BIH

Otkriveno na sjednici parlamentarne komisije za ljudska prava: U Zvizdićevom izvještaju lažni podaci

S jučerašnje sjednice: Burna rasprava o radu Vlade BiH

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

21.7.2017

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH nije jučer u Sarajevu podržala izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2016. u dijelu nadležnosti Komisije. Većina članova Komisije iskazala je nezadovoljstvo radom Vijeća ministara BiH, postignutim rezultatima i odnosom prema Parlamentu.  

Nema zakona

Jučerašnja sjednica ustvari je bila „popravni“, koji su, prije svega, predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću omogućili članovi Kolegija Predstavničkog doma, jer je ovaj izvještaj već bio na dnevnom redu ove komisije, koja se zbog neprisustva ministara nije ranije htjela izjasniti o njemu.  

No, Kolegij je naložio ponovno održavanje sjednice u prisustvu resornih ministara, ali glasanje je pokazalo da je Zvizdić „pao i na popravnom“.

Član Komisije i poslanik SBB-a Damir Arnaut istakao je da, osim toga što Vijeće ministara nije radilo kako treba svoj posao, također je svojim odnosom prema Predstavničkom domu iskazalo visok stepen nepoštovanja. Kazao je da bi se iz ove ocjene pojedina ministarstva mogla i izuzeti.

Arnauta je u vezi s dijelom izvještaja za koji je nadležna ova komisija zanimao odgovor ministrice za ljudska prava Semihe Borovac na pitanje kako je moguće da je oko 700.000 KM u prošloj godini potrošeno na pripremu dokumenata koji su vezani za iseljeništvo. 

Pri tome, naglasio je Arnaut, još nisu izrađeni ni zakon o dijaspori niti neki od ključnih dokumenata na koje dijaspora čeka.

Šta je istina 

No, uslijedio je šokantan odgovor ministrice Borovac da ta sredstva, uprkos tome što u izvještaju piše da su realizirana, ustvari nisu utrošena. 

Ona je pokušala pojasniti da je to što je nešto prikazano da je potrošeno, a ustvari nije, rezultat nove metodologije izrade izvještaja.

Arnaut je ocijenio da izvještaj, ukoliko je tačno to što je kazala Borovac, onda nije tačan.  

Faksimil izvještaja: Navedeno da je novac utrošen, Borovac tvrdi da nije

- Imamo podatak u izvještaju da je 280.000 KM u 2016. planirano i da je taj iznos realiziran. Ako je tačno ovo što govori ministrica Borovac, onda izvještaj nije tačan i dezavuira nas - kazao je Arnaut, podsjećajući da je izvještaj pripremao Zvizdićev ured i da ova činjenica otvara sumnju i u vjerodostojnost ostalih podataka.

Poslanik SDP-a i član Komisije Saša Magazinović rekao je da bi pojedina ministarstva za svoj rad mogla dobiti pozitivnu ocjenu, ali ne i Vijeće ministara u cjelini.

Zastupnica DF-a u Predstavničkom domu Maja Gasal-Vražalica rekla je da je nezadovoljna finansijskom podrškom razvoju nauke te upitala šta je učinjeno da se spriječi otvaranje novih etničkih škola u kantonima. 

Urgentna informacija  

Na Arnautovu inicijativu zbog ranijeg oglušivanja na njegovo pitanje, Komisija je zatražila od Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH da urgentno dostavi informaciju o svim pitanjima vezanim za nemogućnost održavanja marša „Nasilje nije normalno“, koji je organizirao Sarajevski otvoreni centar.

Ovaj javni skup nije održan jer im Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo nije dalo odobrenje.  


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.