BIH

Analitičar Nečev: Balkan je prioritet Mogherini

Piše: S. NUMANOVIĆ

21.7.2017

Jedan od prioriteta zamjenice predsjednika Evropske komisije i šefice evropske diplomatije Federica Mogherini bit će zapadni Balkan i njegovo daljnje integriranje u Evropsku uniju.

Na godišnjoj konferenciji Instituta za sigurnost Evropske unije (ISEU), Mogherini je govorila o 16 mjeseci mandata koji je još pred njom i istakla da je ovaj region osjetio moć EU te da prevladava spoznaja da izgradnja mira doprinosi boljoj ekonomskoj situaciji, poboljšanju životnog standarda i povezuje ljude mnogo bolje nego ikad ranije.

Ogroman utjecaj

Kako u razgovoru za "Dnevni avaz" ističe Zoran Nečev, jedan od vodećih ljudi ISEU-a, "Unija ima ogroman utjecaj na Balkan, koji u cijelosti ne koristi".

- Prioritet komesarke Mogherini je da sve države zapadnog Balkana do kraja njenog mandata budu na nepovratnom putu u EU - kaže Nečev.

On je nedavno objavio tekst u kojem je projicirao crnu budućnost BiH u kojoj izbija rat, a EU konflikt drži čvrsto unutar granica naše države. Time je, kako se navodi, htio upozoriti i institucije EU da stvari u regionu i BiH mogu izmaći kontroli i da je neophodan kontinuiran i jak angažman Brisel.

Upitan može li i kada neka od država Balkana postati članica Unije, Nečev kaže da je to nemoguće predvidjeti.

- Ni 2020. nije godina kada bi država najbliža tom činu, Crna Gora, mogla pristupiti. To je bilo realno pretpostaviti čak i onda kada je predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker dao onu izjavu o širenju EU u narednih pet godina, a koja uopće nije pomogla - navodi Nečev.

Problem vlasti

Upitan šta u EU misle o Balkanu, on odgovara da Unija s ovim regionom radi kroz proces proširenja.

- Države zapadnog Balkana definitivno imaju probleme u oblasti demokratske vlasti, ali i nedovoljnog ekonomskog rasta. Međutim, ovi su problemi sve više i evropski, Balkan više ne proizvodi nestabilnosti kakve smo vidjeli u prošlosti. Postaje očigledno da EU nije "jedini igrač na terenu".

Pojavili su se i drugi - konkretno Rusija, Turska i države Perzijskog zaljeva. Oni su počeli imati značajniju ulogu u regionu. I to je najvažniji razlog zašto angažman EU u regionu mora biti pojačan - navodi on.

EU ima problem u Srbiji  

Osvrćući se na nedavno istraživanje stavova studenta Univerziteta u Beogradu koje je pokazalo da njih skoro 90 posto ili ne želi Srbiju u EU ili ne vjeruje da će ta država ikad postati članica Unije, Nečev kaže da su ti rezultati jasan pokazatelj problema u komunikaciji, kako za EU tako i za Srbiju.

- Postoji jasna korelacija između kredibiliteta EU u Srbiji i nivoa angažiranja Unije u toj zemlji. Povećano angažiranje EU i pravovremene političke intervencije od kritičnog su značaja za postizanje rezultata. Ako bi se EU, slučajno, odlučila za napuštanje regiona, to bi bio otvoreni poziv drugim vanjskim akterima da prošire svoje djelovanje i utječu na Srbiju i sve ostale zemlje zapadnog Balkana - kaže Nečev.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.