BIH

Povodom Dana rudara u BiH: Komorati mukotrpno i pošteno zarađuju za komad hljeba

Piše: A. TIRO

21.12.2017

Rudari u Bosni i Hercegovini, kao i prethodnih godina, 21. decembar obilježavaju kao Dan rudara. On je ustanovljen u znak sjećanja na rudare tuzlanskog kraja koji su se davne 1920. godine pobunili zbog nametnutih teških uvjeta rada.  

Težak posao, skromne plate, ali i realna opasnost od nesreće su ono s čim se suočavaju širom BiH. Stoga i ne čudi ona narodna poslovica "hljeb sa sedam kora", hljeb koji se teškom mukom i krvavim znojem pošteno zarađuje u dubinama raznih rudnika širom svijeta.

Bolje, ali ne idealno

Sefer Mušanović, predsjednik Samostalnog sindikata rudara FBiH, za Avaz.ba je kazao kako je situacija u rudnicima u BiH dobra, ali ne i idealna.

- Svake godine se povećava standard, odnosno ulaže se više u sigurnost opreme. Posebno se to odnosi u površinsko-podzemnoj eksploataciji. Ipak, nisu dostignuti takvi nivoi da se u potpunosti može reći kako su izbjegnuti svi tehnološki problemi. Mislim da rudari uvijek zaslužuju bolje i više. Nedavno je potpisan kolektivni ugovor, za koji smatram da je jedan od najboljih u posljednjih 20 godina. Vlada i resorni ministar za energiju, industriju i rudarstvo zaključili su da treba da se ulaže u rudnike, kako bi oni bili spremni i sposobni za nove termoenergetske poslove - kazao je Mušanović.

Mušanović je kazao da rudari uvijek zaslužuju više.

- Dugo sam u rudarstvu i poznajem tehnologiju i sve procese, ali i investicije. U Bosni i Hercegovini imamo  oko 12 i po hiljada rudara, a kada svi rudnici dobro rade, onda to automatski znači i povoljne uvjete za mašinsku industriju, koja je kičma privrednog sistema cijele zemlje - istakao je Mušanović.

Istakao je konkretan primjer rudnika u Banovićima.

- Uložili smo mnogo sredstava u površinsku i podzemnu eksploataciju, odnosno modernizirali je. Kupili smo najsavremeniju opremu, najbolje bagere koji imaju veliki kapacitet, a s tim se dobiva i efikasnost u radu. Također, i u podzemnoj eksploataciji smo izvršili mehanizovano čelo, koje daje pozitivne rezultate. Ove godine ćemo dati blizu 550 hiljada tona uglja, zahvaljujući tom širokom čelu. Tamo gdje je oprema savremena, sigurno da je manje povreda i sigurnost veća. Mora se više pažnje posvetiti rudarima, jer ako su rudnici kvalitetni, onda je i snabdijevanje termoelektranom dobro i kvalitetno, što znači da će i "Elektroprivreda" dobro raditi - kaže Mušanović.

Hljeb sa sedam kora

Za rudare kažu da jedu hljeb sa sedam kora, s obzirom na to da teškom mukom pošteno zarađuju za život. Naš sagovornik kaže kako svi oni koji rade pod zemljom, odnosno u jami, zaista jedu hljeb sa sedam kora.

- Ja sam po zanimanju mašinac, ali sam silazio u jamu dok sam bio mlađi. Znate da je pod zemljom ili ako se nađete u liftu, uvijek teško raditi. Rudari u rudnicima u Đurđeviku, Zenici i Bili, gdje se radi isključivo podzemna eksploatacija, su mjesta gdje se zaista mukom zarađuje hljeb sa sedam kora - zaključuje Mušanović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.