BIH

Nakon uzetih briseva iz 30 objekata u KS inspektori pronašli opasne bakterije u mesu i mlijeku

Uzorci iz tržnice poslani na analizu u Veterinarski fakultet

A. Na.

23.12.2017

Petero kantonalnih veterinarskih inspektora uzimanjem uzoraka i briseva kontroliralo je na gradskoj tržnici "Markale" ispravnost suhomesnatih i mliječnih proizvoda, čistoću radnih površina, ambalaža i ruku trgovaca.  


Devet klaonica

Portparol Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Vildana Brdarić kazala je za „Avaz“ da su uzorci dostavljeni Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, koji će u narednih nekoliko dana provesti potrebna laboratorijska ispitivanja. 

- Također, tokom novembra inspektori su kontrolirali 30 registriranih objekata u KS. Uzeti su uzorci iz 15 objekata za preradu mesa, devet klaonica, pet objekata za preradu mlijeka i jednog pakirnog centra za jaja. Nezadovoljavajući rezultati laboratorijskih ispitivanja utvrđeni su u 14 objekata, odnosno kod 26 uzoraka. Od tog broja spornih uzoraka 50 posto se odnosi na prisustvo bakterije Listerie m, koja je pronađena u 13 uzoraka mesnih prerađevina - kazala je Brdarić.

Ona ističe da su ostali neusklađeni rezultati dobiveni ispitivanjem uzoraka sirovog mlijeka i proizvoda od mlijeka, vode te uzetih briseva. Kod tih uzoraka je utvrđen povećan broj aerobnih mezofilnih bakterija i eneterobakterija u odnosu na propisane referentne vrijednosti.

Upravne mjere

- S obzirom na to da nezadovoljavajući rezultati laboratorijskih ispitivanja upućuju na nehigijensku manipulaciju sirovinama i proizvodima životinjskog porijekla, inspektori su protiv vlasnika podnijeli prekršajne i upravne mjere - rekla je Brdarić.

Strožije kazne i obustava rada 

Veterinarski inspektori će do kraja decembra ponovo obići sve objekte gdje su utvrđene nepravilnosti. U slučaju da analize ponovo pokažu nezadovoljavajuće rezultate, vlasnicima će se će izreći strožije novčane kazne i po potrebi obustaviti proizvodnja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.