BIH

Analitičari: Šta ulazak Crne Gore u NATO znači za BiH?

Piše: E.Maslo

28.4.2017

Jednoglasnom odlukom svih 46 prisutnih poslanika, Skupština Crne Gore je izglasala odluku o ulasku Crne Gore u NATO.

Generalni sekretar Centra za sigurnosne studije Denis Hadžović je rekao da je je to pozitivan korak Crne Gore na ispunjavanju svojih vanjskopolitičkih ciljeva i na ekonomskom napretku ove zemlje, jer će se zvaničnim priključenjem povećati i ulaganja i vanjske investicije.

- U dobroj mjeri stvaraju solidne sigurnosne pretpostavke za ekonomski razvoj, ali ono što je najvažnije dokazali su da prozapadno orijentirani i da im je cilj integracija sa zemljama zapadne Evrope i Sjedinjenim Američkim Državama. To je jasan znak njihovog političkog opredjeljenja i osigurali su da najmoćniji vojno-politički savez garantira sigurnost i mir i da će Crna Gora biti zaštićena od napada izvana - kazao je Hadžović.  

Istakao je i da je ovo značajno i za BiH jer je još jedan susjed, koji graniči s našom zemljom, član NATO-a.

- Veći dio teritorije BiH sada graniči sa zemljama koje su u NATO-u. To je još jedan pokazatelj gdje naša zemlja trebala ići i što prije postati članica NATO-a i tako nastaviti što normalniji razvoj - rekao je Hadžović.

Ipak, vojno-politički analitičar Neven Kazazović smatra da ulazak Crne Gore u NATO ne znači ništa veliko za našu zemlju s obzirom na to da BiH još nije došla ni u Akcijskom planu za članstvo (MAP) zbog neupisivanja vojne imovine. Uz to, stranke iz RS jasno se protive članstvu, najavljuju referendum po tom pitanju i navode da će po pitanju NATO-a slijediti Srbiju.

Što se tiče Crne Gore, kako je rekao, sada NATO ima kontrolu kompletnog Jadranskog mora, jer su Albanija, Italija, Hrvatska i Crna Gora sada članice.  

- To je jedna strateška pozicija koja je izuzetno važna s obzirom na blizinu nekih drugih strateških pozicija. To je za NATO važna stvar, jer je na Crnu Goru atakovala Rusija, pogotovo na Boku Kotorsku, koja može biti izvanredna pomorska baza. Sad u ovom slučaju, Rusija tu nema prisustva. Crna Gora snažno ide ka evropskim integracijama i čestitam im na tome - kazao je Kazazović.

On je potcrtao da je region, naročito nakon posljednjih dešavanja u Makedoniji, opterećen krahom od naoružanja.

- Ovdje niko ne može voditi rat, jer niko nema para, jedino, ako bi velike sile to željele, mada ne mislim da ih to interesuje. Evropa je u ovom slučaju malo poklekla i opet pokazala da nije dorasla situaciji na Balkanskom poluotoku - kazao je Kazazović.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.