BIH

Nakon što su rebalansom budžeta osigurana sredstva: Mostarske škole bit će pokrivene videonadzorom

Videonadzor će biti uveden u 59 školskih objekata u Mostaru

Piše: M. SMAJKIĆ

21.12.2017

Uvođenje videonadzora u 59 školskih objekata u Mostaru na korak je do realizacije, budući da je jučer objavljena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača za ovaj projekt.

Odabran konzorcij

Tako je, kako nam je potvrđeno u Gradskoj upravi, za uvođenje nadzornih kamera u osnovne i srednje škole, ali i objekte Gradske uprave Mostar odabran konzorcij „Katarina - IT odjel Mostar“, a iz gradske kase za tu će namjenu biti utrošeno 193.000 KM.

Za tu namjenu je početkom godine bilo osigurano 100.000 KM, međutim, pokazalo se da taj iznos nije dovoljan te je ostatak novca osiguran rebalansom budžeta za ovu godinu.

Nakon objave odluke, rečeno nam je, sljedeći korak je dostavljanje prijedloga ugovora, a potom bi trebao uslijediti završni čin, odnosno, potpisivanje ugovora između Grada i izabranog konzorcija, da bi se, čim prije, moglo krenuti u realizaciju ovog projekta.

Inače, riječ je o prvom ozbiljnom projektu umrežavanja videonadzora, koji će pomoći u zaštiti i sigurnosti djece.

Radna grupa

Prijedlog je to, podsjetimo, radne grupe koja je lani formirana na inicijativu gradonačelnika Mostara Ljube Bešlića, a koja je analizirala situaciju u vezi s maloljetničkom delinkvencijom i vršnjačkim nasiljem te utvrdila akcioni plan sastavljen od 59 mjera koje treba poduzeti u cilju iskorjenjivanja neželjenih oblika ponašanja.

Hodnici i dvorište  

Detalje o tome gdje će sve kamere unutar školskog objekta biti postavljene jučer nismo uspjeli saznati. No, najvjerovatnije je da će to biti u školskim hodnicima, ulaznom prostoru i dvorištu škole, budući da nije prihvatljivo da videonadzorom budu pokrivene učionice, svlačionice i slično.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.