigemarkom“. 

- Ali, ja sam čovjek vjernik, bio sam pod abdestom i na mene taj kolač nije utjecao, a na koga jeste, vidjet ćemo tokom glasanja - kazao je Sokolović.  

Željko Komšić (DF) je rekao da priča o Vigemarku i kolačima sve više liči na bajku o Ivici i Marici. On je upitao, je li logično da se razmatra zakon u jednom domu po jednoj proceduri, a u drugom po drugoj, pa je pozvao Softića da povuče zakone.

Lazar Prodanović (SNSD) je rekao da je ovaj zakon usvojen u Domu naroda i da je vlasništvo Doma naroda, te da je uvršten u dnevni red sa propisima.

14.00 Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto napustila je današnju sjednicu kako bi prisustvovala sastanku delegacija HDZ-a BiH i SNSD-a.

Predsjedavajuća doma Borjana Krišto iznenada je napustila salu u kojoj se održava sjednica.

Osim Krišto, iz istog razloga, sjednicu je napustio i predsjedavajući Kluba poslanika SNSD Staša Košarac.

13.40 Mirsad Đonlagić (SBB) postavio je pitanje Ministarstvu saobraćaja i komunikacija, zašto Aerodrom u Sarajevu radi samo do 22 sata. 

On je pitao, radi li se tu o nedovoljnoj tehničkoj opremljenosti, o nekompetenciji ljudi koji rade na Aerodromu ili su tu neki drugi razlozi i šta bi se trebalo uraditi da se u glavnom gradu BiH otkloni taj nedostatak.

Na njegovo pitanje odgovorio je zamjenik ministra saobraćaja i komunikacija Saša Delipagić, koji je rekao da Sarajevski aerodrom radi do 22 sata, jer je to određeno poslovnom politikom Aerodroma, ali i zakonskim rješenjima u okviru kojih Aerodrom posluje, a koja tretiraju pitanja zaštite aerodroma, zaštite okoline i druga pitanja.

On je dodao da će potpuniji odgovor Đonlagiću dati nakon što dobije cjelovitu informaciju od Sarajevskog aerodorma, o razlogu ovakvog radnog vremena. 

Đonlagić je rekao da se u slučaju vanrednih okolnosti, u zakonskim aktima može predvidjeti da u slučaju potrebe, uz nadoknadu troškova koji nastaju, taj problem može rješiti.

13.20 U toku postavljanja poslaničkih pitanja, Mladen Bosić pitao je predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o realizaciji zaključaka Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, koje su usvojili 5. jula o informaciji o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv korupcije.

On je rekao da je Predstavnički dom zadužio Vijeće ministara BiH da u roku od 120 dana pripremi i dostavi izmjene i dopune Zakona o VSTV-u i drugih zakona te je pitao Zvizdića zašto nisu ispoštovani zaključci Predstavničkog doma. 

Zvizdić je odgovorio da su zadužili Ministarstvo pravde BiH, da u saradnji sa VSTV-om izradi novi integrirani Nacrt zakona o VSTV-u. 

Također, trebala je biti formirana Radna grupa koja bi radila na izradi tog zakona. 

No, kako je rekao, nadležno ministarstvo iz RS nije imenovalo svog predstavnika. 

- Pored više urgencija prema Ministarstvu pravde, nema još teksta koji bi uključio mišljenje svih institucija i već određeno vrijeme nemamo produktivne sastanke o struktuiranom dijalogu. Mi smo predvidjeli da će on biti u VM, ali još ga nema - kazao je Zvizdić. 

No, Bosić je rekao da nije zadovoljan odggovorom.

- Skandalozno je da Vijeće ministara ne predlaže novi zakon nakon veoma kvalitetne rasprave o stanju u pravosuđu i zaključaka da je stepan korupcije glavna kočnica za napredak. Nije problem u pojedincima, nego u sistemu i treba novi zakon. Vi ste se stavili u funkciju onih koji žele ovakvo stanje i nadalje. Molim vas da razmislite o vašoj odgovrnosti za situaciju o pravosuđu i enormne i uništavajuće korupcije. Nadam se da ćete preuzeti odgovornost za to - rekao je Bosić.

12.40 Nakon što je okončana 53., u Sarajevu je počela 54. sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na kojoj će biti razmatrane brojne važne teme, poput izmjena Izbornog zakona i seta zakona o akcizama. 

Na početku će biti raspravljano o izmjenama Izbornog zakona BiH, koje je Dom naroda ranije usvojio na prijedlog Kluba Hrvata i zatražio da se zakon razmatra po hitnom zakonodavnom postupku u Predstavničkom domu. 

Izmjenama se regulira izbor članova Predsjedništva BiH, implementira Odluka Ustavnog suda BiH, odnosno izbor delegata u Domu naroda Federacije BiH te Odluka Ustavnog suda BiH koja se tiče izbora u Gradu Mostaru.

Također, na dnevnom redu je i set zakona, koji predviđa povećanje akciza na biogoriva i biotečnosti te povećanje cijene putarina za 15 feninga, koji je prethodno usvojio Dom naroda u oba čitanja i predložio Predstavničkom domu da ga razmatra po hitnom zakonodavnom postupku. 

Radi se o izmjenama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, izmjenama Zakona o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda te izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.