BIH

Zaposlit ćemo ljekare, više ih neće biti na birou

A. NALO

24.12.2017

Odlazak ljekara i zdravstvenih radnika van zemlje ili u druge ustanove odrazio se na rad JU Dom zdravlja KS te na ambulante porodične medicine. Zbog toga će, već s početkom 2018. godine, s biroa biti povučeno svih 105 ljekara, koliko ih trenutno ima na evidenciji nezaposlenih u KS. Trebali bi biti raspoređeni po svim ustanovama. 

Raspisan konkurs

Također, veliku glavobolju menadžmentu Doma zdravlja zadaje i to što će u narednom periodu u penziju otići 70 uposlenika, mahom ljekara specijalista porodične medicine, radiologa, pedijatara...

- Donijeli smo odluku da ćemo 19 ljekara primiti na određeno zbog toga što će naši ljekari dobiti specijalizaciju i oni će automatski promijeniti svoje radno mjesto, odnosno prijeći će u Opću bolnicu „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Za to ćemo dobiti saglasnost i Vlade i ministrice zdravstva Zilhe Ademaj - kazao je za „Dnevni avaz“ Fuad Husić, direktor Doma zdravlja.


Husić: Nedostaje nam kadra

Prema njegovim riječima, što se tiče ljekara koji će biti primljeni na neodređeno, za te pozicije već je raspisan konkurs i u toku je predaja dokumentacije.

Saglasnost ministrice

- Veliki broj zdravstvenih radnika, i to različitih profila, do 2020. godine otići će u penziju. To vrijeme trebamo iskoristiti da proizvedemo što više dobrih ljekara specijalista, a za to je potrebno od četiri do šest godina - istakao je Husić.

Kako je dodao, trenutno domovima zdravlja najviše nedostaju doktori medicine jer mnogi prelaze u veće zdravstvene ustanove.

Doktore odmah zapošljavati

Direktor Husić smatra da se odmah po završetku Medicinskog fakulteta takvi kadrovi trebaju uvesti u sistem. Prema njegovom mišljenju, ne treba dozvoliti da ljekari odlaze na biro, već trebaju odmah dobiti šansu za rad u struci.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.