BIH

Sve spremno za dženazu i smiraj 70 Srebreničana

Piše: N. SMAJOVIĆ – S. SMAJLOVIĆ

5.7.2017

S gradskog groblja u Visokom 9. jula put Potočara krenut će kamion s kostima 70 žrtava genocida počinjenog prije 22 godine u Srebrenici. Među njima naći će se posmrtni ostaci i Šefika Ademovića, Hajrudina Mujića, Đemala Nukića, Muniba Salkića i Damira Suljića. Svi su rođeni 1979. Ubijeni su iako su imali tek po 16 godina. Nisu se ni zamomčili.

Naši reporteri posjetili su jučer „Gradska groblja“ u Visokom, gdje se pripremaju za još jedan tužni ispraćaj pobijenih Srebreničana.

Poznata ruta

Direktor Kenan Karavdić podsjeća da su u organizaciju opremanja, prijevoza i ukopa uključeni od 2003. godine.

Ispraćaj žrtava genocida kreće iz Visokog 9. jula u 10 sati, a planirana su zaustavljanja u Ilijašu, Vogošći, ispred Predsjedništva BiH u Sarajevu, odakle će već poznatom rutom do Potočara.

Karavdić: Veliki problem identifikacija

- Ovo je do sada najmanje žrtava koje će biti ukopane 11. jula u Potočarima. To pokazuje koliko je teško naći grobnice i obaviti identifikaciju. Nadamo se da će narednih godina što veći broj žrtava pronaći svoj smiraj i da će njihove porodice koje godinama tragaju za svojim najmilijima konačno ih ukopati - kazao je Karavdić.

Najstarija žrtva koja će ove godine biti ukopana jeste Alija Salihović. Imao je 72 godine. Kao hiljade drugih, i on je ubijen zbog imena!

Spoznaja da će 11. jula biti ukopani i braća Ćerimović, Fadil i Senahid, braća Imamović, Zaim i Zejad, te očevi i sinovi Hasanović, Abdulah i Ševket, Harbaš, Bajro i Adem, i Mehmedović, Hasan i Hazim, stisne grlo da ne može disati.

Reporteri „Dnevnog avaza“ bili su jučer i u Potočarima, gdje pripreme za 17. dženazu i ukop teku prema planu.

Završna faza

Hajro Džananović, šef Odsjeka za održavanje i investicije u Memorijalnom centru, kaže nam da su se proteklih dana u ovom kompleksu odvijali veliki radovi i da je sada sve spremno za komemoraciju.

Uređeno je, objašnjava, 17 hektara zelenih i drugih površina kompleksa, pripremljeno više od 20 parkinga za vozila i autobuse, pregledane vodovodne i elektroinstalacije...

- Radnici „Komemorativnog centra“ iz Tuzle danas će početi kopanje 70 kabura. Organizacioni odbor za obilježavanje 22. godišnjice genocida zadužen je za postavljanje javnih česmi, vanjskih toaleta, oznaka za kretanje i parkiranje vozila i autobusa. Svi ovi poslovi u završnoj su fazi i zna se šta ko radi - pojasnio je Džananović.

Ćamil Duraković, predsjednik Odbora, navodi da je sve spremno za komemoraciju, a ovih dana bit će završeni i oni sitni poslovi. Kaže da Odbor još nije odlučio ko će govoriti na komemoraciji i da će se i to znati za dan-dva.

Smještaj gostiju

Dok je Organizacioni odbor vršio pripreme za komemoraciju u Potočarima, uporedo su se odvijali poslovi u gradu i srebreničkim selima. Vlasnici kuća i hotela uredili su sobe za smještaj, a Turistička organizacija u Srebrenici sačinila je spisak domaćinstava koja će primiti goste.

U bošnjačkim selima također je sve spremno za prijem gostiju. Uređene su i avlije koje su do sada bile zarasle u korov, a otvorene i obnovljene kuće u kojima niko ne živi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.