BIH

Nema vakcina za više od 200 hadžija!

Ukoliko se ne osiguraju vakcine, vjernici će morati u susjedne zemlje ići po nju

Piše: N. MANJURA

21.7.2017


Ž7 = Halilović: Usmena obećanja #nezim halilovic#  

Ž7 = Pehar: Nije do nas #davor pehar#

Ž7 = Ukoliko se ne osiguraju vakcine, vjernici će morati u susjedne zemlje ići po nju

Više od 200 budućih hadžija još nije primilo vakcinu protiv meningokoka, iako su to, u skladu s pravilima, morali obaviti još prije nekoliko dana! Vakcina, koja se mora primiti mjesec prije odlaska na hadž, koji je ove godine planiran za 17. avgust, a koja je ujedno i garant za vizu, trenutno nije dostupna na našem tržištu. Zbog toga će hadžije, najvjerovatnije, po vakcinu morati ići u susjedne zemlje.

Poslali dopise

Mnogobrojni vjernici koji su za ovu islamsku dužnost štedjeli cijeli život sada strahuju da zbog vakcine uplaćeni novac može propasti. Jedna od njih, 75-godišnja H. B., koja nije željela otkrivati svoj identitet, kaže da je ovo sramno.

- Sve svoje obaveze sam obavila. Zbog brzine postupka platila sam i brzi pasoš, čisto da sve stignem na vrijeme, uplatila 7.900 KM i sada nisam sigurna hoću li u avgustu uspjeti otići - kazala je.

O ovome problemu organizator odlaska bh. hadžija Ured za hadž već je obavijestio i Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo. Kako nam je kazao rukovodilac Ureda Nezim Halilović, dopise su poslali još 31. maja.


Halilović: Usmena obećanja

- Kada smo vidjeli da se prijavilo više vjernika, tražili smo hitan uvoz 2.500 doza vakcine da bismo osigurali hadžije za ovu, ali i narednu godinu. Dobili smo samo usmena obećanja da će vakcine biti dostupne u kantonalnim zavodima sredinom jula, što se nije desilo. Vakcina se mora primiti oko mjesec prije polaska, a, ako se situacija ne riješi, vjernici će morati u susjedne zemlje ići, što će povećati troškove - rekao je Halilović.

Poremećaj na tržištu

Dodao je i da Ured za hadž nije nadležan za nabavljanje vakcina. S druge strane, direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar tvrdi da ni oni nisu za to zaduženi.


Pehar: Nije do nas

- Mi nabavljamo vakcine za redovni proces imunizacije, ali ne i te. Došlo je do poremećaja na tržištu pa one nisu dostupne trenutno. A inače se nabavljaju u slobodnoj prodaji - kratko je kazao Pehar.


Nadmašena očekivanja 

Ove godine na hadž iz naše države putuje 1.800 vjernika, 394 više nego prošle.

- Naša očekivanja su ove godine zaista nadmašena. Nismo očekivali toliki broj putnika pa smo osigurali još jedan avion - rekao je Halilović.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.