Foto: Mostarska sigurna kuća otvorena prije 14 godina ( Ilustracija)

Pomoć žrtvama torture i porodičnog nasilja

Mostar: U sigurnoj kući lani boravilo 17 žrtava, pomoć počele tražiti i Romkinje

Autor: M. HODŽIĆ
07.01.2018 08:02
A
A
A

U nastojanju da pruži sigurno utočište ženama i djeci, žrtvama nasilja, Udruženje „Žena BiH“ Mostar je 2004. godine otvorilo sigurnu kuću „Marguerite“, kroz koju su prošle brojne korisnice koje su bile suočene sa svim oblicima torture i nasilja u porodici.

Zacijeliti rane

Bez obzira na sve poteškoće s kojima je tokom svih ovih godina bila suočena, ova ustanova je opstala i od 2004. godine do danas predstavlja važnu komponentu u borbi protiv svih oblika nasilja, kao i trgovine ljudima na području Hercegovine.

„Marguerite“ je sklonište koje svakoj ženi pruža siguran smještaj, mjesto gdje može zacijeliti svoje rane, gdje može naći svoj mir, mjesto gdje može da pokuša kreirati nove perspektive i vizije.

Prema riječima portparola Udruženja „Žena BiH“ Amre Selimić, samo u prošloj godini je kroz mostarsku sigurnu kuću prošlo 17 korisnica, uključujući i njihovu djecu.

  • Selimić: Odlična saradnja s policijom
    Selimić: Odlična saradnja s policijom Foto: (Selimić: Odlična saradnja s policijom)

Selimić ističe i da je najviše poziva na besplatan SOS broj telefona 1265 Udruženje zabilježilo tokom kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, te naglašava da je saradnja s policijom i centrima za socijalni rad odlična i da se svi uključuju u pronalaženje rješenja.

Ž4 = Dopiru informacije

- Ne možemo iznositi informaciju o tome koliko korisnica trenutno boravi u kući, no možemo kazati da ih je zaključno sa 2017. godinom bilo 17. Pred kraj prošle godine počele su nam se javljati i žene romske nacionalnosti, što ranije nikad nije bio slučaj jer one do sada nikad nisu prijavljivale nasilje. Međutim, sada se javljaju, što znači da je i do njih doprla informacija o postojanju sigurne kuće. Rekle su nam da su jedna od druge saznale za ovu ustanovu - kaže Selimić.

Ž8 = M. HODŽIĆ

Ž6 = Osigurana sredstva

Kada je u pitanju rad sigurne kuće, koja je zbog problema s finansiranjem i nebrige vlasti jedno vrijeme morala zaključati vrata, Selimić ističe da u novu godinu ulaze s osiguranim sredstvima za određeni period.

- Trenutno imamo dovoljno sredstava za rad, pišu se novi projekti, a što se tiče korisnica, njima trenutno ništa ne fali i sve je u najboljem redu. Sredstva su dijelom iz projekata, a dijelom od resornog federalnog ministarstva - dodaje Selimić.

Više o:

Mostar