BIH

ALARMANTNO Obolijevaju li Sarajlije zbog redukcija vode?

Eksperti upozoravaju na moguće zdravstvene probleme

E. T. - Es. D.

1.10.2015

Svakodnevne redukcije vode u Sarajevu, osim što građanima bude sjećanja na agresiju na našu zemlju, mogu izazvati i ozbiljne zdravstvene probleme, tvrde zdravstveni eksperti! Sve je, naime, veći broj građana koji se žale na stomačne tegobe, a stručnjaci smatraju da je jedan od mogućih uzroka i voda s česme! 

Rupe na cijevima

Zbog stalnih redukcija vode, smatraju stručnjaci, postoji realna mogućnost da prilikom pražnjenja cijevi voda iz zemljišta ulazi u prazne cijevi kroz rupe. Poznato je da sarajevski vodovod gubi 70 posto vode. Također, tokom redukcije ne dolazi do potpunog pražnjenja cijevi, pa prilikom ponovnog cirkuliranja voda može biti pogodno tlo za razne bakterije. 

Iz Hitne pomoći Sarajevo kažu da je od prošlog četvrtka do ponedjeljka ove sedmice pomoć zatražilo 2.000 pacijenata, od čega veliki broj njih zbog stomačnih problema.
Iako nam nisu mogli potvrditi da je voda uzrok stomačnih problema, indikativno je da je u periodu kada je hladnije vrijeme broj pacijenata veći nego kada su bile visoke temperature. 

I na Klinici za infektivne bolesti Univerzitetsko-kliničkog centra Sarajevo (UKCS) zabilježen je povećan broj pacijenata sa stomačnim tegobama. 

muamera-sehic-1

Šehić: Povećan broj pacijenata 

- Imamo više pacijenata sa stomačnim tegobama nego prošlog mjeseca. Nije nam poznat uzrok stomačnih tegoba pacijenata, niti ga možemo vezati uz određenu pojavu, s obzirom da pacijenti dolaze iz različitih dijelova KS. Također, još ne možemo govoriti da se radi o epidemiji – kazala je za naš list Muamera Šehić, portparol UKCS-a. 

Željko Ler, šef Epidemiološke službe u Zavodu za javno zdravstvo Federacije, kazao nam je da još nema pokazatelja da je voda kontaminirana zbog obustave i prekida, ali da objektivno gledajući, postoji velika mogućnost da je upravo to razlog pojave velikog broja pacijenata sa stomačnim tegobama.  

- Objektivno postoji mogućnost da dođe do kontaminacije vode, jer se stvara takozvani fenomen vakuum pumpe u uspostavljanju vodosnabdijevanja, obično se po principu negativnog tlaka u cijevi uvuče i sadržaj oko cijevi. Tako da je to vrlo moguće i ne treba iznenađivati da se građani žale na stomačne tegobe. Moguće je – kazao je Ler.  

Hladno vrijeme

Bilsena Šahman, magistar farmacije, kaže da se pojava većeg broja pacijenata sa stomačnim tegobama može pripisati nekvalitetnoj vodi za piće. 

bilsena-sahman

 Šahman: Potražnja za lijekovima

- To je najvjerovatniji razlog. Prošle su velike vrućine da bi se moglo reći da su visoke temperature uzrok masovnog stomačnog obolijevanja. Čudno je da posljednjih dana imamo hladno vrijeme, a veliki je broj pacijenata. Jasno je svima da zbog stalnih restrikcija voda povuče taj mulj. Primjetna je potražnja za probioticima, jer ti problem traju tri do četiri dana - kazala je Šahman. 

Tucak: Razmišljamo ima li vode blizu mjesta požara 

Zbog svakodnevnih redukcija vode u Sarajevu, i vatrogasci su suočeni sa mnogim problemima. Ismet Tucak, komandant PVB, kaže da vatrogasci sada moraju razmišljati i o tome hoće li biti vode blizu mjesta požara.

- Zbog toga, umjesto dva, moramo poslati tri ili četiri puta više vozila. Posebno bi bilo zabrinjavajuće ako bi se u istom trenutku desila dva veća požara. Niko o tome ne vodi računa i ništa se ne poduzima. Prilikom mnogih intervencija nailazimo na poteškoće, ali niko da konačno počne raditi na rješavanju ovog problema - kaže Tucak.

ismet-tucak

Tucak: Snalazimo se na razne načine 

On ističe da je problem i veliki broj neispravnih hidranata. Hidrante niko ne popravlja, a mnogi su, kako kaže, zarasli u travu.

- U požaru u kojem je nedavno na Kovačima stradala jedna osoba (Mulija Bičakčić, op. a.), da su radili hidranti, za gašenje bi nam bila dovoljna tri vozila. Ali, morali smo poslati osam vozila. Ovaj problem prisutan je sve od rata naovamo - kaže Tucak.

On tvrdi da nema poštivanja Zakona o zaštiti od požara, prema kojem hidranti uvijek moraju biti ispravni. 

- Niko neće da prizna krivicu. Do sada nisam vidio neke volje da se to riješi - ističe Tucak. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.