BIH

Tužilac Božo Mihajlović je predmet ''Leutar'' godinama držao na podu!

Piše: M. AŠČIĆ

21.7.2017

“Dnevni avaz” donosi peti dio ekskluzivne ispovijesti Sadine Beridan-Zuhrić, bivše daktilografkinje suspendiranog zamjenika glavnog državnog tužioca Bože Mihajlovića.  

Na ženu koja je onkološka pacijentica i stopostotni invalid pojedinci iz Tužilaštva BiH neuspješno već mjesecima pokušavaju prebaciti odgovornost za nestanak novca iz ove pravosudne institucije, a radi se o stotinama hiljada KM.

Dva zapisnika

U nastavku ispovijesti Beridan-Zuhrić otkriva šokantne detalje o postupanju tužioca Bože Mihajlovića u istragama o političkim ubistvima - Leutara, Ugljena, ali i zločinima parapolicijske formacije „Ševe“.

- Tužilac Mihajlović je predmet „Leutar“ držao tri godine na podu, a da ništa nije poduzimao. Čak je bio neraspakovan. Nasred kancelarije. Bukvalno se gazilo po predmetu. Sjećam se da mi je rekao da u jednom danu napravim dva zapisnika: jedan o tome kada je predmet stigao u Tužilaštvo BiH, a drugi da napravim popis spisa i vratim Tužilaštvu KS. Znači, dva popisa spisa u jednom danu s različitim datumima - iznosi nevjerovatne detalje Beridan-Zuhrić.

Zvuči još šokantnije, priča ona, da Mihajlović predmet o ubistvu Leutara nije ni pogledao, a kamoli pročitao.

- Kada je spis ponovo vraćen iz Tužilaštva KS, uz obrazloženju da razjasni šta je radio tri godine, Mihajlović mi je rekao da ga nije htio ni gledati jer bi morao donijeti naredbu o provođenju istrage, a to nije htio jer spis onda ne bi mogao vratiti na Kantonalno tužilaštvo. A onda je donio naredbu o nepreuzimanju istrage i opet ga vratio Kantonu - kaže Beridan-Zuhrić.

Isto je, tvrdi, radio u vezi s istragama u predmetima „Ugljen“ i „Ševe“. I ovi predmeti su godinama držani u ladicama, a da nije želio ništa raditi u vezi s njima.

- Sve ove predmete je držao u ladici, a da nikada nije podigao ni optužnice. Čekao je zastaru. Pa, po deset godina je to stajalo. Za neke nije znao ni gdje su mu. Znao me nazvati dok sam na godišnjem da me pita: “Gdje su mi 'Ševe'?”, a to se vodilo kao Ugljen i Herenda. Sve mu je u ladicama bilo. Krio ih je od sebe. Kasnije je to uzeo i odnio nekome, ali nikada nije uveo u knjigu protokola. Nije želio kao dokaz ni CD o „Ševama“ da pogleda - priča Beridan-Zuhrić.

O političkim ubistvima i istragama Mihajlovića Beridan-Zuhrić pisala pravosuđu

Naredba tužioca

Ona iznosi i do sada nepoznate detalje o ubistvima u Istočnom Sarajevu na kojima je Mihajlović, također, radio.

- Tada mu je šef odjela, tužilac Dru Engel (Drew Engel) naredio da sve ostavi i da se posveti ubistvima u Istočnom Sarajevu. No, Božo mu je odgovorio: ''Neka se sami između sebe poubijaju i predmet završen.“ Eto kako je on vodio istrage - ističe Beridan-Zuhrić.

Dnevno na poslu pio po šest piva

- Svi znaju da je Mihajlović alkoholičar. Pio je dnevno po šest piva. Mene je slao po tri-četiri puta dnevno da mu idem kupiti alkohol. Čak sam imala i crnu kesu da se ne vidi šta nosim. Oči mu crvene, ne može da se koncentrira i takav je znao pisati po 14 verzija optužnice protiv jedne osobe i onda trči u Sud da vidi koja će mu proći. Pa on će prije završiti na Psihijatriji nego u zatvoru! Ne znam kako je uopće mogao biti imenovan za tužioca - kaže ona.

Mihajlović: Pio pivo i pisao optužnice #bozo mihajlovic vstv

Ko je Božo Mihajlović

Mihajlović je rođen u Bosanskoj Krupi, a pravosudnu karijeru je započeo 1980. kao sudski pripravnik u Općinskom sudu u Livnu. Kasnije je izabran za sudiju, a onda za kantonalnog tužioca. U Livnu se zadržao sve do 2003. godine, nakon čega je imenovan odlukom VSTV-a za tužioca Tužilaštva BiH. U svom radu nema nikakvih rezultata, osim što je pola radnog vijeka proveo na poslovima općinskog sudije u Livnu i bavio se komunalnim predmetima.

(U ponedjeljak donosimo: Šta je o Mihajlovićevim nepravilnostima u radu znao suspendirani glavni tužilac Goran Salihović, a šta je radio tužilac Dubravko Čampara)

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.