BIH

FTV i RTRS glavni su gasitelji BHRT-a

Piše: S. D.

26.4.2017

Ured za reviziju institucija BiH objavio je Izvještaj o finansijskoj reviziji Radio-televizije BiH (BHRT) za 2015. godinu. Revizija je obavljena po Zaključku Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH iz maja prošle godine kojim je zahtijevano provođenje specijalne revizije u BHRT-u.

Rezultati višemjesečnog rada revizora na ispitivanju poslovanja državne radio-televizije pokazali su da je izvještaj BHRT-a dobio mišljenje s rezervom.

Krše zakon

Revizori su potvrdili ono na što iz BHRT-a ukazuju mjesecima i godinama. A to je da glavni problemi državne televizije, kojoj prijeti i gašenje, proizlaze iz odnosa entitetskih javnih emitera, Radio-televizije Federacije (RTVFBiH) i Radio-televizije Republike Srpske (RTRS), prema njoj.

To se ogleda prvenstveno u tome što Federalna televizija i RTRS krše obavezu iz Zakona o javnom RTV sistemu, jer sredstva koja oni prikupljaju po osnovu RTV takse ne uplaćuju na jedinstveni račun za raspodjelu. Na isti način emiteri krše i obavezu uplate ukupnog neto dohotka od prodaje marketinškog oglašavanja.

Navedeno je i da niz poteškoća u BHRT-u generira to što još nije osnovana korporacija javnih emitera, iako je Zakonom o javnom RTV sistemu usvojenom još prije 12 godina propisano da će to biti učinjeno 60 dana nakon usvajanja zakona.

Iz izvještaja sačinjenog na oko 70 stranica jasno proizlazi da su BHRT, RTVFBiH i RTRS uzročno-posljedično vezani u svom poslovanju te da je provođenjem revizije u BHRT-u bilo moguće sagledati samo dio aktivnosti koje se odnose na funkcioniranje RTV sistema u cjelini.

Ogromni dugovi

Prema izvještaju, utvrđeno je da je na kraju 2015. godine Federalna televizija dugovala BHRT-u oko 16 miliona KM te da Federalna televizija osporava i ne želi da plati državnoj televiziji više od deset miliona maraka, dok je manji dio duga priznala.

Značajan je i dug RTRS-a prema BHRT-u, koji iznosi oko deset miliona KM. Revizori su istakli i problem ugovora naplate RTV takse putem telekom operatera koji je istekao u junu prošle godine te naveli još niz drugih problema i primjera o ugroženosti BHRT-a zbog odnosa s entitetskim emiterima.

Parlamentarna skupština BiH i druge nadležne institucije, naveli su revizori, trebaju iznaći odgovarajuća rješenja za prevazilaženje problema te osigurati funkcioniranje Javnog RTV sistema BiH kako je to predviđeno i propisano zakonom.

FTV ne priznaje troškove

Revizori su ustanovili da RTVFBiH ne želi platiti BHRT-u amortizaciju za opremu koju uzima na korištenje od državne televizije, a i da plaćanje ostalih usluga koje priznaju nije redovno. Apsurdno je i da, iako se ne vrši raspodjela prikupljenih sredstava preko inkaso službi, entitetski emiteri redovno fakturiraju pripadajući dio troškova inkaso službi BHRT-u.

BROJKE

30 miliona premašuju ukupne obaveze BHRT-a na kraju 2015.

16 miliona dugovanja RTVFBiH prema BHRT-u na kraju 2015.

10 miliona dugovanja RTRS-a prema BHRT-u na kraju 2015

Apel UO BHRT-a

Upravni odbor (UO) BHRT-a na jučerašnjoj j hitnoj sjednici zatražio je hitne sastanke UO s predstavnicima Vijeća ministara BiH i kolegijima oba doma Parlamentarne skupštine BiH radi nalaženja konkretnih rješenja koja će osigurati opstanak BHRT-a. Zatraženo je i da menadžment BHRT-a s entitetskim servisima u narednih 30 dana pokuša riješiti međusobna potraživanja. U protivnom, menadžment BHRT-a bit će primoran da zatraži od nadležnih sudova donošenje privremene mjere kako bi spriječili FTV i RTRS da nezakonito zadržavaju prihod od RTV takse koji pripada BHRT-u, navedeno je u saopćenju.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.