BIH

BiH neće do kraja godine aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO

Potrebno ispuniti niz uvjeta za MAP

E. HALIMIĆ

9.8.2015

Sumnjam da će BiH do kraja ove godine uspjeti aktivirati Akcioni plan za članstvo u NATO savez (MAP), jer je BiH država zarobljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, smatra doc. dr. Mirza Smajić s Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

 Vojna imovina

- Bosni i Hercegovini je NATO postavio niz uvjeta koje mora ispuniti, a to je između ostalih i knjiženje perspektivne vojne imovine, da bi došlo do aktiviranja MAP-a. Nisam optimista da ćemo uspjeti do kraja godine ispuniti sve uvjete koje je postavio NATO, jer je pitanje vojne imovine pretvoreno u političko i, umjesto struke, o njemu se dogovaraju politički lideri - kazao je Smajić.

Kako je dodao, i ako se ispune uvjeti za MAP, za punopravno članstvo u NATO savez BiH će trebati, prema najoptimističnijim ocjenama, pet do šest godina.

- Ako se uvjeti ispune, MAP za BiH stupa automatski na snagu, a nakon toga BiH će otprilike trebati najmanje 5-6 godina, toliko je manje-više trebalo i Hrvatskoj da iz MAP-a prijeđe u punopravno članstvo u NATO savez. Sve zavisi od saradnje domaćih političara, ali, ako se ispune uvjeti, u što sumnjam, to će biti jedan od najznačajnijih uspjeha BiH - istakao je Smajić.

Zakonska definicija

Naglasio je da je BiH jedina država na svijetu u kojoj je Zakonom o odbrani BiH definirano da će BiH postati članica NATO saveza.

- Potrebno je istaći koji su benefiti ulaska BiH u NATO. U Savez ne ulaze samo Oružane snage BiH nego cijela država, odnosno sve njene strukture. Mi ne pristupamo samo vojnoj dimenziji nego ulazimo u neki novi socijalni, politički i ekonomski prostor, mislim da to može BiH donijeti benefite, prvenstveno od sigurnosti investicija pa dalje - rekao je profesor FPN-a.  

mirza-smajic

Smajić: Političko pitanje

Budućnost BiH je u NATO savezu i to je, kako potcrtava, nesporna činjenica.

- Budućnost BiH je u NATO i to je nesporno, s druge strane, BiH je država zarobljena Dejtonskim mirovnim sporazumom, što vidimo ne samo kad je u pitanju integracija u NATO savezu. BiH se mora naći u NATO savezu zbog toga što savremeni sigurnosni trendovi ukazuju na to da se jedino unutar Alijanse i koalicija možemo suprotstaviti svim sigurnosnim izazovima - istakao je Smajić.  
 

Mišljenje nadležnih

  • Predsjedavajući Komisije za NATO integracijski proces BiH Josip Brkić mišljenja je da će Komisija učiniti sve da BiH do kraja godine aktivira Akcioni plan za članstvo u NATO savezu.
  •  Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš smatra da bi kredibilan napor koji se ostvaruje u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine mogao biti prepoznat u NATO-u da bi do kraja ove godine BiH aktivirala MAP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.