BIH

Projekti Medžlisa Islamske zajednice Jajce: Kursevi u džamiji počinju kad se začuje zvono sa samostana

Engleski jezik uče 22 polaznika

E. C.

26.12.2017

U okviru zimskih aktivnosti Medžlisa Islamske zajednice Jajce organizirani su kursevi stranih jezika i kur'anskog pisma. Glavni cilj ovih aktivnosti je pružiti mladima potrebnu edukaciju u različitim oblastima te da na taj način mogu upotpuniti svoje slobodno vrijeme tokom hladnijeg perioda. 

- Kursevi u nama iniciraju altruizam, društvenost, socijalizaciju i to zajedništvo. Zatim, zavisno od toga o kojem je kursu riječ, stječemo nova saznanja te omogućavaju da različite kategorije ljudi budu zajedno i dijele svoja iskustva – kaže Zehrudin ef. Hadžić, glavni imam Medžlisa IZ Jajce.

Kursevi se održavaju u mektepskim prostorijama u Šamića džamiji. Osim Bošnjaka, pohađaju ih i polaznici drugih nacionalnosti. Kursevi engleskog i turskog jezika održavaju se dva puta sedmično.

- Trenutno imamo 22 polaznika kursa engleskog jezika, koji su svih generacija, od školarca i omladine do zaposlenih muškaraca i žena. Na naše kurseve svi su dobrodošli bez obzira na to o kome se radilo i koje su nacionalnosti. Svi marljivo uče utorkom i četvrtkom od 19 do 20 sati. Kurs se održava u učionici Šamića džamije i počinje kad začujemo zvono sa Samostana svetog Luke, koji se nalazi u našoj neposrednoj blizini – rekla je Mirela Duranović-Humić, voditeljica kursa engleskog jezika.

Dvije decenije nakon rata, Jajce je pravi primjer suživota, dobrosusjedskih odnosa i sloge.

Radionica za mlade 

Medžlis IZ Jajce u narednom periodu planira realizirati još neke projekte i aktivnosti.

- Planiramo da organiziramo radionice za mlade kako bi znali iskoristiti svoje potencijale. U januaru, također, počinjemo sa pisanjem i pete knjige u izdanju Medžlisa. Riječ je o džematima i vakufima, dobrim ljudima, kretanjima i procesima u vezi s našom zajednicom, perspektivama i planiranjem – ističe ef. Hadžić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.